Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Yo-ho-ho, meg egy üveg rum!

Yo-ho-ho, meg egy üveg rum!  A rum készítéséhez eredetileg a nádcukor gyártásából visszamaradt melaszt használták fel, ma már kifejezetten erre a célra készül a melasz, vagy közvetlenül a cukornád levét erjesztik, majd párolják le.

 Az így kapott magas alkoholtartalmú párlatot tölgyfahordókba töltik, és hosszasan érlelik. Néha, a jó minőségű, hosszan érlelt rum színének utánzására karamellt adnak hozzá.
 Az érlelés időtartamától függően egy rum lehet fehér/blanco/white, melyet csak rövid ideig érlelnek, arany/oro/gold/anejo közepes érlelésű, vagy barna/dark/viejo. Minél tovább érleltek egy rumot, annál sötétebb és értékesebb.
A rumok átlagos szesztartalma 37,5-60%, de az úgynevezett overproof rum 70% feletti alkoholtartalommal bír.

 

RUM FELHASZNÁLÁSA

A rövid érlelésű, jellegtelen rumokat általában koktélok összetevőjeként alkalmazzuk, az arany illetve barna változatokat pedig a konyhában. A legöregebb, minőségi rumok magukban is komoly élvezeti értékkel bírnak.
 A legújabb koktéltrendek szerint, már mind a három típusú rumot előszeretettel alkalmazzuk, természetesen a karakterisztikájuknak megfelelően.

 Értékét és jelentőségét mutatja, hogy a rum a történelem folyamán fizetőeszközként is szerepelt, például a rabszolga kereskedelemben, vagy a függetlenségi háború és az ausztrál rum lázadás alatt.
 
 Mivel ez az ital a Karib-szigeteki kultúra fontos eleme, gyakran kötik az angol flottához, vagy a kalózokhoz.
Nevének eredetére két elmélet is van, az egyik, hogy a latin saccharum (cukor) szóból rövidült, a másik, hogy az angol rumbillion (zűrzavar) szóból alakult ki. Mindenki döntse el, hogy neki melyik szimpatikus.

Tartalomhoz tartozó címkék: rum barna rum fehér rum