Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mi a különbség whisky és whiskey között?

Ez a kérdés igen gyakran felmerül és rendszerint igen nagy dilemmát tud okozni, különösen akkor, ha két palackot tartasz a kezedben, amelyek közül az egyiken a whisky, a másikon pedig a whiskey felirat szerepel. A helyzet az, hogy ezek a szócskák többet árulnak el az üvegben levő italról, mint gondolnád. Megmutatjuk neked, hogy mit jelent ez a néhány betűnyi eltérés és mi rejlik a különböző írásmódok között. Olvasd el cikkünket, ahol eláruljuk a különbségeket.

Ez a kérdés igen gyakran felmerül és rendszerint igen nagy dilemmát tud okozni, különösen akkor, ha két palackot tartasz a kezedben, amelyek közül az egyiken a whisky, a másikon pedig a whiskey felirat szerepel. A helyzet az, hogy ezek a szócskák többet árulnak el az üvegben levő italról, mint gondolnád. Megmutatjuk neked, hogy mit jelent ez a néhány betűnyi eltérés és mi rejlik a különböző írásmódok között.

Sőt, ha még nincs kedvenc párlatod, akkor most azt is segítünk neked megtalálni. A whisky kategóriába a skót és kanadai párlatok tartoznak, míg whiskey felirattal az amerikai és ír italokat láthatják el. Természetesen számos különbség van az eltérő típusok között, ám vannak olyan hasonlóságok, amelyek mindegyik fajtára igazak. Ugyanis a whiskyk és a whiskeyk mindegyike eredetvédett, a készítésük pedig szigorú szabályokhoz kötött, melyeket komolyan vesznek a világ számos országában, köztük az Európai Unió államaiban is. Ez pedig azért jó hír a számodra, mert ha leveszel valamilyen párlatot a polcról, biztos lehetsz abban, hogy az üvegben az van, amit a címkéjén látsz. Most pedig lássuk a részleteket!

Mit is takar a whisky kifejezés?

Ha egy palackon a whisky feliratot látod, akkor alapvetően kétféle opció létezik arra nézve, mit is találsz az üvegben. Az egyik a hagyományos scotch, vagyis a skót whisky, ám fontos tudni, hogy ugyanezzel az írásmóddal illetik a kanadai gabonaszeszt is. Maga a whisky szó is skót eredetű, azt jelenti, hogy az „élet vize”.

Mi is az a skót whisky?

Ha valamit skót whiskynek nevezhetnek, akkor az kizárólag a Skóciában készült párlat lehet, amely elkészítésére is szigorú szabályok vonatkoznak. Ennek az italnak az eredetvédelmet az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok és Kína és szigorúan szabályozza, így ha ezeken a területeken leveszel egy skót whiskyt a polcról, biztos lehetsz abban, hogy megfelelő körülmények között készült el a kezedben tartott ital. A szigorú előírások között szerepel, hogy a Scotch whisky felirat csak olyan palackokra kerülhet fel, amelyeket legalább három éven át tölgyfa hordóban érlelnek.

Számos különböző típusa létezik, ám alapvetően három fő vonalat különböztetünk meg a készítés módjától és az alapanyagoktól függően.
Ha egy malt whiskyt tartasz a kezedben, akkor az egy rézüstben kétszer lepárolt malátawhisky.
Amennyiben a palackon a grain feliratot látod, akkor az egy lepárlóoszlopokon készült gabonapárlat.
A blended whisky felirat pedig azt jelzi, hogy a malt és a grain italokból készült keverék van a palackban. Ez utóbbi örvend egyébként a legnagyobb népszerűségnek a piacon.

A legdrágább és legkülönlegesebb italok azonban a single malt skót whiskyk, amely egészen különleges keverékből áll. A legnépszerűbb skót whiskyk között foglalnak helyet többek között a Johhnie Walker termékek, a Ballantine’s, a The Famous Grouse és a Chivas Regal is.

Ballantine's whisky való az asztalra

Mi is az a kanadai whisky?

Egy kanadai whisky sokkal lágyabb karaktert képviselnek, mint a Skóciában készült párlatok. Ez főként annak köszönhető, hogy alapjuk a rozsmaláta. A kanadai whisky is eredetvédelmez élvez, ami azt jelenti, hogy csak a Kanadában gyártott, legalább három éven keresztül kis méretű fahordókban érlelt, erjesztett gabonaszemek felhasználásával készült italokat lehet így nevezni. Alapvetően három fajtája van, ezek a maláta – és rozs alapú, valamint a kevert whiskyk. Ilyen népszerű márka például a Balck Velvet is.

8 érdekesség a whisky világából - olvasd el a cikket

Mit takar a whiskey kifejezés?

Ha egy palackon a whiskey szót látod, abban bizony ír vagy amerikai párlatot találsz. Ha nem ismered ezeket a párlatokat, joggal gondolhatod, hogy nem sok különbség van közöttük, hiszen ezeknek az italoknak az alapja is a skót mintán alapul. Olyannyira, hogy eredetileg nem volt különbség az italok írásmódja között, azonban amikor a skót párlatok a XIX. században minőségi válságba kerültek, így határolódtak el tőlük az ír és amerikai gyártók. Így lett a whiskyből whiskey. Természetesen nem csak az írásmódban különbözik a két típus, hiszen ebben az esetben egészen más a párlatok karaktere is, hiszen ebben az esetben az italok fő alapanyaga a kukorica és a rozs.

Mindez azt jelenti, hogy egészen más élményben lesz részed amikor whiskyt kortyolhatsz, mint abban az esetben, ha whiskeyt iszol. Mutatjuk, miről is van szó.

Mi is az az amerikai whiskey?

Ezeket a főként rozsból és kukoricából készült italokat gyakran érlelik belülről elszenesített tölgyfahordókban. A legismertebb amerikai whiskey fajták között szerepelnek a rozs- és kukorica párlatok, valamint a bourbon is, melyek mindegyike más-más élményt nyújtanak a fogyasztójuknak. A legnagyobb népszerűségnek a kukorica alapú párlatok örvendenek, ami nem véletlen, hiszen a kezdetekkor a legtöbb whiskey alapanyaga a kukorica volt. Így valójában ezek igazi klasszikusnak számítanak. Később jelent meg az alapanyagok között a rozs, ám ezek az italok is igen hamar a figyelem középpontjába.

Az ebbe a kategóriába sorolt whiskeynek a törvény értelmében azokat a párlatokat lehet nevezni, amelyek lepárlása legalább 51% rozst tartalmazó gabonacefréből történik, valamint legfeljebb 80%-os az alkoholtartalmuk, amelyeket teljesen új, kiégetett tölgyfahordókban szükséges tárolni legfeljebb 62,5% alkoholtartalommal.

Régen is szerették a whiskeyt

Ha pedig valamire az van írva, hogy bourbon, akkor biztos lehetsz abban, hogy magas minőségű, tiszta és természetes párlat van az üvegben. Hogy lehetséges ez? Ahhoz, hogy egy szeszfőző hivatalosan használhassa bourbont elnevezést, számos különböző előírásnak kell megfelelnie mind az eljárás, mind pedig az összetevők tekintetében. Az ital maga a Kentucky államban levő Bourbon megyéről kapta a nevét, ám a jelenlegi szabályozás értelmében az Amerikai Egyesült Államok bármely területén gyártható ez az ital, amennyiben minden megfelel az előállítással kapcsolatos szabályozásnak. Mindezeket az előírásokat 1964-ben vetették papírra, ekkor lépett ugyanis életbe ez a szövetségi szabvány amely kimondja azt is, hogy egy bourbon-nek legalább 51%-ban kukoricát tartalmazó gabonapépből kell készülnie és legfeljebb 80%-os alkoholtartalmúnak kell lennie a lepárlást követően.

Lényeges ugyanakkor, hogy maximum 62,5%-os lehet abban az állapotában, amikor az új, kiégetett amerikai tölgyfahordóban kerül pihenni a nedű. A palackba, majd később pedig a polcokra már legalább 40%-os alkoholtartalom mellett kerülhet. A karamell vagy bármilyen más színezék használata teljesen tiltott, ugyanis a szabály arról is rendelkezik, hogy mindennek természetesnek kell lennie az alapanyagok közül. Az amerikai whiskeyk közé tartozó népszerű márka például a Jim Beam.

Mi is az az ír whiskey?

Ha egy palackon az ír whiskey kifejezést olvassa, akkor biztos lehet abban, hogy a párlat Írországban készült és legalább három évig fahordóban érlelték. Ám jellemzően ezek az italok sokkal tovább, akár tíz-tizenkét éven keresztül is pihennek, így alakul ki különleges ízviláguk. A legfőbb különbség az ír és a skót párlatok között, hogy az előbbit rendszerint háromszor párolják le, ezért lágyabb, enyhébb ízű, mint a skót whisky. Ehhez az eljáráshoz a hagyományos kisüsti módszert alkalmazzák.

Természetesen igen komoly múltra tekintenek vissza Írországban ezek a párlatok, ugyanis már a XIV. században megjelentek az országban az első sörből készült italok, melyekhez a legenda szerint az azóta is nagy népszerűségnek örvendő Szent Patricknak is köze volt. Ma különböző fajtákat különbözetünk meg az ír whiskeyk között. Ilyen a single malt, single grain, valamint a kevert blended whiskey. Emellett kiemelendő a kizárólag ebben az országban gyártott single pot still ital is. Ez utóbbi esetében a whiskey készítésekor a maláta mellett nem malátázott, zöld árpát is alkalmaznak, amely igazán különleges ízt ad a párlatnak. A népszerű ír whiskey márkák között foglalnak helyet például a Jameson termékek.

Melyik fajtát érdemes megkóstolni kezdőként?

Ha nagy párlat rajongó hírében állsz, akkor bizonyára már megtaláltad a kedvencedet, azonban ha csak most kezdtél elmerülni ebben a különleges világban, akkor érdemes belekóstolnod minden típusba. Jellemzően aki a whiskyket kedveli, az kevésbé szívesen fogyaszt amerikai vagy ír italokat, míg a whiskey rajongók rendszerint a skót és kanadai vonalat kedvelik kevésbé. Pontosan ezért érdemes minden fajtát megízlelned. Töltsd jégre és élvezd a különleges eljárással készült italokat! Most már szakértői szemmel tudod végignézni whisky/whiskey kínálatunkat.

Reméljük hasznos volt a cikk számodra. Ha tetszett, nyomj egy Like-ot kérlek.

További bejegyzéseinket ide kattintva olvashatod az Italneked Blogban.