Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A whisky készítésénél minden folyamat kiemelten fontos!

Mikor whiskyt szeretnél választani, rendszerint a legnagyobb dilemmát az jelenti, hogy melyik fajtát vidd magaddal haza. Hiszen a hatalmas választékból igen nehéz eldönteni, melyik palack rejthet olyan nedűt, ami biztosan megfelel az ízlésednek. Viszont ilyenkor kevesen gondolnak bele abba, hogy milyen sok munka, mennyi folyamat és milyen hosszú idő áll egy-egy ilyen különleges ital elkészítése mögött. Pedig izgalmasabbnál izgalmasabb események történnek egy-egy lepárlóban, amíg az alapanyagokból gyönyörű színben pompázó, ízletes nedű készül.

Bár vannak olyan lépések a whisky gyártása során, amelyek csupán néhány órát vagy napot vesznek igénybe, viszont a figyelemnek egy pillanatra sem szabad lankadni e folyamatok során sem. Nem beszélve arról, hogy az érleléshez évek, sőt, sokszor évtizedek kellenek annak érdekében, hogy tökéletes színű, állagú és ízű nedűt tölthessenek a palackokba.

Hogy készül a whisky?

Az első lépés a malátázás

Ez az első tennivaló annak érdekében, hogy a gabona végül whiskyvé váljon. Elsőre nem tűnik bonyolult feladatnak, azonban már ezen a ponton is nagyon fontos a precizitás, már itt is a tökéletességre kell törekedni. Már csak azért is, mert arányaiban a kétharmadát teszi ki az előállítási költségeknek ez a folyamat, ráadásul ha itt nem stimmel valami, máris csökken az elkészülő ital várható minősége. Ezt pedig nyilván senki sem szeretné. Mikor felszabadul a gabona keményítő tartalma, abból később cukor, majd cefre lesz.

Ehhez három fő folyamatra van szükség, ezek pedig az áztatás, a csíráztatás és a szárítás.

Az áztatáshoz dézsákat használnak, bizonyos időközönként pedig oxigént fújnak az adott terültre, így ugyanis még több vizet tudnak a szemek magukba szívni. Érdekesség, hogy a legtöbb lepárló ehhez lehetőség szerint a közelben folyó forrásvizet használja fel, amelytől csak még inkább különlegesebbé válik ez az egyébként is számos izgalmat rejtő világ.

A csíráztatás folyamata ezt követően jellemzően 5-9 napon keresztül tart, amely során a dézsából kiemelt gabonát szétterítik, miközben állandóan figyelik a hőmérsékletét. Ha túl magasra kúszik a hőmérő higanyszála, szükség van a maláta forgatására, amivel megindul az ideális hőmérsékletre hűlés és megakadályozzák a szemek összetapadását is.

A megfelelő időpontban leállítják ezt a folyamatot és megkezdődik a szárítás.

A második lépés az őrlés

Az első szekcióban elkészült a megszárított úgynevezett „zöld maláta”, ezzel pedig eljött az őrlés ideje, amelyet egy daráló segítségével végeznek el.

Indulhat a cefrézés és az erjesztés

Ami ezen a pontos rendelkezésre áll, az az őrölt maláta, amelyhez egy nagy kádban forró vizet öntenek annak érdekében, hogy kioldódjon a benne levő cukor. Az így kialakuló oldatot úgynevezett erjesztőkádakba töltik és megfelelő mennyiségű élesztőt adnak hozzá, amelynek hatására megkezdődik az erjedés, amely hozzávetőlegesen 72 órát vesz igénybe. Persze ekkor még az elkészült cefrének köze sincs a jól ismert whisky ízhez, ugyanis jelenleg egy 8%-os alkoholfokú folyadékkal állunk szemben.

Kezdődhet a lepárlás!

Ezen a ponton a fenti folyamat során elkészült cefrét réz lepárló üstökben kétszer egymás után lepárolják. Ennek folyamán először elkülönítik az alkoholt, valamint a vizet, majd egy speciális desztilláció során megtisztítják és erősebbé teszik az alkoholos italt. Ekkor nagyjából 68%-os alkoholtartalommal rendelkező párlat keletkezik.

Ezzel viszont még nincs vége ...

A folyamat koronája: az érlelés!

A fenti párlatot 64%-os alkoholfokúra hígítják, majd speciális hordókba töltik, ahol legalább három éven keresztül pihen. Vannak azonban olyan variációk is, amelyek ennél sokkal több időt töltenek el ezen a helyen. Fontos kiemelni azt, mennyire fontos ez a folyamat a whisky készítés szempontjából és lényeges beszélni arról is, mi történik ilyenkor a hordó belsejében. A tárolók tartalmából minden esztendőben hozzávetőlegesen 2% párolog el, amelyet a szakmában az „angyalok jussának” neveznek. Ez a jelenség utal arra, hogy a nedű folyamatosan fejlődik, érik és egyre lágyabbá válik.

Az érlelés során alakul ki az ital színe is, ugyanis amit az árnyalat, amit a poharadban látsz, azt a fa természetesen színe adja, ezért nem mindegy, hogy milyen fából készül a hordó, hisz ennek a fajtája hatással van az ital színére, illatára és ízvilágára is.

Jöhet végül a házasítás

Az ital elkészülése után, vagyis évekkel később kerülhet sor a házasításra, amely kiemelkedő szakértelmet kíván. Emellett pedig megfelelő mennyiségű időt is rá kell szánni erre, ugyanis így érhető el a lehető legjobb íz és állag.

Mi a titka a jó whiskynek?

A fenti folyamatok bár időigényesek, alapvetően nem tűnnek bonyolultnak. Nem véletlen azonban, hogy nem tud bárki ilyen párlatokat előállítása. A whisky készítés fortélyainak minden apró mozzanatának alapos ismerete szükséges ugyanis ahhoz, hogy megfelelő minőségű italt állíthassunk elő. Hiszen gondolj csak bele, a különböző lepárlóknak minden évben hoznia kell a megszokott minőséget a fogyasztók számára, amely bizony nem könnyű feladat. Viszont nagyon jó, hogy számos olyan szakember létezik, akik képesek e különleges szeszes italokat életre hívni évek munkája során.

Ha kedvet kaptál egy finom whisky elkortyolásához és szívesen szétnéznél a kínálatban, ide kattintva megteheted!

Tetszett a cikk? Kérlek nyomj egy Like-ot

Nézd meg többi cikkünket is a Blogban!

Tartalomhoz tartozó címkék: whisky whiskey