Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Rye whiskey / rozs whisky

Ha eddig úgy gondoltad, nem szereted a whiskyt, viszont még sosem kóstoltad a rye rozs italok valamelyikét, akkor érdemes tenned egy próbát. Ugyanis elképzelhető, hogy az amerikai stílusú italok megváltoztatják a véleményedet és nemsokára téged is a whisky rajongók népes táborában köszönthetünk! Görgess a termékek alá, ha többet szeretnél tudni a rozs whisky-ről.

Termék szűrés

Ár
Űrmérték:
Rendezés:
Nézet:

Amennyiben eddig nem voltál egy párlat rajongó joggal kérdezheted, hogy mégis mi lehet a különbség egy rozs és egy kukorica alapú italok között. Ha azt mondjuk, hogy meg kell kóstolnod, hogy megtudd, nyilván nem sokkal vagy előrébb, viszont megmutatjuk, mivel érdemes kezdened az ízlelgetést. Viszont ha whisky rajongó vagy, mutatunk neked néhány igazi különlegességet is!

Mit jelent az, hogy rye whisky?

A rozsalapú párlatok az Amerikai Egyesült Államokból eredeztethetők. Itt a törvény értelmében azt a whisky-t lehet rozsalapúnak nevezni, melynek a lepárlása minimum 51% rozst tartalmazó gabonacefréből történik és maximum 80%-os az alkoholtartalma. Ezt követen teljesen új, kiégetett tölgyfahordókban szükséges tárolni legfeljebb 62,5% alkoholtartalommal. A kanadai szabályozás nem ilyen szigorú, így előfordulhat, hogy eltérő értékeket látsz néhány palackon, emiatt nem kell aggódnod. Annak, hogy a kukorica alapú párlatok népszerűbbek a mai napig, egészen egyszerű oka van. A kezdetekkor ugyanis a whisky-k alapanyaga a kukorica volt. A rozst és a búzát akkor kezdték felhasználni, mikor az egyre népszerűbb italok elkezdtek igazán nagy népszerűségnek örvendeni.

A legnépszerűbb rozs whisky párlatok

Valójában a legjobb módszer ezeknek a rozsalapú italoknak a megismeréséhez, ha megkóstolod őket. Mutatjuk, milyen a választék és miről mit érdemes tudnod. Ha nem szeretnél rögtön magas rozstartalmú párlattal indítani vagy vágysz valami egészen különlegesre, akkor a Johnnie Walker Blender's Batch Red Rye Finish Whiskey lesz a jó választás, amely a világelsők között kapott helyet skót whisky kategóriában. Titka egy egészen különleges házasításon alapul, mely során olyan bourbon hordókban érlelik a maláta alapú párlatot, amelyben azelőtt évekig rozs whisky pihent.

Amennyiben azonban szeretnél magas rozstartalmú párlatot fogyasztani, akkor érdemes kipróbálnod a Jim Beam Rye-t, amely a világ egyik legnépszerűbb bourbon wishky egyenesen Kentuckyból. A titka, hogy már a kezdetek óta családi berkeken belül készül, a titkos recept utódról utódra szál. Alapvetően a Jim Beam klasszikusa egy kukorica alapú párlat, amelyet legalább négy éven keresztül érlelnek tölgyfahordókban. A Jim Beam Rye is nagyon hasonló eljárással készül, viszont ez a kukorica helyett 51% rozst tartalmaz, amely egészen különleges ízvilágot kölcsönöz az italnak. Köszönet érte Jim Beam dédunokájának, aki először álmodta meg a világhírű márka rozsalapú változatát.

Mivel kiérződik belőle az enyhe vanília íz, a kezdők számára remek első próbálkozás, a haladóknak pedig kihagyhatatlan kora esti kényeztetés. Bár egészen más ízvilágot képvisel, de a Jim Beam Small Batch kollekció tagja a Knob Creek Rye Whisky, amely a legkiválóbb minőségű rozsból készül és egészen kis méretű hordókban érlelik éveken át. Ettől kapja intenzív, édeskés ízét, amely ideális választás egy családi vacsorához vagy baráti összejövetelhez. Ha az eddigiek bejöttek és tovább ízlelgetnél, esetleg rögtön egy különlegességgel indítanál, akkor a Bulleit 95 Rye Bourbon Whiskytől igen magas minőséget, nagyon letisztult ízvilágot és összetéveszthetetlen aromát kaphatsz már egyetlen korty után is.

Láthatod, hogy a fent felsorolt különböző fajták mind eltérő eljárással és alapanyagból készülnek, éppen ezért ha egy rozsalapú whiskyt kóstoltál, csak egyet ízleltél a sok közül. Ahhoz, hogy igazán megismerd ezeknek a rozsból készült párlatoknak a világát, érdemes minden típusból megízlelned egy kicsit. Így ugyanis nem csak a kedvencedet találhatod meg közöttük, de a saját ízlésvilágodat is kialakíthatod a rye rozs whiskyk között.