Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Maláta whisky

Ezeknek az italoknak a világát meghódította Skócia, Írország és Japán is, vagyis nincs olyan whisky nagyhatalom, amely ne foglalkozna az úgynevezett malt párlatokkal. A helyzet az, hogy ezek a nedűk nem készülhetnek bármilyen gabonából és az eljárás mikéntje is szigorúan szabályozott. Ez kimondja azt is, hogy az árpán és a rozson kívül más gabona malátájából nyert italokat tilos maláta whiskynek címkézni. Ami tökéletesen jól is van így, hiszen így pontosan tudod, hogy csak igen magas minőségre számíthatsz, amikor felnyitsz egy ilyen palackot. Az eljárás lényege, hogy az árpa vagy rozs szemekben található keményítő a készítései folyamat során cukorrá alakul, viszont országonként eltérő, milyen módon szárítják a gabonát ezen állapot elérése után. Skóciában például tőzegfüstöt használnak ehhez, így egészen más élményt nyújt egy innen származó ital, mint egy ír vagy japán különlegesség. Szóval nincs mese, minden whisky gyártó ország termékei közül meg kell kóstolnod legalább egy palackkal a maláta whiskyk közül.

Rendelhető (2 munkanap)
8.950 Ft

A maláta whisky készítésének kiindulási pontja az árpa vagy rozs vízben áztatása, illetve csiráztatása. Ennek a módszernek lényege, hogy a gabonaszemekben található keményítőt cukorrá kell alakítani ahhoz, hogy utána alkalmasak legyenek az erjesztésre. A csíráztatás során keletkező enzimek pedig pont arra hivatottak, hogy beindítsák ezt a folyamatot. Egy ilyen művelet optimális időtartama általában három nap, ami nem véletlen, ugyanis ekkor keletkezik a legtöbb enzim a malátában. Amikor elérik ezt az állapotot, akkor kerül sor a szárításra, melyet országonként eltérő módon oldanak meg. Ezért van az, hogy nem találsz két egyforma maláta whiskyt a piacon, mindegyik más téren nyújt egy kis pluszt a fogyasztójának. Még az egymás mellett üzemelő, azonos forrásokat használó lepárlók termékei is egyedi jellemvonásokkal rendelkeznek.

A malt whiskyk különböző változatai

Persze számos különböző variációja van a maláta whiskyknek, ezért érdemes alaposan belemélyednek ebbe az italkategóriába. Az egyik ilyen a single malt whisky, amelynek a lényege, hogy ez az ital nem kerül házasításra más gabonawhiskyvel és más lepárlók italával sincs vegyítve. A legtöbb ilyen ital Skóciából származik. Szintén népszerű variáció a blended whsiky, amely az előzővel ellentétben egy kevert ital. Ezek kicsit más fajta, komplexebb ízvilágú italok, melyek különböző malátawhiskyk keverékéből készítenek. Mindezek mellett nem csupán az elkészítés módjában van különbség, hanem a különböző országokra jellemző eljárások terén is. Így teljesen más ízvilágú egy ír blended whisky, mint például egy Skóciában készült kevert ital.

Nagy márkák és igazi klasszikus maláta whisky is megtalálható a kínálatunkban!

Léteznek olyan márkák a maláta whiskyk között, amelyek mára tulajdonképpen igazi ikonná váltak a párlatok között. Fiatalabb és évtizedeken keresztül érlelt italokat is találsz, amelyek között vannak igazi ritkaságok is, amelyek körül legalább egyet érdemes megkóstolnod életed során. Persze mindez csupán a jéghegy csúcsa, ugyanis ha alaposan belemélyedsz a választékba, te is láthatod, hogy milyen széles skálán mozog a kínálat.

Fogyaszd úgy, ahogy a legjobban esik!

Alapvetően azt szoktuk javasolni, hogy ezeket az italokat tisztán vagy jégre töltve érdemes fogyasztani, hiszen így a párlat minden zamatát kiélvezheted. Bár sokan szentségtörésnek tartják és hallani sem akarnak róla, mégis egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a maláta whisky alapú koktélok is. A Godfather esetében például mandula likőrrel bolondítják meg az italt, a Whisky Sour koktélba almalé kerül, a Mint Julep koktélhoz pedig a menta teszi hozzá azt a bizonyos pluszt. Ha tetszenek ezek a variációk, akkor mindenképpen „találkoznod kell” Sandy Collins-szal is, amely egy szódával, citrommal és jéggel felturbózott ital. Mindezek mellett pedig természetesen nem maradhat ki a sorból az Ír kávé sem, amely egy tejszínes, kávékülönlegesség, természetesen malt whisky-vel kiegészítve. Szóval bármelyik ízvilág is áll hozzád közel, a maláta párlatok valamelyik variációjával biztosan megtalálod a tökéletes kombinációt.