Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Japán whisky

Mikor azt hallod, hogy whisky nagyhatalom, akkor mi jut először az eszedbe? Ha azt mondod, Skócia esetleg Írország, természetesen tökéletesen igazad van, azonban bármilyen meglepő, ide sorolandó Japán is. Bár kevesen tudják, az ázsiai ország 2008-ban a világ számos párlata között megrendezett versenyen a SingleMalt díjat, valamint a legjobb blended whisky díját is egy japán ital nyerte el. Bár az eljárás alapja Skóciából ered, mára már egyértelmű különbségek fedezhetők fel a különböző kontinensekről származó, aranysárga színben pompázó italok között. Amikor az 1800-as évek közepén egy sorhajókapitány a császári udvar részére a történelemben először szállított whiskyt az államba, már tudni lehetett, hogy csak idők kérdése, mikor kap kedvet valaki a saját párlat gyártásához. Valóban nem kellett rá sokat várni, hiszen az 1920-as években felépítették Japán első lepárlóját. Ma az egyik legnépszerűbb minden Ázsiából származó whisky közül a Nikka, amely bár még nagyon ifjúnak számít a világ whiskyjei között, mégis igen jól ismert számos különböző országban.

Termék szűrés

Ár
Űrmérték:
Rendezés:
Nézet:
Rendelhető

2015-ben és 2016-ban a World Whisky Awards aranyármese lett a japán blend (12 év és az alatti) kategóriában.

11.990 Ft
Raktáron
A Nikka All Malt egy valódi whisky különlegesség a japán és más egyéb blended whiskyk sorában. Olyan single malt whiskyk keveréke, amelyeket hagyományos pot-still eljárással (rézüstben kis adagokban) ill. Coffey féle eljárással (nagy lepárlótornyokban folyamatosan) pároltak le, kizárólag malátázott árpát használva fel.
Egyszóval egy igazi vatted malt-tal - vagyis csak árpamalátát tartalmazó whiskyvel - van dolgunk, amely egészen tiszta és gyümölcsös karaktere révén minden alkalomra kiválóan alkalmas.A Whisky-t sokszor nevezik az elegancia italának. Nos ez leginkább onnan eredhet hogy a whisky eredetileg Angliából származik, és az angolokra jellemző modort társítjuk az italukhoz is. A whisky egy gall szóból alakult ki ("usquebaugh") ami hasonlóan a vodkához, az élet vizét jelentette. A gabonapárlatból készült ital sok helyen terjedt el, és ugyan ugyanarról az italról van szó, mégis két féle képpen írják. Nagy Britannia és kanada területén Whisky-nek míg az USA-ban és írországban Whiskey néven fut.Már csak a szigetkirályság területén is több fajtája létezik ennek az aranysárga, többnyire 40%-os italnak. A skót és az ír Whiskey emelkedik ki a legjobban a többi közül, ezek Irish és Scotch előneveket kapnak. a Whiskey-kre jellemző, hogy karakterikus ízüket nem a készítés során nyerik el hanem a minimum három évig tartó, kifinomult, hordóban való érlelésnek köszönhetik. Jellemző egyébként a palackozásukra, hogy sosem egy hordóból készül az ital ami a polcon köt ki, hanem több, különböző életekorú anyag összekeveréséből nyeri el különleges ízkombinációját.Sajnos a fogyasztóvédelmi szabályok miatt ezek közül csak a legfiatalabbat tüntethetik fel az üvegeken, így nehéz megmondani, került-e a kezünkben lévő üvegbe a több évtizedig érlelt, kifinomult hordókból is.A Whisky-t többnyire inkább magában, jéggel érdemes fogyasztani, így kisebb az ezen alapuló koktélok listája, de néhány favorit darab itt is felfedezhető. Ilyen az Old Fashioned, a Manhattan, a New Yorker, és a The Sour. A Whisky hagyományos fogyasztása (az első képen) jéggel, old fashioned-es pohárban, Jazz vagy Blues kíséretében ajánlott.Egészségünkre.
14.950 Ft
Raktáron
A Nikka az egyik legismertebb Japán whisky gyártó. Remekműve egy rendkívüli stílusos palackban. Kimagasló ár/érték arány. A hordóerõsségű whisky a Miyagikyo lepárló könnyed, lágy és Yoichi lepárló gazdag, férfias whiskyjének különleges keveréke, mely friss bourbon hordókban érett olyan tökéletesre, hogy egyértelműen fellelhetõ legyen benn a japán whisky minden finomsága. Friss gyümölcsös és fűszeres ízek, melynek hátterében azonosíthatjuk még a tölgy és a vanília hatását is. Alkoholtartalom: 51,4%Származási hely: Japán
14.990 Ft
Rendelhető
A Nikka Supert 1962 óta gyártják, ami sokak számára biztos meglepő, hisz 5 éve még alig volt valaki kis hazánkban, aki hallott a japán whiskyről. Pedig a Nikka 1934 óta működik, mármint ekkor alapította Masataka Taketsuru úr, a japán whisky atyja, a Yoichi lepárlót. A szuper limitált Super Revival ennek a tiszteletreméltó múltnak állít emléket, hisz címkéje és maga az ital is a hajdani whisky stílusában lett megalkotva.
18.980 Ft
Rendelhető
Nikka Coffey Malt whisky, Aenas Coffey-ról kapta nevét  Ő volt az oszlopüstös lepárló megalkotója és 1830-ban tökéletesítette a technológiát. A malátawhiskyk körében ennek a szokatlan eljárásnak köszönhetően a Nikka Coffey Malt rendkívül lágy és selymes ízvilágú, és elég népszerű a fogyasztók körében. 
21.990 Ft

Amikor a Japán whisky történetét hallja az ember, először azt hiheti, egy mesébe csöppent, ahol az ifjú főhős elindul a nagyvilágba, majd elnyeri méltó jutalmát. Valahogy így történt ez Takecuru Maszataka-val is, akinek a családja generációk óta szaké lepárlással foglalkozott. Az ekkor még csupán 24 éves fiú azonban vágyott valami többre, valami másra, ezért úgy döntött, elindul a whiskygyártás bölcsőjébe, Skóciába, ahol kémiai és keverőmesteri ismereteit gyarapította, majd amikor úgy érezte készen áll, Speyside whiskyrégió szívéig vonatozott, ahol végigjárta a szeszfőzőket és minden mestert kifaggatott arról, miként állítja elő saját párlatát. Mindezzel olyan tudásra tett szert, amellyel hazájában senki más nem rendelkezett akkoriban.

Hazatérve a meglévő üzemek - beleértve a családja vállalkozását is - nem akarták alkalmazni az általa javasolt eljárásokat, így mikor hosszas keresgélés után megtalálta a megfelelő helyet, 1923-ban felépítette Japán első whisky lepárlóját, ahol Torii Sindzsiro, az unokaöccse lett a partnere. Itt született meg a ma is ismert népszerű márka, mely a Nikka lelkét is megalapozta. Végül 1940-ben dobta piacra első saját whiskyjét. Ráadásul mivel a brit haditengerészet tagjai igen megszerették a japán különlegességet, igen hamar fel is kapták Takecuru nedűjét. De lássuk, mit is rejtenek a jelenlegi kínálatban szereplő palackok!

Hogy készül a japán whisky?

A fenti történetből te is láthattad, hogy tulajdonképpen az eljárás maga a skót hagyományokon alapul, amely kiegészül a japán precizitással és a színes látásmóddal. Ennek köszönhető, hogy ma főleg a tisztaság, a karakteresség és az egyediség jellemzi ezeket az italokat, amelyek mára a japán whiskyk védjegyévé váltak annak ellenére, hogy még 100 év sem telt el az első palack saját whisky készítése óta. Bármelyik palackot is választod, amikor belekortyolsz egy ilyen nedűbe, először a gyümölcsök aromáját fogod érezni, majd megjelennek a nyelveden a karamell és a vanília jegyei, közben pedig megérzed a hordó fűszeres zamatát és a gyógynövények aromáját is. Így nem csak a története mesebeli ezeknek az italoknak, hanem az ízük is.

Hogyan lehet, hogy nem hallottál még a japán whiskyről?

Ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül, ha nem hallottál még arról, hogy a Távol-Keleten is gyártanak ebből az italból, nem kell szégyellned! A helyzet ugyanis az, hogy a Japánban előállított whiskymennyiségnek mindössze 3%-át exportálják az országból, minden mást ők maguk fogyasztanak el. Így igazi kuriózumnak számít, ha valaki itthon hozzájut a prémium italok közül egy palackhoz.

Gyűjteménybe és ajándékba egyaránt tökéletes választás

Ha gyűjtöd a különleges italokat, akkor egyértelműen helye van azon a polcon egy japán whiskynek is. Hiszen ha valami olyan jó, hogy alig árusítanak belőle az országon kívül, akkor nem kérdés - neked is kell belőle egy palackkal! Amennyiben pedig megfelelő ajándékot keresel egy különleges alkalomra, keresve sem találhatnál jobb meglepetést egy ázsiai párlatnál, legyen szó születésnapról vagy évfordulóról. Persze csak akkor, ha kibírod, hogy ne kortyolj bele, amíg eljutsz vele az ünnepeltig!