Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Ír whiskey fajták

Írország a legendák, a manók, a gyönyörű tájak és a finomabbnál finomabb whiskey-k országa, mely utóbbinak számtalan fajtája létezik. Természetesen nem véletlen, hogy ennyire népszerűen ezek a párlatok az egész világon. Bár a mai napig nem tisztázott, hol és miként készült az első ilyen nedű a világon, azonban a legtöbb forrás arra mutat, hogy egy Bushmill nevű kis faluban ízlelhették meg legelőször e finom italok egyikét Írországban. Erre ugyan nincsenek tökéletes bizonyítékok, azonban az biztos, hogy 1608-ban legelőször a világon a Bushmills Distillery kapta meg a jogot arra, hogy hivatalosan is whiskey-t készítsen.

Láthatod tehát, hogy ezeknek az italoknak az eredete évszázadokkal ezelőtti időkre nyúlik vissza, nem véletlen, hogy ennyiféle hagyomány és legenda lengi körül ezeket a mai napig igen nagy népszerűségnek örvendő nedűket. Arra a kérdésre, hogy miben különböznek az ír whiskey-k a skót változatoktól, nehéz röviden válaszolni, talán a leginkább szembetűnő eltérés az, hogy az ír párlatok a fogyasztás során sokkal könnyedebbnek hatnak skót társaiknál. Ez persze nem jelenti azt, hogy feltétlenül le kell tenned a voksodat az egyik vagy a másik mellett, sőt, az ír whiskey-k esetében érdemes minél többfélét megkóstolnod, ugyanis ahány gyártó, annyiféle élmény!

Az ír whiskey története legalább annyira fordulatos és kalandos, mint amilyenek az országot körülvevő legendák. Szinte kész csoda, hogy az évszázadok alatt fenn tudtak maradni ezek a lepárló üzemek, amelyek termékei mára hatalmas népszerűségnek örvendenek szerte a világban. Ha egy komoly gyűjtőt és tudatos ír whiskey fogyasztót köszönthetünk a személyedben, akkor érdemes rápillantanod a választékunkban szereplő különlegességekre, míg amennyiben kezdő vagy ezen a téren, természetesen akkor is tudunk neked segíteni!

Fordulatos történelem

Bár már az 1600-as években megnyitotta kapuit az első hivatalos lepárló, viszont a különböző adók miatt ebben az időszakban igen sok volt a fekete főző is szerte az országban. Végül az adótörvény módosítását követően az 1800-as években a Dublinban levő lepárló üzemek növelték meg leginkább a kapacitásukat, ugyanis ebben az időszakban a brit piac igen nagy érdeklődést mutatott az ír nedűk felé. Ez annyira jól sikerült, hogy a század végére valódi virágzó iparággá vált az ír whiskey-k gyártása. Így volt ez egészen a második világháborúig, amelyet követően a csaknem 2000 lepárlóüzemből mindössze öt olyan maradt, ahol nem állt le teljesen a termelés, ezek esetében viszont a gyártási technológia ugyanaz volt, mint a kezdetekkor, vagyis a modern jelzővel még véletlenül sem jellemezhető. Végül az egyetlen megoldás az volt, hogy egyesületet alkottak, majd elkezdték újra megálmodni és elkészíteni a régi jól bevált és ismert ízeket.

Milyen is az az ír whiskey?

Maga a készítési eljárás nem sokban különbözik attól, mint amit Skóciában alkalmaznak, mégis sokkal könnyedebb italt hoznak létre az ír lepárlók. Ennek alapvetően háromféle oka van. Az egyik, hogy a klasszikus helyi párlatokat háromszor desztillálják, amellyel máris megalapozták a könnyűséget. A másik, hogy a fő alkotóeleme ezeknek az italoknak a a zabon, a búzán és a rozson kívül a nem malátázott árpa, amelyeknek köszönhetően ezekben az italokban nem ütközik ki a skótoktól jól megszokott füstösség. A harmadik, hogy manapság az Írországból származó whiskey- k többsége a kevert típusba tartozik, ami azt jelenti, hogy az elkészítés során a hagyományos maláta- vagy árpawhiskey-t gabonawhiskey-vel keverik össze. Ez esetben az úgy nevezett „master blender” az a szakember, aki ellenőrzése alatt tartja a folyamatot, vagyis az eredményt nem bízzák a véletlenre.

Milyen fajtái vannak az ír whiskey-nek?

Ezeket a nedűket alapvetően az alapanyag, az alkoholtartalom, a készítés módja és minősége alapján lehet különböző típusokba sorolni. Ezeket figyelembe véve az ír whiskey lehet single malt, single grain, blended, valamint single pot still whiskey. De mit is jelentenek ezek pontosan? Ha azt látod az üveg címkéjén, hogy „single”, akkor az a whiskey csak egyféle gabonából készült, míg ha a „malt” szócskát látod rajta, akkor malátázott árpából erjesztették és a készítéskor kisüsti lepárlásos módszert alkalmaznak. A „grain” felirattal ellátott whiskey-k malátázott árpából és legalább egyféle nem malátázott gabonakeverékből készülnek, míg a „blended” a kevert típusúakat jelzi. Az ír whiskey-k többsége az utóbbi csoportba tartozik. A „pot still” italokat pedig, amely elnevezésemagyarra fordítva annyit jelent, hogy kisüsti, kizárólag Írországban állítják elő, méghozzá árpamaláta keverékéből.

Hogy érdemes fogyasztani az ír whiskey-t?

Erre a kérdésre alapvetően többféle jó válasz is létezik, hiszen ízlése válogatja. Az írek jellemzően tisztán, esetleg forrásvízzel hígítva fogyasztják ezeket a párlatokat, azonban természetesen mindenki esetében más kombináció a nyerő. Megízlelheted jégre töltve, megbolondíthatod egy kis gyömbér vagy gyömbérsör, némi lime vagy akár menta segítségével is. Fontos, hogy bármelyik verziót is választod, mindig legyen tökéletesen behűtve az ital! A gyűjtők számára is vannak különlegességeink! Természetesen akkor is tartogatunk számodra meglepetést, ha már jól ismered ezeket a nedűket és inkább a különlegességekre vadászol az ír párlatok között. Választékunkban találsz limitált kiadású palackokat, valamint több évtizeden keresztül hordóban érlelt tételeket is, amelyeket érdemes megkóstolni vagy félretenni egy igazán különleges eseményre.

Hogy válassz whiskey-t, ha kezdő vagy?

Nem egyszerű kérdés, ugyanis a legjobb az lenne, ha mindegyikbe bele tudnál kóstolni. Ha viszont egyelőre csak egy palackkal nyitnád meg az utadat az ír párlatok világába, akkor a legjobb, ha valamelyik régi klasszikust választod, mint például a Jameson, amelyek közül számos változatot találsz a kínálatunkban. Érdemes először tisztán belekortyolnod, majd az ízlésednek megfelelően alakítani rajta. Bármelyik palackra is essen a választásod, érdemes egy kicsit belegondolnod abba, hogy a több száz éves ír történetelem egy részét tartod éppen a kezedben.