Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Ír whiskey

Termék szűrés

Ár
Űrmérték:
Rendezés:
Nézet:
Raktáron
Jameson whisky, amely Írország legtökéletesebb italainak egyike.
 
750 Ft
Raktáron
A világ legkedveltebb ír whisky-je.
6.350 Ft 5.790 Ft
Raktáron
Tradicionális ír whisky.
6.790 Ft 6.150 Ft
Rendelhető (2 munkanap)
A világ legkedveltebb ír whisky-je.
6.690 Ft
Raktáron
Ikonikus ír kevert whisky.
6.990 Ft
Raktáron
Tökéletesen lágy ír whisky.
6.990 Ft
Rendelhető
A világ legkedveltebb ír whisky-je.
7.750 Ft
Raktáron
A világ legkedveltebb ír whisky-je.
7.890 Ft
Rendelhető (2 munkanap)
Tökéletesen lágy ír whisky.
8.290 Ft
Raktáron
Ikonikus ír kevert whisky.
9.150 Ft
Raktáron
A világ legkedveltebb ír whisky-je.
12.450 Ft 10.590 Ft
Raktáron
Prémium ír maláta whisky.
11.590 Ft
Raktáron
Népszerű ír single malt.
12.980 Ft
Raktáron
A világ legkedveltebb ír whisky-je.
13.990 Ft
Rendelhető (2 munkanap)
Díjnyertes ír single grain whisky.
14.990 Ft
Raktáron
Prémium ír maláta whisky.
19.450 Ft
Rendelhető
A világ legkedveltebb ír whisky-je.
19.980 Ft
Rendelhető
A világ legkedveltebb ír whisky-je.
19.980 Ft
Raktáron
A világ legkedveltebb ír whisky-je.
19.990 Ft
Raktáron
Limitált kiadású ír whisky.
48.980 Ft 33.850 Ft
Raktáron
A világ legkedveltebb ír whisky-je.
45.990 Ft 41.490 Ft

Ír whisky legendás ital Írországból

A whisky valamilyen gabonafajta erjesztésével és lepárlásával készülő szeszesital, melynek rengeteg fajtája létezik. Az ír whisky Írországban vagy Észak-Írországban kerül előállításra. Manapság az innen származó whiskyk többsége a kevert típusba tartozik, ami azt jelenti, hogy az elkészítés során a hagyományos maláta- vagy árpawhiskyt gabonawhiskyvel keverik össze. Ez esetben az úgy nevezett „master blender” az a szakember, aki ellenőrzése alatt tartja a folyamatot. Írország whiskyfőzdéiben gyakori a tripla lepárlásos módszer, de bizonyos helyeken a kisüsti lepárlást is előszeretettel alkalmazzák. A hivatalos előírás szerint az ír whiskyket három éven át fahordókban kell érlelni. A gyakorlati tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az érlelés ennél jóval hosszabb időt vesz igénybe.

A whiskyt az alapanyag, az alkoholtartalom, a készítés módja és minősége alapján lehet különböző típusokba sorolni. Ezeket figyelembe véve az ír whisky lehet single malt, single grain, blended valamint single pot still whisky. Ez utóbbit jellemzően csak az ír vidékeken gyártják. Az egyes elnevezésekben a single kifejezés arra utal, hogy a szeszesital csak egy féle gabonából készül. A malt whiskyket kizárólag malátázott árpából erjesztik és a készítéskor kisüsti lepárlásos módszert alkalmaznak. A grain whiskyk malátázott árpából és legalább egy másik fajta, nem malátázott gabonakeverékből készülnek. A blended whiskyk kevert típusúak, az ír whiskyk többsége ebbe a csoportba tartozik. A pot still, magyarul kisüsti whiskyt pedig kizárólag Írországban állítják elő, méghozzá árpamaláta keverékéből.

Az egyik legismertebb ír whiskygyártó cég a Jameson, melynek története nagy múltra tekint vissza. Nevét alapítójáról, John Jamesonról kapta, aki sokáig a fiaival együtt tartotta kézben a családi vállalkozást. Az amerikai szesztilalmat követően az ír whiskykészítők csak együttes erővel voltak képesek újra visszanyerni a nemzetközi piacot. Ennek eredményeképpen 1966-ban megalakult az Irish Distillers Group, amely még ma vezető szerepet tölt be az ír whiskyk gyártásában.