Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Bourbon és Tennessee whisky

Ha létezik hamisítatlan amerikai whisky, akkor a bourbon biztosan ilyen, hiszen eredete egészen a telepesek koráig nyúlik vissza és a mai napig igen nagy kultusz övezi ezt a különleges nedűt. Ezt a párlatot legalább felerészt kukoricából erjesztik, ám azt a különleges aromát amelyet érzel minden egyes kortynál, nem csupán ez adja. A lepárlást követően ugyanis belülről elszenesített tölgyfahordóban érlelik a készülő italt akár esztendőkön keresztül. Ezt az eljárást pedig törvény is szabályozza. Szinte minden bourbon Kentucky államból származik, bár tény, hogy a jogszabály nem tér ki a konkrét földrajzi helyszín szabályozására. Mindez azt jelenti, hogy gyakorlatilag bárhol készíthető ez a típusú whiskey az Amerikai Egyesült Államok területén. Mindemellett fontos tudnod azt is, hogy minden egyes változat egyedi karakterrel rendelkezik, így ha megkóstoltál egy fajta bourbon-t még messze nem érezted minden variáció ízvilágát. Olyannyira igaz ez, hogy az egyes aromák egymással összetéveszthetetlenek és még az árnyalatbeli különbségek is jól kiérezhetők.

Bourbon Amerika ősi itala

A bourbon whisky története egészen a telepesek koráig nyúlik vissza, amikor annak idején még 1776-ban elkészítették az első kukorica alapú párlatot. Eredetileg a whiskey készítés tudományát az ír és skót bevándorlók vitték magukkal az „új világba”, ám a bourbon készítés akkor kezdett el kiemelkedni a többi közül, amikor észrevették, hogy a kukoricából készült párlatok édesebbek, mint a más gabona felhasználásával készült társaik. Amikor az 1700-as évek végén az amerikai kormány úgy döntött, adót ró ki az égetett szeszes italokra, kitört a „whiskey lázadásként” emlegetett jelenség, amely főként Nyugat-Pennsylvania térségét sújtotta. Ekkor nagyon sok szeszfőző költözött át Kentucky államba, ahol folytatták a gabonatermesztést, valamint a párlatok készítését is. Ezáltal pedig alaposan megnövekedett a piacon a bourbon-ök száma. A többi pedig már történelem, ám az események jóságát a mai napig élvezheted, amikor felnyitsz egy palack hamisítatlan bourbon-t.

Honnan ered a bourbon elnevezés?

Bár egyértelműen földrajzi alapokon nyugszik az elnevezés, több legenda is kering a köztudatban ezzel kapcsolatban. Az egyik verzió, hogy amikor a függetlenségi háború idején számos helység nevét megváltoztatták, az Egyesült Államok ebben az időszakban kapott egy Bourbon nevű megyét is, ahol az első palack italok elkészültek. A másik történet úgy szól, hogy egy itt élő Elijah Craig nevezte el az italt a megye után, aki egyébként először tárolta az elkészült whiskey-t szenes hordóban. Bármelyik is az igazság, 1964-ben egy kongresszusi határozatban határoztak a hivatalos terméknévről, amelyhez természetesen a gyártásra vonatkozó szigorú előírások is vonatkoztak.

A bourbon whiskey készítése

A bourbon whiskeynek számos törvényben lefektetett előírásnak kell megfelelnie. Jellemzően 50%-os kukoricatartalmú gabonakeverékből készül és érlelése égetett belsejű tölgyfa hordókban történik, ahol akár éveken keresztül is pihenhet. Fontos azonban, hogy minden olyan italt lehet hivatalosan bourbon-nek nevezni, amely megfelel az előírásoknak, valamint egy napot is eltöltött ebben a speciális tárolóban. Ehhez használt hordókat sosem használnak, kizárólag újakba kerülhet a készülő whiskey. A szabályozás emellett arról is szól, hogy ezeknek az italoknak az alkoholfoka maximum 80%-os lehet a lepárlást követően és legfeljebb 62,5%-osan kerülhet a palackokba. A törvény emellett kiemeli azt is, hogy a „straight” előtagot csak abban az esetben tüntetheti fel a gyártó, ha az érlelés legalább két esztendőn keresztül tartott, valamint az alapanyag mindegyikének ugyanabban az államban kell készülnie. Emellett ha a bourbon-t négy évnél kevesebb időtartamig érlelték, akkor fel kell tüntetni, hogy pontosan meddig.

James Beauregard Beam nyomában napjainkig

Bár a legelső család, amely hivatalosan készített ilyen párlatot a Samuels család volt, az általuk követett receptet nagyon sokáig titok övezte, ugyanis az volt az italuk különlegessége, hogy semmilyen keserű utóíze nem volt. Végül Evan Williams nyitotta meg az első lepárlót a területen az Ohio folyó partján. Mindezek ellenére azonban az egyik legjellegzetesebb és a mai napig forgalomban levő legrégebbi ilyen ital a Jim Beam bourbon, melyet 1795 óta ugyanazzal az eljárással készítenek. Ezen idő alatt pedig a receptúrában sem történt különösebb változás. A vállalkozás James Beauregard Beam után kapta a nevét, aki a Beam család negyedik generációjának tagja volt.

A Jack Daniel’s bourbon whiskey szintén egy igen kedvelt amerikai márka, mely csak abban különbözik a többi bourbontől, hogy faszenes eljárással készül. Mr. Daniel már a kezdetektől fogva arra törekedett, hogy minőségi munkát végezzen, és a legjobbat nyújtsa. Sikerét annak köszönhette, hogy mindvégig ragaszkodott a hagyományos sour mash nevű módszerhez, melynek lényege, hogy a korábbi főzet cefréjét mindig visszatartották az új főzet számára. Mára természetesen már számtalan gyártó van a piacon, akik minőségi párlatokat készítenek, így te magad is különböző variációkat ízlelhetsz meg. Kínálatunkban igazi különlegességeket is találsz, amely nem csak a különböző gyártók termékeiben nyilvánul meg, de az eltérő fűszerezések is nagyon sokat dobnak egy-egy palack élvezeti értékén. A bourbon whiskey-re kifejezetten igaz az, hogy ha egyet megízleltél még csak egy egészen apró momentumot tudhatsz magadénak ebből a világból.

Hogy érdemes fogyasztani a bourbon-t?

Ahhoz, hogy a fentebb említett ízkavalkádot te is átélhesd, mindenképpen tisztán kell fogyasztani a bourbon whiskey-t. Ha gondolod, jégre töltve is egyedülálló élményt nyújt, ettől függetlenül azonban nem éri meg mással elvenni az ital alap zamatát. Amennyiben mindenképpen élnél valamelyik koktél lehetőségével, érdemes szódával, esetleg citromlével, mentalevéllel vagy camparival vagy gyömbérsörrel megbolondítani. Természetesen nem azt mondjuk, hogy ezek a koktélok nem finomak, viszont vétek lenne nem megkóstolni a bourbon-t mindenféle ízesítés nélkül is. Minél több változatot kóstolsz ugyanis, annál több különleges élményben lesz majd részed, ahogy egyre inkább elmélyedsz az amerikai örökség, a bourbon whiskey világában.