Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: > >

Blended whiskey (kevert whisky) kínálatunk

Hogy mitől olyan különlegesek a blended whiskyk? A lényege ezeknek a tételeknek, hogy a gyártás során valamilyen hagyományos whiskyfajtát a hagyományos főzeteknél jellegtelenebb ízvilágú gabonawhiskyvel vagy finomszesszel kevernek. Számos ír, skót, kanadai, japán és amerikai kevert whisky is szerepel a választékban, melyek mindegyike más miatt különleges, hiszen az azonos gyártási alapelvek ellenére minden gyártó egyedivé varázsolja a saját termékeit.

Utolsó 1 db raktáron
4.850 Ft
Utolsó 1 db raktáron
18.780 Ft 16.450 Ft
Utolsó 2 db raktáron
780 Ft
Utolsó 1 db raktáron
11.690 Ft 11.480 Ft
Utolsó 1 db raktáron
19.250 Ft

A blended whisky jelentése egyszerű, tulajdonképpen kevert italokról van szó, vagyis a hagyományos gabonawhiskyt keverik finomszesszel a gyártás során. Először az 1850-es években jelent meg ez a típusú ital. Mikor annak idején a lepárlók rájöttek, hogy a Coffey-féle szeszfinomítóval készült gabonaszeszért nincsenek oda annyira a vásárlók és kezd ellaposodni a piac, elkezdték hagyományos whiskyvel keverve forgalomba hozni. A siker pedig olyannyira nem maradt el, hogy a mai napig gyártanak a legnagyobb cégek is blended whiskyket. Ha kóstoltál már ilyen típusú whiskyt, akkor pontosan tudod, mennyivel simább az aromavilágúak ezek az italok és mennyire jellegzetes az egyes márkákra jellemző karakter, valamint a konstans minőség.

Az első blended whiskey

Az első olyan blended whisky, amelyet hivatalosan is forgalomba hoztak, Andrew Usher nevéhez fűződött 1853-ban. Természetesen ezt megelőzően számos „házi” variáció született, azok azonban hivatalosan nem voltak árusíthatók. Usher egy márkakereskedő volt, aki szeretett volna valamivel kitűnni a többiek közül és célja volt másik ízzel is kedveskedni a vásárlóinak. Olyannyira népszerűvé vált az Old Vatted Glenlivet nevet viselő kevert whiskyje, hogy még a tengerentúlról is érkeztek megrendelések az italra.

Mivel egyre többen kezdtek el hasonló elven alapuló nedűket gyártani, a hat legnagyobb gyártó megegyezett és felosztották egymás között a piacot. Bár voltak, akik nem folytatták sokáig a gyártást, a legtöbben fennmaradtak és ma a több száz éves technológia és hagyomány segítségével gyártják a különlegesebbnél különlegesebb blended italokat. Ugyanis bár az eljárás alapja más, mégis minden egyes márkának van egy titkos aránya, amely segítségével megteremti a csak rá jellemző ízvilágot.

Kevert skót whisky

Ha egy palackra írva azt látod, hogy blended Scotch whisky, akkor biztos lehetsz abban, hogy többszöri lepárlással készült malátawhisky és lepárlóoszlopokon készült gabonawhisky keveréke van az üvegben. Fontos tudnod, hogy a szabály szerint az utóbbit nem lehet 94,8%-nál erősebbre finomítani és minden összetevőt legalább három évig kell érlelni a felhasználás előtt. Amennyiben viszont a blended malt Scotch whisky felirat szerepel a címkén, akkor kevert malátawhiskyt tartasz a kezedben, vagyis különböző főzdékből származó malátawhiskyk keverékét. A legnépszerűbb márkák a Skóciában gyártott kevert whiskyk közül a Johnnie Walker, a Chivas Regal, valamint a Ballantine's. Természetesen ezeken belül hatalmas a választék, igazi ritkaságokat is találsz a választékunkban, amely egy jeles alkalom esetén nem hiányozhatnak az asztalról.

Kevert ír párlatok

Az úgynevezett Irish whiskey összetevői többszöri lepárlású malátawhiskey és tornyos finomítású gabonawhiskey. Bizonyos esetekben az előtti helyett úgynevezett pot still whiskyet, azaz többszöri lepárlású, részben malátázott árpawhiskyet is használnak az ír nedűk elkészítéséhez. A legnépszerűbb márkák az Írországban gyártott kevert whiskyk közül a Jameson, a Bushmills és a Tullamore Dew. Ebben az esetben is igaz az, hogy a klasszikusok között valódi kuriózumok is fellelhetők, amelyek egy különleges alkalmat még emlékezetesebbé tehetnek.

Miért olyan különleges a blended whisky?

Hála a számos márkának és a több különböző, jellegzetes ízvilágnak, akkor is találsz kedvencet közöttük, ha egyébként most úgy gondolod, nem szereted a whiskyket. Ebben az esetben több mint valószínű, hogy kedvenc márkát fogsz magadnak találni, azon belül viszont számos különböző fajtát kóstolhatsz meg. Abban biztos lehetsz, hogy az itt található márkák mindig megőrzik a minőségüket, így évtizedek múlva is ugyanazt az ízt fogod érezni egy palack felbontása után, mint amire emlékeztél.