Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Whisky kivételes alkalmakhoz

Beszélgetés egy rég nem látott baráttal. Egy ebéd, ahol összegyűlik a család apraja – nagyja. Egy hosszú nap estéje, amikor semmi másra nem vágysz, csak egy finom italra. Nos ezek azok a pillanatok, amelyeket még teljesebbé lehet tenni egy minőségi whiskyvel. Jégre töltve simogatja a torkodat, az évek alatt kialakult különleges ízvilág pedig nem mindennapi élményben részesítenek majd. Legyen szó blended, ír, Bourbon és Tennessee, maláta, japán és canadian kategóriáról, a whisky fajták közül szinte lehetetlen rosszul választani és biztosan te is hamar megtalálod majd a kedvencedet.

Blended

Blended

Itt találod a kevert whisky kínálatunkat
Ír

Ír

Egyenesen Írország szívéből...
Bourbon & Tennessee

Bourbon & Tennessee

Egy korty Amerika...
Maláta

Maláta

Kiváló Maláta Whisky csak Neked
Japán whisky

Japán whisky

Kóstoltál már Japán whisky-t?
Canadian

Canadian

Kanadai whisky a zord északról
Rye rozs whisky

Rye rozs whisky

Nézd meg rozs whisky kínálatunkat

Whiskey fajták - milyenek léteznek?

Mikor felnyitsz egy üveg jó whiskyt, akkor nem egyszerűen egy palack italt tartasz a kezedben, hiszen annál sokkal több rejlik ebben a nedűben. Mikor belekortyolsz, érezni fogod az évtizedek hagyományát, a precizitást és a gondosságot, amellyel előállították, valamint azt az időszakot is, amelyet a hordó ölelésében töltött az ital. Ezek ugyanis mind hozzátesznek valami különlegességet a whiskyhez. Így lehet az, hogy bár mindegyik ital nagyon finom, mégis nagyon eltérő az ízviláguk. Pontosan ezért érdemes minél többet kipróbálni. Lássuk, mi mindenből választhatsz!

Blended whiskyk a klasszikusok kedvelőinek

Ha van valami, ami klasszikusnak számít ezen italok között, akkor a blended whiskyk biztosan ide sorolandók. Ebben az esetben tulajdonképpen kevert italokról van szó, vagyis a hagyományos gabonawhiskyt keverik finomszesszel a gyártás során. Először az 1850-es években jelent meg ez a típusú ital. Mikor annak idején a lepárlók rájöttek, hogy a Coffey-féle szeszfinomítóval készült gabonaszeszért nincsenek oda annyira a vásárlók és kezd ellaposodni a piac, elkezdték hagyományos whiskyvel keverve forgalomba hozni. A siker pedig olyannyira nem maradt el, hogy a mai napig gyártanak a legnagyobb cégek is blended whiskyket. Ha kóstoltál már ilyen típusú whiskyt, akkor pontosan tudod, mennyivel simább az aromavilágúak ezek az italok és mennyire jellegzetes az egyes márkákra jellemző karakter, valamint a konstans minőség.

Ír whiskey-k a kuriózumok szerelmeseinek

Hogy mitől olyan különleges az ír whiskey? A hivatalos előírás szerint az ír whiskey-ket három éven át fahordókban kell érlelni. Emellett a whiskey főzdékben gyakori a tripla lepárlásos módszer, de bizonyos helyeken a kisüsti lepárlást is előszeretettel alkalmazzák. Az amerikai szesztilalmat követően az ír whiskey készítők csak együttes erővel voltak képesek újra visszanyerni a nemzetközi piacot. Ennek eredményeképpen 1966-ban megalakult az Irish Distillers Group, amely még ma vezető szerepet tölt be az ír whiskey-k gyártásában. Az egyik legismertebb ír whiskey gyártó cég a Jameson, melynek története nagy múltra tekint vissza. Nevét alapítójáról, John Jamesonról kapta, aki sokáig a fiaival együtt tartotta kézben a családi vállalkozást.

Maláta whiskyk az igazi ínyenceknek

A maláta whiskyk lényege, hogy az előállításuk során az árpát vagy a rozst vízben áztatják, illetve csiráztatják. Ennek a módszernek a lényege, hogy a gabonaszemekben található keményítőt cukorrá kell alakítani ahhoz, hogy utána alkalmasak legyenek az erjesztésre. A csíráztatás során keletkező enzimek pedig beindítják ezt a folyamatot. A művelet optimális időtartama három nap, ugyanis ekkor keletkezik a legtöbb enzim a malátában. A malátázott gabonát valahol füstön szárítják, egészen jellegzetes ízvilágot teremtve ezzel. Máshol, ahol a gyártó nem füstön szárít, ott ezekben az italokban tökéletesen kiütközik az árpa gyümölcsös édessége. Pontosan ezért ezeket a maláta whiskyket a hölgyek is szívesen fogyasztják. Számos különleges változata létezik, amelyek különböző válogatott nedűk keverékéből készülnek.

Az amerikai álom aromája a Bourbon&Tennessee whiskey-kbe zárva

A bourbon nem más, mint az egyik leghíresebb amerikai whiskey, melynek hagyománya egészen az első telepesek koráig nyúlik vissza. Az első kukoricaalapú whiskyt 1776-ban készítették el. Attól olyan különlegesek és egyediek, hogy a bourbon whisky-nek számos törvényben lefektetett előírásnak kell megfelelniük. Az egyik ilyen, hogy 50%-os kukoricatartalmú gabonakeverékből kell készíteni, az érlelésnek pedig égetett belsejű tölgyfa hordókban kell történnie, amelyekben legalább két éven keresztül kell pihenniük. Ezen italok 99%-ban Kentuckyból származnak, bár a jogszabály nem szab meg konkrét földrajzi eredetet. Ennél fogva bárhol készíthető az Amerikai Egyesült Államok területén. Ízvilága rendkívül változatos, minden egyes fajta egyedi karakterrel rendelkezik. Az egyes aromák egymással összetéveszthetetlenek és még az árnyalatbeli különbségek is jól kiérezhetők.

Japán whiskyk a világ élvonalában

Bár a whisky gyártásról nem rögtön Japán jut az ember eszébe, fontos tudni, hogy ebben az esetben is nagyon finom italokról van szó, amelyeket vétek lenne nem megkóstolni. Ráadásul nem is akárhogy kerültek a világ élvonalába a japánok. A World Whisky Awardson ugyanis a 20 éves Yoichi vitte el a SingleMalt díjat, a legjobb blended whisky díj pedig egy 30 éves Hibikinek járt, amely eredmények önmagukért beszélnek. Ha valami különleges whisky, amire vágysz, akkor tegyél egy próbát ezekkel a Távol-keleti csodákkal.

Kanadai whiskyk a lágyabb ízek kedvelőinek

A kanadai törvények értelmében azok az italok sorolandók ebbe a kategóriába, amelyeket Kanadában készítenek erjesztett gabonaszemek felhasználásával. Emellett fontos, hogy legalább három éven keresztül maximum 700 literes fahordókban érleljék azokat. A kanadai whiskey-k általában kevert italok és annyira könnyűek és lágyak, hogy sokan nevezik emiatt „barna vodkának” őket. Ez azonban ne tévesszen meg, ugyanis igazán különleges tételeket is találhatsz a választékunkban, melyeket érdemes megkóstolni!

Rozs whisky, ha egy kicsit másra vágysz

A rozsalapú párlatok az Amerikai Egyesült Államokból eredeztethetők. Itt a törvény értelmében azt a whiskey-t lehet rozsalapúnak nevezni, melynek a lepárlása minimum 51% rozst tartalmazó gabonacefréből történik és maximum 80%-os az alkoholtartalma. Ezt követen teljesen új, kiégetett tölgyfahordókban szükséges tárolni legfeljebb 62,5% alkoholtartalommal. A kanadai szabályozás nem ilyen szigorú, így előfordulhat, hogy eltérő értékeket látsz néhány palackon, emiatt nem kell aggódnod. Annak, hogy a kukorica alapú párlatok népszerűbbek a mai napig, egészen egyszerű oka van. A kezdetekkor ugyanis a whiskyk alapanyaga a kukorica volt. A rozst és a búzát akkor kezdték felhasználni, mikor az egyre népszerűbb italok elkezdtek igazán nagy népszerűségnek örvendeni.

Ha most úgy érzed, nem tudsz választani a hatalmas kínálatból, ne ess kétségbe, kezdd el azokkal a tételekkel, amelyek a leírás alapján közel állnak az ízlésedhez és haladj szépen sorba, amíg meg nem leled a kedvencedet. Viszont ha már pontosan tudod, hogy mit is szeretnél, nézz szét bátran a kategóriák között, ahol pár kattintással el is intézheted a whisky rendelést.