Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Vodka - egykor és ma

Ha egy kis vizecskére vágysz, akkor a legjobb, ha valamilyen minőségi vodka után nyúlsz. A szójáték persze arra utal, hogy a vodka, mint elnevezés szó szerinti fordításban vizecskét jelent. 

A legtöbbször színtelen égetett szesz gyártása és erjesztése során finomszesz keletkezik, melyet aztán lepárolnak a mesterek. Vagyis alapvetően etanol és víz elegyéről van szó, s más égetett szeszekhez képest minimális mennyiségben tartalmaz egyéb összetevőket. Az Európai Unió területén érvényben lévő szabályozások szerint csak az a nedű viselheti a vodka nevet, mely legalább 37,5%-os alkoholtartalmú. A gyártók ennek bőven megfelelnek, ugyanis a leghíresebb márka előállítói 40%-os nedűt palackoznak, ám nem ritka a még ennél is erősebb variáció piacra dobása.

Természetesen léteznek ízesített variánsok is, de fogyasztás szempontjából gyakori a narancslével, vagy más üdítő hatású komponenssel való keverés is. A vodka történelmét nem egyszer összemossák az orosz és a lengyel alkoholfőzés kialakulásának históriájával, miközben a kettő nem emlegethető egy lapon. Előbbi csak a XIX. században született meg a finomító oszlopok megjelenésével és tökéletesedésével. Az első gabonapárlatok egyébként nagyjából a XV. század környékén jöttek létre. Egymástól kevésben tértek el, még akkor is, ha más vidékről származtak, s egy jellemzőben abszolút megegyeztek: nagyjából ihatatlanok voltak. A finomító oszlopok óriási innovációnak számítottak, hiszen a segítségükkel nagy mennyiségben tiszta és nem utolsó sorban olcsó szesz láthatott napvilágot. A vodka monopolhelyzetbe került a XVIII. század végére, ami egy érdekes történelmi csavarnak köszönhető.

Az orosz orvosok ugyanis felfedezték, hogy a tömeges alkoholizmus katasztrofális következményekkel jár, ám ennek kialakulását nem a mértéktelen alkoholfogyasztással kötötték össze, hanem az égetett szeszekben található egyéb komponensekkel, mint például növényi összetevők és kozmaolajok. Mint fentebb említettük a vodka nagyrészt etanolt és vizet egységesít, vagyis nyerő pozícióba került az egyéb komponensekre kígyót-békát kiáltó orosz nép körében. A vodka uralkodása ma is tart! Bár évszázadok teltek el a vodka megszületése óta a karakteres, nagy tisztaságú, ízletes ital közkedveltsége nőttön-nő, s manapság is vezeti a népszerű, legtöbbet fogyasztott nedűk listáját.

Tartalomhoz tartozó címkék: vodka vodka ár