Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: Kezdőlap >

Prémium vodka a minőség kedvelőinek

Ha igazán fontos neked a prémium minőség, akkor ezek közül az italok közül válassz, hiszen számunkra fontos a hagyomány, múlt és a luxus. Ráadásul limitáld kiadású, igazi kuriózum vodka is megtalálható ezen az oldalon. A vodka fajták külön kategorizálva és márka szerint is elérhetőek, vagy használd fent a keresőt, ha pontosan tudod, hogy milyen italra vágysz.

Rendelhető (2 munkanap)
7.590 Ft
Rendelhető (2 munkanap)
7.950 Ft
Rendelhető (2 munkanap)
6.750 Ft
Rendelhető (2 munkanap)
7.590 Ft
Rendelhető (2 munkanap)
7.550 Ft

Alapvetően két típusú ember létezik. Az egyik csoportba tartoznak azok, akik már számtalanféle vodkát ízleltek meg életük során és kialakult egy határozott ízlésük e téren. A másik típus pedig, aki nem kifejezetten szereti a gabonapárlat ízét tisztán, viszont előszeretettel fogyasztja koktélként vagy egyéb módon hígítva. Bármelyik típusba is tartozol, a lenti írást neked is érdemes elolvasnod, ha vodka rendelésen töröd a fejed.

Őszintén, te mit felelnél arra a kérdésre, hogy mit tudsz a vodkáról?

A legtöbbek válasza nyilván egybehangzó lenne és valahogy így szólna: Oroszország és Lengyelország kedvenc itala, amelyet egy hajtásra isznak meg, mellé pedig számtalan finomságot, például uborkát, gombát vagy húsgombócot fogyasztanak. Valójában ez helytálló, azonban sokkal több rejlik a színtelen gabonapárlat mögött. Gondoltad volna, hogy a neve oroszul azt jelenti, hogy vizecske? Na természetesen nem azért, mert arrafelé úgy isszák, akár a vizet. Az elnevezés oka az, hogy palackozás előtt felhígítják a leszűrt párlatot, vagyis a vodka egyik fő alkotóeleme a víz.

Vodka vagy nem vodka?

Ez az ital valójában már a tizenhatodik század óta jelen volt, hiszen nagyon hamar felfedezték, hogy a gabonából bizony egyszerűen készíthető szeszesital. A mítosz szerint azonban vodka mint olyan, Mengyelejev orosz kémikustól eredeztethető, amelyet onnan eredeztetnek, hogy a periódusos rendszer névadója az alkohol vizes oldatairól írta doktori disszertációját. Ez persze csupán legenda, melyet később meg is cáfoltak, mégis nagyban hozzájárult a vodka népszerűségéhez. Ennek ellenére azonban csak 1895-ben jelent meg a piacon a ma is ismert vodka. Ez nagy szó volt, hiszen az akkor Oroszországban a szeszesital fogyasztása és az alkoholizmus között igen egyenes párhuzamot vontak.

Mégis hogy készül a vodka?

Bármilyen csúnyán is hangzik, vodka minden olyan alapanyagból elkészíthető, amelynek magas a keményítő – vagy cukortartalma. Ezért van az, hogy nagyon sokféle különböző minőségű és ízű áttetsző italt találsz a választékban. A rozs, a kukorica, a búza, a burgonya, a szójabab, a melasz, a rizs vagy a cukorrépa, de még a cirok is alkalmas arra, hogy vodka, vagyis „vizecske” készüljön belőle. Nem véletlenül volt ebből vita az Európai Unió országain belül is, hiszen sokan ragaszkodtak ahhoz, hogy vodkaként csak a gabonából, burgonyából vagy cukorrépa melaszból készült italokat lehessen a boltok polcaira tenni.

Országtól és alapanyagtól függetlenül igaz viszont, hogy a lepárlást követően átszűrik a készülő italt. A gyártók úgy tartják, hogy minél precízebb a lepárlási folyamat és minimálisabb az átszűrés, annál egyedibb ízű vodkát állíthatnak elő. Minél többször zajlik le a lepárlás, annál magasabb lesz a készülő párlat alkoholfoka, melyet palackozás előtt vízzel hígítanak. A felhasznált víz származási helye, minősége mondanunk se kell, nagyban befolyásolja az elkészült italt, így értelemszerűen a vodka ára is részben ezen múlik. A hagyományos vodka alkoholtartalma egyébként 38%, ám egyes amerikai márkák esetén találkozhatsz 40%-os alkoholtartalmú itallal is.

Melyek a klasszikus vodka fajták és márkák?

Ide sorolandó többek között a jól ismert Zubrowka, a Finlandia, a Royal, a Smirnoff, az Absolute, a Kalinka és a Bols vodkák is, melyet egytől egyik jó minőségűek és sok már ízesített változatban is elérhető. Látható tehát, hogy az orosz és a lengyel mellett magyar, finn és svéd vodkáknak is helye van a hazánkban is népszerű italok között. Fontos tudni, hogy míg az északi országokban lassan kortyolgatva fogy el a vodka, addig Oroszországban, Lengyelországban és hazánkban egy levegővel fogyasztják leginkább.

Melyek a szuperprémium vodka márkák?

Természetesen a vodkák között is van felső kategóriás prémium minőség. A szőlőből készült francia vodka, a téli búzából készült orosz párlat, a különleges lengyel ital, a csúcsminőségű orosz keserűlikőr, a legendás francia luxus vodka vagy a többszörös díjnyertes svéd nedű is. Ha ezek között megtalálod a saját ízvilágodat, akkor elég lesz mindössze néhány jégbe hűtött pohár ahhoz, hogy élvezhesd a különleges ízeket. Bármelyik márkát is választod, fontos tudnod, hogy a vodkaivó nemzetek babonája szerint az asztalon levő üres vodkás pohár szerencsétlenséget hoz, így figyelj oda arra, hogy soha nem hagyd üresen a poharadat!