Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: Kezdőlap >

Prémium vodka a minőség kedvelőinek

Ha igazán fontos neked a prémium minőség, akkor ezek közül az italok közül válassz, hiszen számunkra fontos a hagyomány, múlt és a luxus. Ráadásul limitáld kiadású, igazi kuriózum vodka is megtalálható ezen az oldalon. A vodka fajták külön kategorizálva és márka szerint is elérhetőek, vagy használd fent a keresőt, ha pontosan tudod, hogy milyen italra vágysz.

Alapvetően két típusú ember létezik. Az egyik csoportba tartoznak azok, akik már számtalanféle vodkát ízleltek meg életük során és kialakult egy határozott ízlésük e téren. A másik típus pedig, aki nem kifejezetten szereti a gabonapárlat ízét tisztán, viszont előszeretettel fogyasztja koktélként vagy egyéb módon hígítva. Bármelyik típusba is tartozol, a lenti írást neked is érdemes elolvasnod, ha vodka rendelésen töröd a fejed.

Őszintén, te mit felelnél arra a kérdésre, hogy mit tudsz a vodkáról?

A legtöbbek válasza nyilván egybehangzó lenne és valahogy így szólna: Oroszország és Lengyelország kedvenc itala, amelyet egy hajtásra isznak meg, mellé pedig számtalan finomságot, például uborkát, gombát vagy húsgombócot fogyasztanak. Valójában ez helytálló, azonban sokkal több rejlik a színtelen gabonapárlat mögött. Gondoltad volna, hogy a neve oroszul azt jelenti, hogy vizecske? Na természetesen nem azért, mert arrafelé úgy isszák, akár a vizet. Az elnevezés oka az, hogy palackozás előtt felhígítják a leszűrt párlatot, vagyis a vodka egyik fő alkotóeleme a víz.

Vodka vagy nem vodka?

Ez az ital valójában már a tizenhatodik század óta jelen volt, hiszen nagyon hamar felfedezték, hogy a gabonából bizony egyszerűen készíthető szeszesital. A mítosz szerint azonban vodka mint olyan, Mengyelejev orosz kémikustól eredeztethető, amelyet onnan eredeztetnek, hogy a periódusos rendszer névadója az alkohol vizes oldatairól írta doktori disszertációját. Ez persze csupán legenda, melyet később meg is cáfoltak, mégis nagyban hozzájárult a vodka népszerűségéhez. Ennek ellenére azonban csak 1895-ben jelent meg a piacon a ma is ismert vodka. Ez nagy szó volt, hiszen az akkor Oroszországban a szeszesital fogyasztása és az alkoholizmus között igen egyenes párhuzamot vontak.

Mégis hogy készül a vodka?

Bármilyen csúnyán is hangzik, vodka minden olyan alapanyagból elkészíthető, amelynek magas a keményítő – vagy cukortartalma. Ezért van az, hogy nagyon sokféle különböző minőségű és ízű áttetsző italt találsz a választékban. A rozs, a kukorica, a búza, a burgonya, a szójabab, a melasz, a rizs vagy a cukorrépa, de még a cirok is alkalmas arra, hogy vodka, vagyis „vizecske” készüljön belőle. Nem véletlenül volt ebből vita az Európai Unió országain belül is, hiszen sokan ragaszkodtak ahhoz, hogy vodkaként csak a gabonából, burgonyából vagy cukorrépa melaszból készült italokat lehessen a boltok polcaira tenni.

Országtól és alapanyagtól függetlenül igaz viszont, hogy a lepárlást követően átszűrik a készülő italt. A gyártók úgy tartják, hogy minél precízebb a lepárlási folyamat és minimálisabb az átszűrés, annál egyedibb ízű vodkát állíthatnak elő. Minél többször zajlik le a lepárlás, annál magasabb lesz a készülő párlat alkoholfoka, melyet palackozás előtt vízzel hígítanak. A felhasznált víz származási helye, minősége mondanunk se kell, nagyban befolyásolja az elkészült italt, így értelemszerűen a vodka ára is részben ezen múlik. A hagyományos vodka alkoholtartalma egyébként 38%, ám egyes amerikai márkák esetén találkozhatsz 40%-os alkoholtartalmú itallal is.

Melyek a klasszikus vodka fajták és márkák?

Ide sorolandó többek között a jól ismert Zubrowka, a Finlandia, a Royal, a Smirnoff, az Absolute, a Kalinka és a Bols vodkák is, melyet egytől egyik jó minőségűek és sok már ízesített változatban is elérhető. Látható tehát, hogy az orosz és a lengyel mellett magyar, finn és svéd vodkáknak is helye van a hazánkban is népszerű italok között. Fontos tudni, hogy míg az északi országokban lassan kortyolgatva fogy el a vodka, addig Oroszországban, Lengyelországban és hazánkban egy levegővel fogyasztják leginkább.

Melyek a szuperprémium vodka márkák?

Természetesen a vodkák között is van felső kategóriás prémium minőség. A szőlőből készült francia vodka, a téli búzából készült orosz párlat, a különleges lengyel ital, a csúcsminőségű orosz keserűlikőr, a legendás francia luxus vodka vagy a többszörös díjnyertes svéd nedű is. Ha ezek között megtalálod a saját ízvilágodat, akkor elég lesz mindössze néhány jégbe hűtött pohár ahhoz, hogy élvezhesd a különleges ízeket. Bármelyik márkát is választod, fontos tudnod, hogy a vodkaivó nemzetek babonája szerint az asztalon levő üres vodkás pohár szerencsétlenséget hoz, így figyelj oda arra, hogy soha nem hagyd üresen a poharadat!