Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ismerd meg a különböző Unicum fajtákat!

Az Unicum neve már igazi ikonnak számít, különösen a hazai berkeken belül. A recept, - amely pontos összetevői egyébként a mai napig titkosak -az 1700-as évek végén jelent meg, végül pedig 1883-ban szabadalmaztatta e nedűt Zwack János és Társa nevű cég. Azóta már helyet kapott a termék a hungarikumok között is. Ma már számos különböző típusát megtalálod a polcokon, így a klasszikusok kedvelői mellett a gyümölcsösebb és markánsabb ízek szerelmesei is megtalálják kedvencüket.

A név kötelez

Amikor 1790-ben Dr. Zwack, II. József császár uralkodó udvari orvosa kínálta először a gyógyító likőrrel először őfelségét, aki ekkor a legenda szerinte annyit mondott: „Ez igazi Unicum!” Ezzel pedig el is indult a világhírnév útján ez az ital, ráadásul rögtön a neve is megszületett ennek a különleges nedűnek.

A jellegzetes vörös kereszt és a kerekded üveg hamar igen ismertté vált, a minőség és az ízvilág pedig azóta is olyan, mint amelyet több száz évvel ezelőtt palackba álmodott a Zwack család. Természetesen a cég továbbra is a család kezében van, így lehetséges az, hogy a mai napig titok övezi a pontos összetevők receptjét.

Ide kattintva szétnézhetsz a teljes Unicum választékban. 

Hogy érdemes fogyasztani?

Bármelyik terméket is választod, mindenképpen érdemes, kis, vastagtalpú, rövid szárú, gyűszűnyi kelyhű pohárból inni, ugyanis így lesz teljes az íz-és illatélmény. Az, hogy milyen hőmérsékleten fogyasztod, rád van bízva. Ha egy kiadós vacsora után szeretnél a gyomrodon könnyíteni egy kicsit, akkor érdemes hűtve felhörpinteni, míg ha a légutaidnak van szüksége a gyógynövényeknek, akkor a szobahőmérséklet javasolt. Ajánlott alaposan megforgatni a szádban az első kortyokat, ugyanis így még sokáig élvezheted a jóleső, finom utóízt a szádban.

Zwack Unicum gyomorkeserű

Zwack Unicum gyomorkeserű

Ez a klasszikus ital hozta meg a hatalmas népszerűséget a márka számára, receptje pedig már 225 éve változatlan és azóta képviseli a tökéletes minőséget és a nem mindennapi ízélményt. Mindez pedig a precíz eljárás mellett a negyven -féle gondosan válogatott gyógy- és fűszernövénynek köszönhető. Ami bizonyos, hogy kalumbagyökér, narancshéj, gyömbér, rebarbara és kardamom valamilyen mértékben biztosan szerepel a z összetevők között. A sajátos, kesernyés íz pedig a tölgyfahordóban való érlelésnek köszönheti.

Unicum Szilva

Unicum Szilva

Az alap ebben az esetben így ugyanaz, mint a klasszikus gyomorkeserű esetében, azonban itt van egy kis csavar a történetben. Az édeskés, ugyanakkor kicsit fanyar szilva ízt a tölgyfahordóba n felhalmozott aszalt szilva-ágynak köszönheti, amelyet az érlelés során semmihez sem hasonlítható zamatot ad hozzá a gyógynövényekből készült italhoz.

Természetesen alapos előkészítésen esnek át a szóban forgó gyümölcsök, ami azt jelenti, hogy a friss szilván először megszárítják, majd így kerül a hordóba, ahol fél éven keresztül pihen. Ahogy Zwack Sándor fogalmazott, ez az ital hagyomány és innováció egy palackba zárva.

Unicum Next

Unicum Next

Az alapok ugyan itt sem változtak sokat, ám a kesernyés íz itt egy kicsit háttérbe szorul és a citrusos jegyek dominálnak az Unicum Next palackjaiban. Ez a zamat a leginkább akkor ütközik ki, ha jégre töltve fogyasztod. Külön élmény ez azok számára, akik korábban bár szívesen ittak volna egy két pohárral a hungarikumból, ám az alap ízvilág visszatartotta őket ettől.

Ebben az esetben viszont szó sincs gyümölcságyon való érlelésről. A titok az, hogy a gyártó más kompozícióban adja hozzá a hagyományos gyógynövényeket, így a keserű ízek háttérbe szorulnak, míg a citrusos vonalat hagyják dominálni. Így jön létre ez a különleges, „keserédes” likőr.

Unicum Riserva

Unicum Riserva

A Riserva egy valódi kuriózum, amelynek titka a dupla hordós érlelésben rejlik. Nem is akárhol zajlik ez a folyamat, ugyanis Budapesten, a Soroksári úti pincerendszer ad otthont a tölgyfahordóban pihenő nedűknek. Az évek alatt a hordóban úgynevezett „fekete méz” képződik, ami semmihez sem hasonlítható zamatot ad első körben az italnak. Ezzel azonban nincs vége a folyamatnak, ugyanis ezt követően a tokaji pincékből származó hordókba kerül át a félkész Unicum Riserva, ahol megkapja azt a lágyságot, amelyet te is tapasztalhatsz a fogyasztása során.

Végezetül pedig a pontot az i-re Zwack Izabella Dobogó Pincészetének 2007-es évjáratú Tokaji aszúja adja meg, amelyet hozzáadnak az italhoz. Nem véletlen, hogy ez a nedű a szuperprémium kategóriát képviseli, ráadásul mivel különleges hordóra és aszúra van szükség az elkészítéséhez, korlátozott számban állnak a vásárlók rendelkezésére ezek a palackok.

Kinek jó választás az Unicum?

A fentiekből láthattad, hogy alapvetően ma már nincs olyan ízvilág, amelynek ne felelne meg valamelyik Unicum termék. Ha pont a kesernyés ízvilág miatt kedveled ezeket a gyógynövény alapú termékeket, akkor a klasszikus mellett érdemes megkóstolnod a dupla érlelésű Riserva-t is, ám amennyiben inkább a gyümölcsös ízeket kedveled, akkor a Szilva, valamint a citrusos jegyeket idéző Next lesznek a kedvenceid. Mivel számtalan különböző kiszerelésben léteznek ezek a termékek, különleges alkalmakra is remek ajándék lehet.

Ide kattintva szétnézhetsz a teljes Unicum választékban. 

Választhatsz az egészen kis kiszerelések közül, de van olyan, amely díszdobozban vagy poharakkal kiegészítve érkezik hozzád. Pontosan ezért meglephetsz vele valakit a születésnapján, egy sokat jelentő évfordulón vagy éppen egy névnapon.

Koktélokat, long drinkeket és forró italokat is álmodhatsz belőlük

Amennyiben nem szeretnél lemondani a koktélok élvezetéről akkor sem, ha az Unicumot választod, akkor is van megoldás a számodra. Szódával és némi gyümölccsel megbolondítva igazi frissítő nyári italt varázsolhatsz bármelyik fajtából, míg naranccsal, vemuth-tal és szódavízzel kesernyés, ám hűsítő italt álmodhatsz magadnak.

A forró italok esetében is tökéletes kiegészítő az Unicum Next és az Unicum szilva, ugyanis hideg téli estéken a testedet és a lelkedet is felmelegíti, ha például forró teába csempészel egy kicsit a gyümölcsös ízű, gyógynövényes italokból. Így tehát nem csak tisztán fogyasztva, de keverve is megtalálhatod a kedvencedet a különböző variációk között.

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot!

Olvasd el további bejegyzéseinket is a blogunkban!

Tartalomhoz tartozó címkék: gyomorkeserű unicum