Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Tudj meg mindent a skót whiskyről!

Skócia emlegetése kapcsán szinte mindenkinek a whisky jut eszébe az elsők között és jellemzően szorosan utána kap helyet a skót szoknya és a jellegzetes duda is. Előbbi nem véletlen, hiszen a mai napig világhírű nedűket állítanak elő itt számos különböző variációban, így nem véletlen az sem, milyen szigorú szabályokhoz kötik azt, hogy valamit hivatalosan skót whiskynek lehessen nevezni.

Természetesen ma már számos különböző nemzet készít saját párlatokat, viszont kétségtelen, hogy ez az ország a bölcsője ennek a nedűnek, hiszen a mai napig itt készül a nagybetűs WHISKY, szigorúan plusz e betű nélkül, hegyi patakok, felföldi tőzeg és kristálytiszta helyi levegő ölelésében. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, mitől is annyira különlegesek ezek az italok.

Létezik egy skót mondás, amely szerint "a whisky fogyasztásának legmegfelelőbb ideje az érkezés és a búcsúzás, no meg természetesen az, ami a kettő között van".

Mondanánk, hogy túlzás, de tulajdonképpen igazuk van, különösen ilyen prémium kategóriás párlatok esetében. Az ital neve egyébként azt jelenti, hogy az „élet vize” és az „uisge beatha” gall kifejezésből ered. Innentől kezdve pedig nem lehet kérdés az, hogy valódi bakancslistás italokról van szó, azon belül is a „mindenképpen meg kell kóstolni” kategóriában van a helyük.

A skót whisky eredete - olvasd el ezt a cikkünket is

Mit nevezhetnek hivatalosan skót whiskynek?

Azt, hogy mi nevezhető skót whiskynek, azt az Egyesült Királyság Parlamentje által hozott 2009-es törvény, a The Scotch Whisky Regulations foglalja magában. Ennek értelmében több feltételnek is meg kell felelnie a készülő nedűnek.

Az első és legfontosabb, hogy csak az ország területén állíthatják elő malátázott árpából, valamint más fajtájú, ám mindenképpen egész gabonaszemekből, amelyet a folyamat során őrölnek meg a lepárlóban. Az erjesztést szigorúan enzimek nélkül kell elvégezni, kizárólag élesztő hozzáadásával.

Feltétel emellett, hogy minimum három éven keresztül kell érlelni legfeljebb 700 literes tölgyfahordóban és legalább 40 %- os alkoholtartalommal szükséges palackba tölteni az elkészült nedűt. Az pedig nem kérdés, hogy színezőanyagot semmilyen módon nem ér használni!

A skót whiskyk esetében egyébként alapvetően két fő fajtát különböztetünk meg, ezek a maláta-és a gabonawhiskyk, de lényeges beszélni a kevert variációkról is. A fenti előírásokat nem csak a helyiek veszik nagyon komolyan, ugyanis az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok és Kína és szigorúan szabályozza. Ez azt jelenti, hogy ha ezek közül bárhol skót whiskyt vásárolsz, biztos lehetsz abban, hogy megfelelő körülmények között készült el a kezedben tartott ital.

Miért whisky és miért nem whiskey?

Nem tűnik nagy eltérésnek, mégis igen sokan jelent az, miként írják ezt a kifejezést. A fő szempont az, hogy a whisky kategóriába a skót és kanadai párlatok tartoznak, míg whiskey felirattal az amerikai és ír italokat láthatják el. Természetesen mindegyik típus külön-külön eredetvédett, a készítésük pedig szigorú szabályokhoz kötött, melyeket nagyon komolyan vesznek, ahogy fentebb is láthattad. A whisky-whiskey különbségről korábban itt írtunk.

Hogy készül a skót maláta whisky?

A fenti részletekre odafigyelve a gyártás folyamata több lépésből tevődik össze a maláta whisky előállítása esetében. Kiemelendő, hogy alapvetően ez a ritkább eljárás, amelynek oka, hogy egy kis maláta lepárló nagyjából 2,5 millió liter whiskyt képes előállítani egy évben, vagyis nem beszélhetünk ipari mennyiségről.

Az első etap a malátázás, vagyis helyi szakszóval a malting, amely során a gabonaszemeket vízbe áztatják és rendszeresen forgatják, mígnem körülbelül tizennégy nap elteltével kicsírázik és a keményítő tartalma elkezd cukorrá alakulni. Az így kapott zöld malátát kemencében, tőzeg segítségével szárítják. A folyamat végén elkészül az úgynevezett árpamaláta.

Ezt követően az őrlés, vagyis milling során egy speciális daráló segítségével megőrlik, majd következik a mashing, azaz a cefrézés. Ugyanis a ledarált árpamalátát egy nagy kádba helyezik és forró vizet adnak hozzá, amely hatására a cukor kioldódik és édes oldat keletkezik. Ezt erjesztőkádakba töltik és élesztőt adnak hozzá. Hetvenkét órával később végül 8%-os alkoholtartalmú, különös ízű cefre keletkezik.

A folyamat egyik legizgalmasabb része keletkezik, a distillation vagyis lepárlás, amikor a cefre lepárló üstökbe kerül és kétszer végzik el a folyamatot. Ekkor körülbelül 68% - os alkoholtartalmú párlat jön létre, amelyet 64%-osra hígítanak és tölgyfa hordókba töltenek, ahol – az előírásoknak megfelelően – legalább három éven át pihentetnek.

Hogy készül a skót gabona whisky?

Ahogy fentebb is szó esett róla, a fő különbség a gabona- és a maláta whiskyk között az előállítás folyamata mellett az, hogy egy gabonalepárlóban egy esztendőben körülbelül 30 millió liter italt állítanak elő. Lássuk, hogy zajlik ennek a gyártása!

Lényeges kiemelni, hogy alapvetően a gabona whiskyk is tartalmaznak minimális mennyiségű malátát, ám ez csupán az erjedéshez szükséges.

Emellett a gabona whiskyt gyártó üzemekben már nem a réz üstöket használják az előállítás során, hanem úgynevezett lepárló tornyokat, amelyek húsz méter magasak és lehetőséges adnak arra, hogy megszakítás nélkül történjen a desztillálás.

Tehát tulajdonképpen minden ugyanúgy zajlik, mint a maláta párlatok esetében, csak éppen ipari méretekben. Az eredményt pedig természetesen mindkét esetben önmagáért beszél.

A hordóban is folytatódnak a folyamatok!

Még mielőbb azt gondolnád, hogy a hordóban egyszerűen csak pihen az ital, tévedsz, ugyanis számos nagyon fontos folyamat zajlik ebben a belső térben is, amelyeknek nagy hatásuk van a nedű színére, ízére és simaságára egyaránt. Az egyik ilyen folyamathoz az „angyaloknak” is köze van, legalábbis az ő jussuknak tulajdonítják azt, hogy minden esztendőben a párlat 2%-a elpárolog.

Természetesen szó sincs részeges vagy kleptomán angyalokról, egyszerűen a whisky fejlődési folyamatát jelzi ez a jelenség, amely nyomán simább és gazdagabb ízvilággal rendelkezik majd az ital. Ha mindez nem történne meg, az jelentené a gondot.

Hogy készül a kevert whisky?

A fentiek fényében a kérdés joggal merül fel, hogy mégis miként állítják elő a kevert, vagyis blended whiskyket. A keverés kizárólag a Master Blender irányítása alatt történik, az ő legfőbb feladata az, hogy minden alkalommal ugyanolyan ízvilággal rendelkező és ugyanolyan minőségű nedű kerüljön ki az adott lepárlóból.

Természetesen ez minden esetben titkos recept alapján készül és kizárólag a Master Blender és az ő tanítványa ismerik a pontos arányokat. A folyamat során a gondosan kiválasztott whisky típusokat a hordókból nagy tartályokba öntik, ahol megtörténik a keverés. Ezután vizet adnak hozzá, ami által be tudják állítani a megfelelő alkoholfokot.

A következő lépés a szűrés, hiszen ez biztosítja azt, hogy a készülő ital ne legyen zavaros és biztosított legyen aranyos csillogása, hogy már a palackban gyönyörködhess benne.

Mit jelentenek a különböző whisky elnevezések?

Most, hogy ismered a különböző eljárás típusokat, érdemes elveszned egy kicsit a különböző elnevezések világában is, hiszen ezek alapján tudsz majd választani, amikor áttekinted a választékot.

Ha azt látod a palackra írva, hogy Single Malt Scotch Whisky, akkor egy vízből és árpamalátából készült, kisüsti eljárással készített italt ízlelhetsz meg.

Ezzel szemben a Single Grain Scotch Whisky házasítatlan gabonawhiskyt jelent.

A Blended Scotch Whisky már egy kevert variáció, amelynek előállítása során egy vagy több Single Malt Scotch Whisky és egy vagy több Single Grain Scotch Whisky is házasításra került.

A Blended Malt Scotch Whisky házasított malátawhiskyt jelent, amely tulajdonképpen több lepárlóüzemben készített Single Malt Scotch Whisky keveréke.

Ha házasított gabonawhiskyre vágysz, akkor a Blended Grain Scotch Whisky feliratot kell keresned, ez ugyanis több lepárlóüzemben készített Single Grain Scotch Whisky keveréke.

Mennyi az ideális érlelési idő a skót whiskyk esetében?

Mikor a kezedben fogsz egy palack skót whiskyt, te magad is láthatod a címkéjén, hogy hány éves italról van szó. A skót single malt párlatoknál ez a szám azt jelzi, hogy hány esztendőt töltött el az adott ital a tölgyfa hordó ölelésében. A kevert italok esetében viszont ugyanez az információ azt jelenti, hogy a házasítás során felhasznált whiskyk közül a legfiatalabb érlelési idejét mutatja. Ez azt jelenti, hogy a legidősebb hozzáadott nedű kora mindig titok marad.

Nem mindegy, hogy kóstolsz egy skót whiskyt!

Természetesen alapjaiban az nem elég, ha tökéletesen elkészített whiskyt tartasz a kezedben, fontos ugyanis, hogy tudd, miként kell megízlelni egy ilyen nedűt. Először is az orrod kerül majd főszerepbe, ugyanis ezt az érzékszervedet kell először aktivizálnod, mikor kitöltesz egy pohár italt.

Ez azért is nagyon fontos, mert miután jeget teszel az italban, már nem lesz ugyanolyan az illata, amely nagyban hozzájárul a kóstolás teljes élményéhez. Ezt követően jöhet az ízlelés. Hogy ezt miként végzed, rád van bízva, hiszen egyben is megihatod a pohár tartalmát, de kortyonként is élvezheted.

Ha máris úgy érzed, kedvet kaptál kipróbálni a különböző párlatokat, ide kattintva szétnézhetsz webáruházunk whisky kínálatában.

Szeretnél még olvasgatni? Nézd meg cikkeinket Blogunkban

Tartalomhoz tartozó címkék: skót whisky whisky