Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

10 érdekesség, amit talán eddig nem tudtál a rumról

Ha áttekinted a rum történetét, akkor láthatod, milyen színes, izgalmas és fordulatos múlt áll az ital mögött, amelyet évszázadok óta fogyasztanak előszeretettel kalózok, művészek és ínyencek egyaránt. Sokan ma már elképzelni sem tudnának egy esti kiruccanást az ital nélkül, legyen az egy koktélozós este a barátokkal vagy egy átmulatott éjszaka. Nem volt ez másként hosszú évtizedekkel ezelőtt sem, hiszen már Byon is úgy fogalmazott: „Semmi kétség, nincs ami a szellemet jobban nyugtatná, mint a rum és az igaz vallás.” Nos, ha nem is a lélek megnyugtatására, de a hangulat oldására és az ízlelőbimbók kényeztetésére tökéletesen alkalmas ez a különleges nedű.

1. Már az ókorban is ismerték a rumot

Persze akkoriban még nem a mai formájában fogyasztották, de számos bizonyíték van arra, hogy több alkalommal is kísérleteztek hasonló italokkal, sőt, előszeretettel is fogyasztották az ekkoriban zavaros színű italt. Az első cukornád párlatok viszont csak az 1600-as években jelentek meg, amelyet rabszolgák készítettek el Barbadoson.

2. A cukornád megjelenése a gasztronómiában és a rum gyártásában is áttörést jelentett

Az első cukornád ültetvények a 16. században jöttek létre meg, amelyek hatalmas áttörést jelentettek az élet számos területén, különösen a gasztronómiában és az italkészítés során. Nem véletlen, hogy ezt követően készült el a rum első, maihoz hasonló változata a Karib-térségben, amely ezután nagyon gyorsan elterjedt a világ számos részén.

Hol készítenek rumot? Nézd meg a cikkben

3. Nem minden barna rum nyeri színét a hordótól

Úgy tűnhet, hogy a barna rum színének eredete adott lehet, tekintve az elkészítés folyamatát. Hiszen a hordóban történő érlelés során mindenképpen elnyeri ezt a jól ismert aranybarna árnyalatot. A helyzet azonban az, hogy sok gyártó ma már nem várja ki az érlelés idejét, a színezéshez pedig minimális mennyiségű karamellt használ. Így ugyan nem lesz édes az ital, a színe viszont megfelel az eredetinek. Ezért létezik, hogy olyan nagy különbségek lehetnek egyes rumok árai között.

4. Az első hivatalos rum alapú koktél Amerikában született meg

Miután a cukornádültetvények közelében elkészültek az első italok, nem kellett sok idő, hogy Észak-Amerikába is eljusson. Annyira hamar lett nagyon népszerű ez a nedű, hogy 1664-ben már az első lepárló üzem is megkezdte a működését Staten Island-en. Ebben az évben megálmodták a Bumboo-t, az első rum alapú koktélt is. Ennek összetevői a rum, a barna cukorszirup, a víz, a narancs likőr, valamint a méz.

Hogyan készül a rum? Olvasd el ezt a cikket is!

5. A fehér rum az 1800-as évekig nem létezett

Egészen a 19. századig a rum kizárólag barna színben létezett. Viszont a spanyol királyi fejlesztési tanács úgy határozott, jó lenne, ha szélesebb közönség számára is hívogató lenne ez az ital, így megbízták Don Facundo Bacardit, álmodja meg az új változatot. Hosszú éveken keresztül igyekezett előállítani a tökéletes nedűt, amely végül 19 évvel később sikerült, nem sokkal később pedig meg is kezdték a gyártását. Ma pedig már ez a világ egyik legnépszerűbb itala.

6. A világ legnépszerűbb fehér rum alapú koktéljának is fordulatos a története

A spanyol eredetű Piña Colada, vagyis a „szűrt ananász” nevű koktél létrejötte körül igen sok az ellentmondás. Ugyanis több ember is saját ötletének tartja a mediterrán ízvilágú receptet. Egyesen szerint egy „Monchito” becenevű bártender volt az ötletgazda, aki 1954-ben alkotta meg a koktélt San Juan-ban egy hotel bárjában. A másik esélyes a „versenyben” Ramón Portas, aki néhány évvel később, ugyanezen a településen fedezte fel az ananászos ital szépségeit egy étteremben.

Valójában ők a két nagy esélyes, ugyanis a másik két „jelentkező” története sokkal kevésbé releváns. Persze a mai napig nincs pont a történet végén, az azonban biztos, hogy a világ számos helyén fogyasztják előszeretettel a fehér rum alapú finomságot.

7. A grog létrejöttét a matrózoknak köszönhetjük

A grogot ma legfőképpen a téli időszakban fogyasztjuk, ugyanis egy a forró, rum alapú ital a legnagyobb hidegben is felmelegíti a testet és a lelket egyaránt. Kevesen tudják azonban, hogy ezt az italt a tengerészeknek köszönhetjük. Még a rum megjelenése előtt jellemzően sört vittek az utakra, azonban miután népszerű lett a cukornádból készült ital, előszeretettel fogyasztották a barna nedűt. Ennek viszont az volt a hátulütője, hogy igen kevés mennyiségtől nagyon hamar mámoros állapotba kerültek, ekkor viszont semmi hasznukat nem vették.

Pont ezért elkezdték vízzel hígítani a rumot, majd idővel egy kis lime-ot is adtak hozzá, hogy C-vitamint is vigyen be a szervezetbe a legénység. Ehhez adta magát egy kis hozzáadott cukor is, hogy teljes legyen az ízvilág. Így pedig megszületett a grog.

8. Tradicionális édességek alapanyaga a rum

Sok háziasszony elképzelni sem tudja a sütést rum nélkül, hiszen helye van a klasszikus gesztenyepürében, tiramisuban és a kókuszkockának egyaránt. Viszont számos olyan tradicionális édességben is fontos szerepe van, amelyek nélkül elképzelni sem tudnák az életet bizonyos országokban. Ilyen az úgynevezett „rum baba”, amely egy rumos szirupba áztatott kelt tészta és számos olyan európai állam nagy kedvence, mint Lengyelország, Franciaország vagy Olaszország. Sőt, az angol karácsonyi puding elkészítése is teljesen elképzelhetetlen rum nélkül.

9. Annak idején fizetőeszközként is használták

Az amerikai függetlenségi háború idején egy ideig fizetőeszközként is használták a rumot, de előfordult ez a rabszolga kereskedelem során is. Vagyis valaha hatalmas értéke volt ennek az italnak, szerencsére mára csupán nagyszerű íze miatt keresi oly sok ember.

10. Az elnevezése a zűrzavar szóból ered

A rum elnevezés nagy valószínűséggel a „saccharum”, vagyis a cukor szóból ered, ám bizonyos nézetek szerint sokkal inkább a „rumbillion”, azaz a zűrzavar szóból ered. Bármelyik is igaz, a végeredmény önmagáért beszél, ráadásul most te is bátran elveszhetsz a számtalan különböző típusú rum kínálatban. Ide kattintva számos különböző rum gyártó nedűjét találod meg.

Tetszett a cikk? Kérlek nyomj egy Like-ot.

Olvasd el további bejegyzéseinket is a Blogunkban.

Tartalomhoz tartozó címkék: rum barna rum fehér rum