Tequila vagy Mezcal?

A mezcal a Mexikóban őshonos, közönséges agavé erjesztett levéből előállított, alkoholos ital. Azért nem tequila, mert vagy nem kék agavéból készül, vagy ha igen, akkor nem a megfelelő területen. A tequila elnevezést, ugyanis, csak bizonyos földrajzi területeken használhatják az ott készült, legalább 51%-ban kék agavéból erjesztett majd lepárolt alkoholos italra.
A közönséges agavé Mexikó egész területén terem, de a legismertebb mezcal készítő területek Oaxaca államban és Mexikó északi területein találhatóak.
Mezcal készítése
A mezcal készítése több, mint kétszáz éves hagyományokra épül, melyen csak nagyon keveset változtattak.
Hagyományosan, ezt az igen füstös íz világú italt megában isszák. Bár exportja nem olyan jelentős, mint a tequiláé, azért így is számottevő. Legjelentősebb piaca Japán és az Amerikai Egyesült Államok.
Egyes márkák palackjaiban megtalálható a gusano, mely az agavé növényben élő kukacféle.
Érdekesség:
Bár neve hasonló, így sokan össze is kötik, a mezcal nem tartalmaz mezcalint, vagy bármilyen egyéb tudatmódosító anyagot.