Öt dolog, amit nem tudtál a tequiláról és egy őrületes meglepetés!
Azt biztosan tudod, hogy a tequila Mexikó nemzeti itala, nagyjából olyan magas az alkoholtartalma, mint a pálinkának, és talán azt is tudtad, hogy a (kizárólag Mexikóban honos) kék agavéból készítik. De nem csak ezt érdemes tudni róla. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 5 fura, érdekes tényt és egy döbbenetes igazságot is tequiláról. Ezzel kezdjük.
Só, citrom, tequila, vagy tequila, só citrom: íme a helyes sorrend!
Ha már ittál tequilát, akkor biztosan tudod, hogy 3 dolog kell hozzá. A tequila, a só és a citrom (na, meg a kezed).
Azt azonban nem könnyű eldönteni, mi a helyes sorrend. Sokak szerint első a só aztán jöhet a tequila és végül a citrom (és abból is inkább az éretlenebb lime), míg mások szerint inkább a lime (citrom)-tequila – só a megfelelő sorrend.
Az igazság azonban az, hogy egyik sem, senkinek nincs igaza.
A tequilát önmagában kell inni, úgy, mint a magyar pálinkát, nem kell hozzá sem citrom, sem só, hiszen ez a kettő alapíz (a sós, és a savanyú) éppen a tequila eredeti ízét veszi el, tompítja. Azt javasoljuk, hogy legközelebb kóstold meg úgy a tequilát, mintha pálinkát innál, ne fogyassz hozzá semmit. Érezni fogod, mennyei lesz.
Íme öt dolog, amit nem tudtál a tequiláról!
Azt most már tudod, hogyan érdemes inni ahhoz, hogy megmutassa a valódi ízét, de emellett összegyűjtöttünk még neked 5 olyan tényt, érdekességet, amit (szerintünk) eddig még nem tudtál a tequiláról.
5: Minden alkalommal meghal az alapanyag
A cseresznye (vagy szinte bármilyen gyümölcsfa, lehetne ez a szilva is) minden évben újra fogja neked termelni az ágain a cseresznyét (szilvát), így, ha pálinkát akarsz belőle készíteni a gyümölcs alapanyag megvan. (És kis gondozással jövőre is meglesz). Az agavé érdekessége az, hogy kizárólag a szívéből lehet minőségi tequilát készíteni, viszont, ha az agávé szívét (ez a belseje) felhasználod, az meghal, újat kell ültetni. És évekig kell várnod, hogy újra készíthess tequilát.
4: A tequilából lehet gyémántot készíteni
Megdöbbentő, igaz? Pedig a National Autonomous University of Mexico fizikusai találtak egy módszert, amivel mesterséges gyémántokat tudnak előállítani tequilából. Nincs nagy jelentősége ennek a felfedezésnek, mert ezek a szintetikus gyémántok túl kicsik, nem lehet ékszerré alakítani őket. Ettől még igaz, hogy a tequilából lehet gyémántot készíteni.
3: Te hallottál tequilás pohárról? Most már van!
Az italszakértők szerint egy ital akkor válik elismertté, ha van saját pohara. Boros poharad van (lehet, hogy van vörös-, és fehér is) vizespoharad is, kávéspoharad, és a whiskey-nek is van saját pohara, ahogy a pálinkának is, de a tequilának eddig nem volt. Most már van, kérd legközelebb ebben a tequilát.
2: Csak akkor nevezheted tequilának, ha mexikói
Ahhoz, hogy a tequilát tequilának lehessen nevezni, rá lehessen írni a dobozra, üvegre, ahhoz mindenképpen Mexikóban kell előállítani. Elsősorban a mexikói nyugati részén levő Jalisco államban vagy Guanajuato, Michoacan, Nayarit és Tamaulipas államok egyikében. Ha az ital nem mexikói, nem hívhatod tequilának.
1: Soha nincs a tequilában kukac
A világ egyik legjobb marketingtrükkje az, hogy a tequilában (és főleg a különösen drága, exkluzív tequilában) van kukac, azonban ez nem igaz. Ahogy az sem igaz, hogy a kukac afrodiziákum. A tequila kistesója a mezcal. A mezcal szintén agávépárlat, és abban találsz kukacot, de az csak marketing és épphogy egy picit „gyengébb” minőségű a mezcal, mint a tequila.
Ha szeretnéd megkóstolni a legfinomabb tequilákat, akkor kattints, és máris házhoz szállítjuk neked. (De kóstold meg só, és citrom nélkül)
Na és a meglepetés, amit említettünk! Szeretnénk, ha minél többen kipróbálnátok valami újdonságot, ezért jövő vasárnapig, tehát 07.26.-ig él a "tequila" kupon - írd be a vásárlásnál a kupon részhez, hogy tequila és 500 forint kedvezményt kapsz! (minimum 5000 forintos kosarakra érvényes!)
Tetszett a cikk? Nyomj egy like-ot!