Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mi az a single malt whisky?

Ha nézelődsz a whiskyk között, akkor nem egyszer láthatod a palackon feltüntetve, hogy: single mailt. Ha röviden szeretnénk megfogalmazni, akkor azt mondhatjuk, hogy ez a kifejezés egy háziasítatlan malátából készült whiskyt takar, amelyet egyetlen lepárlóüzemben készítenek el. Gyártanak ilyet Skóciában, Írországban, Kanadában és Japánban is, vagyis az összes párlat nagyhatalom repertoárjában megtalálod ezt a típust.

Lássuk, mit is jelent, ha egy whisky single mailt és mire számíthatsz, ha felnyitsz egy ilyen palackot.

Miből és hogyan készül a single malt whisky?

Ezek a típusú párlatok minden esetben egyedi malátából készülnek, felhívva ezzel a figyelmet a tájegység jellegére. Fontos, hogy a legtöbb helyen kizárólag árpamalátából készülhet a single malt whisky, bár a szabályozás szerint semmi akadálya annak sem, hogy mondjuk malátázott rozs adja az alapanyagot. Ennek oka, hogy ez kiemeli a blended párlatok közül és sokkal nemesebbé teszi, hiszen ebben az esetben nem fordulhat elő, hogy finomszesszel vagy bármilyen gabonawhiskyvel keverik a malátát. Pontosan ezért nevezik sokan a legtisztább whisky élménynek azt, ha single malt italt kortyolsz, ugyanis így biztosan csak a tiszta, malátázott nedű íz-és illatvilágát élvezheted, amikor felnyitsz egy palackot és a poharadba töltöd.

Mitől single?

A single szó az elnevezésben arra utal, hogy a nedű készítése során egyetlen lepárlóüzemben zajlik minden gyártási folyamat. Vagyis esélyt sem hagynak így arra, hogy bármilyen egyéb szeszes itallal keveredjen a készülő párlat. Szintén fontos, hogy kizárólag az adott ország határain belül történjen mindez, vagyis például a skót single malt whisky mindenképpen Skóciában kell, hogy készüljön. A malátázás nyomán erős, füstös mellékízt kap az ital, a szárításnál használt tőzegtől pedig megkapja jellegzetes, füstös ízét az ital.

Főleg a hordó adja az egyediséget

Joggal merül fel a kérdés, hogy ha ilyen szigorú szabályok vonatkoznak a single malt whisky elkészítésére, akkor hol marad az egyediség. Nos a titok a hordókban és az érlelési folyamatban rejlik. E folyamat során ugyanis számos, különböző élményt adó nedűt lehet előállítani. Ez nem véletlen, hiszen sok szakértő szerint a whiskyk tekintetében az íz-és illatélmények felét a hordó típusa befolyásolja.

Nem mindegy ugyanis, hogy a készülő ital például tölgyfahordóban, amerikai bourbon hordóban vagy spanyol sherryhordóban pihen. Ezek nyomán ugyanis akár gyümölcsös vagy akár vaníliás ízjegyek is előbukkanhatnak a poharadban. Érdekesség, hogy a malátázás során még a lepárlóban használt kád anyaga befolyásolja a készülő whisky végleges ízét, vagyis erre is fontos figyelmet fordítani a wkisky mestereknek.

A keverésnek sincs akadálya

Ha nem kerül bele egyéb típusú szeszes ital, akkor a single malt whiskyk is keverhetők. Vagyis a szabályozás single malt whiskyk elegyítése esetén nem tesz kitételt, sőt! Kifejezetten a skót gyártókra igaz az, hogy igen kifinomult módszereket használnak annak érdekében, hogy különleges és konzisztens legyen a készülő single malt párlat íz-és aromavilága a keverés során. Ehhez gyakran különböző korú érlelt hordókból származó whiskyket kevernek össze, amely nyomná egészen egyedi italok születnek. Ilyen esetben az ital korának jelölése a palackon azt jelzi, hogy mennyi idős a legfiatalabb whisky az üvegben.

A legtöbb ismert, nagy márka gyárt single malt whiskyt

Ha úgy döntöttél a fentieket olvasva, hogy szívesen megkóstolnád a single malt whiskyt, akkor alapvetően nem lesz nehéz dolgod, hiszen a legtöbb ismert, nagy márka gyárt ilyen típusú italt. Pontosan ezért nem egyszerű kiválasztani közülük a kedvencedet, hiszen minden egyes változat más-más élményt ad a fogyasztó számára. Az pedig, hogy neked melyik single malt lesz a kedvenced, csak rajtad múlik! Ha már tapasztalt whisky fogyasztó vagy, te tudod a legjobban, micsoda élményt tud adni egy single malt párlat. Amennyiben pedig még most ismerkedsz ezekkel az italokkal, érdemes ezen típusok egyikével kezdened a kóstolást.

Hasznos volt a cikk? Nyomj egy Tetsziket!

Itt találod single malt whisky kínálatunkat

Itt pedig a korábbi blog bejegyzéseinket olvashatod