Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mi a különbség a silver és a gold tequila között?

Amikor Magyarországon betérsz egy szórakozóhelyre és tequilát kérsz a pultnál, akkor jellemzően a silver mellé sót és citromot, míg a gold mellé fahéjat és narancsot kapsz. A mozdulat pedig adott, só vagy fahéj a kézre, gyümölcs a kézbe és már lehet is hörpinteni a pohár tartalmát. Nos, a helyzet az, hogy ha Mexikóban tennéd ugyanezt, bizony furcsán néznének rád a helyiek, ugyanis e nedű hazájában rendszerint tisztán isszák a tequilát függetlenül attól, melyik fajtáról van szó. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, mi a különbség az ezüst és az arany verzió között.

Mindkét ital típus Mexikó gyermeke, ehhez kétség sem férhet. Emellett az előállítás alapja is közel azonos, ám egy ponton megváltozik a folyamat és eldől, hogy áttetsző vagy arany színe lesz-e a palackba kerülő italoknak. Az eltérő árnyalatok miatt sokan gondolják azt, hogy legalább az egyik változat érlelt, azonban ez nem teljesen igaz. Alapvetően a tequilák a nem érlelt italok táborát erősítik, bár előfordulhat, hogy az arany változat esetében néhány napig hordóban pihentetik a készülő nedűt.

A kék agavé a fő alapanyag

Ami teljesen biztos, hogy függetlenül attól, hogy silver vagy gold tequiláról van szó, a hozzájuk használ fő alapanyag a kék agavé. Ennek a nem mindennapi növénynek a termesztése nem kevés időt vesz igénybe, ugyanis nyolc esztendőre van szükség ahhoz, hogy betakarítható állapotban legyen és megkezdődhessen belőle a tequila gyártása. Ez szintén nem egyszerű feladat, hiszen ekkora jellemzően 40-45 kilogrammot is nyomhat ez a növény. Nem véletlen, hogy előfordulhat e nedűk előállításának akadozása, hiszen ilyen téren nem lehet sürgetni a folyamatot. 

Silver tequila

A silver tequilák palackjai rendszerint egy igazán selymes, az ízeket csupaszon tálaló, ugyanakkor tüzes, a mexikói életérzés minden cseppjét magába záró nedűt tartalmaznak. Nem ritkán már közvetlenül a desztillálási folyamatot követően palackozzák, ám egyes lepárlók elkezdtek kísérletezni azzal is, hogy egy kis ideig – legfeljebb hatvan napon keresztül – rozsdamentes acél tartályokban pihentetik a nedűt. Kifejezetten kedvelt koktél alapanyag, ugyanis az agave semmihez sem hasonlítató esszenciája még édes ízekkel párosítva sem tűnik el, vagyis tökéletesen lehet érezni lehet még gyümölcsök társaságába is az egyedi ízvilágot. 

Gold tequila

Bár az elkészítés alapja közel azonos, mégis egészen más típusú ital ez, mint a silver változat. Az előállításának számos különböző módja van, így fontos figyelni, pontosan mi van feltüntetve a palackokon. Ha azt látod, hogy 100% agave, akkor kétféle előállítás mód fordulhat elő. Az egyik, hogy a gyártó az ezüst tequilát egy idősebb típusú nedűvel keveri, elérve ezzel az arany árnyalatot. A másik, hogy hordókban öregíthetik a tequilát legfeljebb 60 napon keresztül annak érdekében, hogy palackokban már arany színben ragyoghasson a nedű. Ezt a típust egyébként ritkábban használják koktélokhoz, ha mégis, főleg felesként fogyasztható, édes változatokhoz ajánlják. 

Sok hamisítvány lehet a polcokon

Főleg a gold tequilák esetében igaz az, hogy nem a fenti megoldások valamelyikét választják az arany szín elnyeréséhez. Ilyenkor rendszerint karamellizált cukorral keverik az italt, amely egyébként nem tilos, de így egy sokkal kevésbé minőségi kommersz változat kerül a palackokba. Ezzel pedig vissza is kanyarodtunk a fűszerek és a gyümölcsök fontosságához, hiszen jellemzően ezeknél a típusoknál van szükség a só, a fahéj, a citrom és a narancs jellegzetesen erős aromájára, hogy elvegyék az alap ízt. 

Amennyiben viszont minőségi silver vagy gold tequilát kóstolnál, érdemes szétnézned webáruházunk polcain, ahol széles kínálatot találsz. Ha már egyértelműen letetted a voksodat valamelyik típus mellett, akkor ajánlott több gyártó termékeit is megízlelned, hiszen igen eltérő élményekben lehet részed akár arany, akár ezüst párti vagy. Amennyiben viszont még nem döntöttél, akkor itt az ideje a kóstolgatásnak, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy megtaláld a számodra tökéletes mexikói nedűt.

Tequila rendelés - kattints ide, nézd meg a kínálatot

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot

Nézd meg a többi bejegyzést is ital blogunkban