Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ahány ország, annyiféle rum

A rum az egyik legnehezebben definiálható égetett szesz fajta, ugyanis nincs általános előírás arra vonatkozóan, hogy tulajdonképpen mit is lehet rumnak nevezni. Nincs szabályozva, hogy milyen eljárással kell készülnie, milyen hőfokú legyen és nincs meghatározva az sem, hogy mennyi ideig kell, hogy érleljék. Tulajdonképpen ahány ház, annyi szokás – pontosabban ahány ország, sőt, ahány lepárló, annyiféle rum létezik.

Hol készül rum?

Karibi rum márkák

Az egyetlen biztos pont e téren az, hogy a legfontosabb alanyaga a nádcukor, ugyanis a rumok döntő többsége a nádcukorgyártás melléktermékének, a melasznak az erjesztésével készül. Ezen kívül minden más tulajdonsága széles keretek között mozog ennek az italnak. Ez azt jelenti, hogy a rum felirat rákerülhet egy 35 és akár egy 80 fokos ital palackjára is, valamint érlelhetik pár hónapig és több mint tíz évig is, sőt, szabadon színezhetik és fűszerezhetik is a gyártók a portékáikat.

Bizonyos országok esetében ugyan létezik szabályozás arra, hogy mi nevezhető rumnak, ám nagyon eltérő elvárásokat lehet felfedezni az egyes nemzetek előírásaiban. Ebből következik, hogy jellegüket, ízüket, szeszfokukat, minőségüket tekintve is mások, ami azt jelenti, hogy a rum minden tulajdonsága a lepárlótól és a területi sajátosságoktól függ.

Ízlés kérdése, kinek mi

A ma rumnak nevezhető égetett szesz az 1600-as években készült először a Karib-tenger területén lévő cukornád-ültetvényeken. A karibi térség számít a legnagyobb rumlepárlónak, de a kalózoknak, az amerikai függetlenségi háborúnak és a lázadásoknak köszönhetően került el ez az ital a világ minden pontjára és gyorsan népszerűvé is vált. Ez az oka annak, hogy ma már szinte minden országban találhatunk helyi rumot. Világszerte a rum az egyik legnagyobb mennyiségben eladott ital.

Hogy készül a rum? Ebből a cikkből megtudhatod

Ha most azt gondolod, hogy ez segítség lesz a választásban és azt kóstolod meg először, amelyikből a legtöbb fogy, nincs jó hírünk, hiszen mindegyik térség képviselteti magát rumjával az élvonalban. Ez jól példázza, hogy az egyes országos rum itala között nem minőségben rejlik a különbség, hanem jórészt ízvilágában, a karakterében. Vagyis mivel mindegyik nemzetnek meg van a maga prémium rumja, az, hogy ki melyikre voksol, csak ízlés kérdése.

Karibi életérzés palackba zárva

A fentiekből kiderült, hogy karibi térség rendelkezik tehát a legnagyobb rumlepárló múlttal a mai napig. Jamaica, Kuba, a Dominikai Köztársaság, Barbados, Puerto Rico – néhány a leghíresebb rumlepárló országok közül. Mindegyik nemzetnek van pár hónap érlelés után palackozott, úgynevezett fehér rumja és sok éven át érlelt, barna rumja, sőt, fűszerezett fajtája is.

Karibi rum márkák - fekete-fehér

Általánosságban azt szokták mondani, hogy a kubai, dominikai és puerto rico-i gyárak a könnyű rumok készítésében a legjobbak, a jamaicai és barbadosi fajták inkább az úgynevezett nehezebb nedűkben kiválóak. A könnyű rumok lágyabbak, édeskés ízűek, a nehéz fajták keserűbbek, testesek, karakteres melasz ízűek. Ez egy remek kiinduló pont ahhoz, hogy elindulj az úton és megtaláld az ízlésednek leginkább megfelelő italt a széles választékban.

Akármelyiket is kóstolod, egy cseppje elrepít a Karib-tenger partjára. Ugyanis a rum igazán átadja a helyi életérzést, azt a fajta lazaságot, életörömöt, ami az ott élőkre jellemző. Ha teljesen magadévá szeretnéd tenni ezt az élményt, akkor barna rumot tölts a poharadba, amit legalább öt éven át érleltek tölgyfahordóban, de találsz 10-12 éven keresztül pihentetettet is. Ezek a fajták önmagukban, jégre töltve élvezetesek, igazi, karakteres italok, azt szokták mondani, hogy a rumok királya.

10 érdekesség a rumról, amiről talán soha nem hallottál még

Ha valami könnyedebb italra vágysz, akkor fehér vagy arany rumot szerezz be (ezeket pár hónapig vagy csupán egy két évig érlelték) és keverj magadnak belőle egy jó kis koktélt. Ha kedveled a kesernyésebb, karakteresebb italokat, akkor ezen italok között biztosan találsz magadnak valót, de akkor sem kell másik italt választanod, ha finom, édes italra vágysz, hiszen számos olyan koktélt megálmodhatsz a saját ízlésednek megfelelően, amelynek alapanyagát a rum adja.

Mount Gay Rum a tengerparti homokban

Nem túlzás tehát azt mondani, hogy a rumot mindenki szereti – vagy ilyen, vagy olyan formában. Így pedig nem is meglepő, hogy miért fogy a legtöbb világviszonylatban.

Kalózok és kubai táncosok életereje

A rumok között sok fajtát kalózokról, kubai táncos szórakozóhelyről neveztek el, ezzel is utalva arra, hogy mit várhatsz és mit kapsz egy pohár rumtól. Leginkább életerőt, életvidámságot, jókedvet, lazaságot. A jamaicai rumok leghíresebbjei a Captain Morgan és az Old Pascas, Kubából pedig a Havana Club nevűt és a Ron Varadero-t ismerik a legtöbben. A Dominikai Köztársaság Matusalem rumjára a legbüszkébb, de a karibi térségből, Puerto Rico- ból származik a fiatalok egyik legkedveltebb itala, az éjszakai bulik állandó szereplője, a Bacardi is. Méltán lettek híresek mind, kóstold meg őket!

Nem kell átrepülni az óceánt

Osztrák hegycsúcs

Nem kell azonban átrepülni az óceánt egy jó rumért, ugyanis Európában is számos igen finom melasz alapú nedűt gyártanak. Egy prémium minőségű variációért elég például a szomszédos Ausztriáig elmenned, hiszen a méltán híres Stroh rumot a legnemesebb alapanyagokból, titkos családi recept alapján készítik a német ajkú országban.

Emellett osztrák gyártmány a híres- nevezetes Spitz rum is, amelyet kiemelkedően magas, 80 százalékos alkoholtartalommal palackoznak, így csak az igazán bátraknak ajánlott önmagában fogyasztani. Ha mégis megkóstolnád, de tartasz a magas szeszfoktól, jó ha tudod, hogy süteményekbe, koktélokba is kiváló választás.

Láthatod tehát, hogy ha vendégségbe készülsz, ahol a vendéglátó nagy rum-kedvelő hírében áll és ezzel szeretnél neki kedveskedni, nem lesz egyszerű feladatod. Amennyiben nem szeretnél mellé lőni, akkor a választás előtt azt is tudakold meg, hogy pontosan melyik fajta a kedvence, ugyanis ennél az italnál ez nem részletkérdés!

Ide kattintva megtalálod online webáruházunk teljes rum kínálatát, ahonnan bátran válogathatsz a különböző fajták közül és akár azonnal megrendelheted a kedvenceidet.

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek nyomj egy like-ot

További bejegyzéseinket Blogunkban olvashatod

Tartalomhoz tartozó címkék: rum