Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Miből készül a rum?

A rum a világ egyik legnépszerűbb itala. Legyen szó bármelyik típusáról, biztos lehetsz abban, hogy te is megtalálod közöttük a kedvencedet. Különlegessége nem véletlen, hiszen már maga az elkészítési módja sem mindennapi és számos érdekességgel találkozhatsz, ha egy kicsit jobban megismered az eljárási folyamatot. Hiszen az odáig rendben van, hogy a cukorgyártás melléktermékeként megszülető melasz adja az ital alapját, de mégis hogy készül ebből a sötét vagy a fehér rum?

Erjesztik vagy lepárlásra is szükség van a készítéséhez? Hogy lehet az, hogy egyes országokban eltérő követelmények vannak arra nézve, hogy valamit rumnak nevezhessenek? Ebben a bejegyzésben mindent összegyűjtöttünk, amit a rum elkészítéséről tudni érdemes!

Hogy készül a rum?

Ahogy fentebb is említettük, a rumok alapja az úgynevezett melasz, amely a cukorgyártás melléktermékeként alakul ki. Ha valamelyik italhoz a készítési folyamat kapcsán leginkább hasonlít ez a nedű, akkor az mindenképpen a pálinka, hiszen ott a gyümölcsök erjedését van a hangsúly, itt pedig tulajdonképpen a cukornádén. Ez minden rum készítésének alapja, amely egyik típus esetében sem különbözik. Innentől kezdve azonban számos csavar lesz majd a történetben.

Cukornád betakarítása

Országonként eltérő lehet, mit neveznek rumnak!

A rumok készítése nem esik minden országban ugyanolyan elbírálás alá, így amit az egyik államban bátran rumnak nevezhetnek hivatalosan is, az talán egy másik helyen nem felel meg a követelményeknek. Lehet eltérés a kívánt alkohol fokban, de akár az érlelés idejében is. Így lehetséges az, hogy az egyébként is igen színes rumfajták között még több variáció alakul ki szerte a világban.

Itt bővebben is írtunk róla, hogy az egyes országokkal mi a helyzet

Hogyan készül a rum?

Azt már tehát tudjuk, hogy a rum miből készül - no de mik is a pontos lépések? A cukornád betakarítását jellemzően kézzel vagy géppel végzik. Az előbbi esetében természetesen jóval lassabb a folyamat, mindössze körülbelül 3 tonna/fő/nap a betakarítás mértéke, míg gépesítve ez jóval hatékonyabb. Tulajdonképpen itt, a cukornád ültetvényeken kezdődik a rum készítése.

A növény feldolgozása során keletkezik a melasz, amely egy barnás-fekete színű massza és akkor ideális a rumgyártók számára, ha legalább 52%-os a cukortartalma. Érdekesség, hogy hozzávetőlegesen 11,5 tonna melaszból készül el egy gallon 57%-os párlat. Persze ehhez még számos fontos lépést szükséges elvégezni és sok esetben éveket kell várni arra, míg az ültetvénytől eljutunk a palackozásig.

Lényeges folyamat az erjesztés!

Az erjesztés során a melaszt vízzel hígítják fel, majd élesztőt adnak hozzá. Ez az a pont, amikor elkezdődik az úgynevezett aroma építés, vagyis már ilyenkor elkezdik kialakítani azt a semmihez sem hasonlítható ízvilágot, amit te is jól ismerhetsz, ha ittál már valamilyen párlatot. A folyamat során az élesztő, amelyet hozzáadnak, „elpusztítja” a cukrokat, valamint az alkoholt, amely által szén-dioxid, valamint hő termelődik.

Ekkor alakulnak ki a szaknyelven úgynevezett kongenerek, amelyek a rum fő karakteréért felelősek. Nem mindegy azonban, hogy milyen élesztőt adnak hozzá! Annak idején főleg a természetben előforduló anyagokat használtak fel ehhez a gyártók, viszont ma már sok lepárló különleges, tenyésztett törzseket használ ehhez. Persze vannak olyan gyártóegységek is, akik a sima, ipari élesztőre esküsznek. Ez minden esetben arra van bízva, aki előállítja az italt.

Maga az erjesztés egyébként 1-2 naptól akár 5-10 napig is terjedhet, ennek függvényében pedig észter tartalmuk szerint osztályozhatók a készülő nedűk. Ami bizonyos, hogy a folyamat végén végén 6-7%-os úgynevezett rövid erjedésű, valamint 9-10% hosszú erjedésű cefre jön létre. Ezt pedig attól függően használják fel, hogy milyen típusú rum gyártása a cél.

Következhet a lepárlás!

Ha röviden kellene elmondani, mit is jelent a lepárlás, akkor úgy fogalmazhatunk, hogy a vizet elválasztják az alkoholtól. Lényeges információ ennek kapcsán, hogy a cefre különböző alkoholokat és kongenereket tartalmaz, ezeknek pedig igen eltérőek a forráspontjai.

Először elkészül az előpárlat, majd előjönnek a virágos, gyümölcsös illatok, ami után folyamatosan „olajossá” válik, mígnem elkészül az utópárlat is. Természetesen a folyamat nem magától működik, nagy szerepe van benne a lepárló mesternek, aki precíz munkájának köszönhetően kialakítja a rum egyedi karakterét. Testesebb rumok esetén például később, a könnyedebbeknél pedig hamarabb kezdi el párlatok begyűjtését a középpárlathoz.

Itt az ideje az érlelésnek!

Az érlelés során a készülő párlatra két dolog van hatással. Az egyik a hordó, a másik pedig a levegő. A pihenés során érettebb, simább aromák alakulnak ki és a végleges színét is elnyeri az ital.

Hogy készülnek a különböző rum fajták?

Rum fajták

A fehér rum esetében a fő különbség az, hogy mindössze néhány hónapon keresztül érlelik, az eljáráshoz pedig nem hordót, hanem üveggel bélelt tankokat vagy rozsdamentes acéltartályokat használnak. A pihentetést követően vízzel hígítják, míg alkoholfoka 37,5–40%-os nem lesz. Szűrés után palackozzák.

Az arany rumot belülről kiégetett tölgyfahordóban érlelik akár éveken keresztül, így alakul ki testessége. Érdekesség, hogy ennek ellenére nagyon hasonlít a karaktere a fehér rumokéhoz. Ebből a fajtából készülnek a fűszeres rumok, amelyek szintén igen népszerűek a piacon, de rendszerint a fehér vagy az arany rumokból állítják elő az ízesített változatokat is.

A barna rum ezzel szemben akár tíz éven keresztül is a hordóban pihen, a folyamat végén pedig fűszeres, karamelles italt kapunk.

Az úgynevezett „Overproof rumok” a megszokottnál jóval magasabb alkoholtartalommal rendelkeznek, akár 75 fokosak is lehetnek.

Mindezek mellett természetesen e párlatok között is létezik prémium kategória. Ezek a variációk különösen nagy odafigyelést igényelnek a gyártó részéről és rendszerint igen hosszú az érlelési idejük.

Ha kedvet kaptál hozzá, hogy megkóstold valamelyik nedűt, ide kattintva megtekintheted teljes rum választékunkat.

A rumok világában az a jó, hogy mindenki megtalálhatja a széles kínálatban azt, amely a legjobban megfelel az ízlésednek. Akár a könnyedebb, lágyabb ízeket, akár a testesebb, karakteresebb aromákat kedveled, e párlatok között te is hamar megtalálod majd a kedvencedet.

Amennyiben tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot!

Nézd meg többi bejegyzésünket is a Blogban

Tartalomhoz tartozó címkék: barna rum fehér rum rum