Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Az ezerarcú rum fajtái

A rum létezése óta nem ment ki a divatból, sőt, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fiatalok és az idősebb generáció körében egyaránt. Már az ókorban is ismerték a rumot, sőt, bizonyos feljegyzések szerint már Marco Polo is megízlelte bizonyos változatát, ennek ellenére létrejöttéről számos legenda kering a köztudatban. Ami biztos, hogy világviszonylatban nem létezik egységes recept egyik típusára sem, pont ettől annyira izgalmas.

A rumnak számtalan különböző fajtája van, amelyek mögött eltérő előállítási módok állnak, sőt, bizonyos esetekben az adott régióban található talajtípus szerint is osztályozzák őket. Nem véletlen, hogy ez az egyik legnagyobb mennyiségben eladott szeszes ital a világon. Legyen szó barna, fehér, arany vagy fekete rumról, az élmény mindegyik fogyasztása esetén emlékezetes, ráadásul mivel nem léteznek szigorúan lefektetett készítési szabályok e nedűre vonatkozóan, nem létezik két egyforma ízű rum.

Hogy készül a rum?

Vagyis minél több fajtát kóstolsz meg, annál szélesebb körű tapasztalatra teszel szert ebben a világban, ráadásul így könnyedén megtalálod a kedvencedet is.

Mezőgazdasági és ipari rum

A rum két fő kategóriája, amelyeket könnyedén meg lehet különböztetni az előállítás módja alapján. A mezőgazdasági rum a cukornád közvetlenül kierjesztett friss levének lepárlásából készül. Ilyen típusú nedűt pedig kizárólag a francia Antillákon és Haitin állítanak elő, vagyis nem sok ilyen módon készült ital létezik a piacon.

Az ipari rum ezzel szemben a cukornád feldolgozásakor keletkező melaszból készül. A nem kristályosodott cukrot tartalmazó melléktermék lepárlását az Antillákon, Dél-Amerikában és az Indiai- óceán szigetein is alkalmazzák. A cukornád egyébként egy igen magasra növő fűféle, amely eredetileg Ázsiából származik, ám Kolumbusz Kristófnak is nagy szerepe volt annak, hogy elterjedt az amerikai kontinensen, majd később az egész világon.

Minden az érlelési időn múlik

Az, hogy fehér, barna vagy arany rum készül, leginkább az érlelési időtől függ. Míg a fehér változatot csak négy héten át pihentetik, addig az arany variációhoz több évig tartó érlelés szükséges különleges, belülről kiégetett tölgyfahordóban. A barna rum pedig több tíz éven keresztül is pihenhet, mielőtt a boltok polcaira kerül. Mivel az alaptípusokat használva számos rumfajta létrehozható, a lehetőségek tárháza tulajdonképpen végtelen, ugyanis lehet játszani az alkoholfokkal, a fűszerezéssel és a keveréssel egyaránt.

Nem véletlen, hogy az egészen könnyed változatok mellett kifejezetten magas, akár 75%-os alkoholtartalmú rumok is léteznek. Nem meglepő tehát, hogy bizonyos felmérések szerint az egész világ felnőttkorú népességszámát tekintve 2019 első harmadáig az egy főre jutó rum fogyasztás 0,1 liter volt, ami igen kiemelkedő arány.

10 érdekesség, amit eddig nem tudtál a rumról

Országonként eltérő szokások

Az, hogy milyen besorolást kap egy rum, arra minden országban eltérő szabályok léteznek. Franciaországban például a talaj típusa szerint kerülnek kategóriába a rumok, míg Haitin mindez a hosszú évekre visszanyúló, telepesek korabeli készítési eljárások alapszik. Spanyolországban pedig a neutrálistól egészen a fahordós eljárással készülő rumokig minden megtalálható a repertoárban.

Nagy – Britanniában Jamaikából, a Bahamákról vagy egyéb szigetekről érkező melaszból állítják elő a rumot. Puerto Rico-ban pedig annyira szigorúan védik az itt készített rumot, hogy a raktárakhoz mindössze két kulcs létezik és azokat is fegyveres őrök védik. Így ezeken a területeken minimálisra csökken a hamisítók esélye. Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa, ugyanis minden egyes államban eltérő szabályok vonatkoznak minderre.

Fogyasztási módjai is sokszínűek

Ahogy a rum előállítása, úgy a fogyasztási módja is igen sokféle lehet, tulajdonképpen csak az ízlésed szabhat határt mindennek. A bátrabban ihatják tisztán, töltheted jégre, de keverhetsz belőle különböző long drinkeket és koktélokat is, függetlenül arról, melyik típusról van szó. Remekül passzol hűsítő nyári italokhoz és forró téli nedűkhöz egyaránt. Vagyis minden ízléshez, minden évszakban létezik a megfelelő rumfajta.

Nos, megkóstolnál valamilyen minőségi rumot? Nézz szét kínálatunkban

Olvasgatni szeretnél még? Kukkants be ital blogunkba

Ha tetszett a cikk nyomj egy Like-ot!

Tartalomhoz tartozó címkék: rum