Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Cachaca, Brazília nemzeti itala

Ha van valami, ami igazán feltüzel és magával hozza az igazi, hamisítatlan brazil életérzést, akkor az garantáltan a cachaca. Ez az erjesztett cukornádból készült különleges ital Brazília nemzeti itala, így nem csoda, hogy a nedű minden cseppje olyan, mint maga a nemzet. Amennyiben még soha nem hallottál erről az italról, nem meglepő, ugyanis nálunk legtöbbször a Caipirinha nevű koktél alapanyagaként ismerik, amelyben e szeszes italok kívül helyet kap a lime, a cukor, valamint a jég is. Szülőföldjén viszont rendszerint magában fogyasztják. Ez az aromás, fűszeres ital rendszerint 38-51% alkoholtartalommal bír, az íze pedig semmi máshoz nem hasonlítható. Persze két palackban sem találod feltétlenül ugyanazt, ugyanis az ital ízére hatással van a talaj, az éghajlat, a cukornád, a pontos eljárás, sőt, még a hordó fája is, amelyben pihentetik. Ráadásul a létező harminchét -féle cukornád mindegyikéből elkészíthető, amely szintén befolyásolja az aromáját. Pontosan ezért érdemes minél több variációt megkóstolni belőle.

Termék szűrés

Ár
Űrmérték:
Rendezés:
Nézet:
Raktáron
Izgalmas brazil cukornádpálinka, mely önmagában is fogyasztható, de long drinkek alapjának is kiváló. Kellemesen gyümölcsös, félédes ízhatású.
5.850 Ft
Rendelhető (2 munkanap)
Izgalmas brazil cukornádpálinka.
7.290 Ft
Raktáron
Izgalmas brazil cukornádpálinka.
7.290 Ft

A brazil emberek szerint az igazán jó alkoholos ital minden érzékszervünket kiszolgálja és kényezteti. Látásodra a cachaca színe lesz hatással, míg a tapintásnak akkor lesz szerepe, amikor megragadod a jéghideg poharadat, hogy a szádhoz emelhesd. Az orrodat az ital illata kényezteti majd, a hallást az összekoccanó poharak csilingelése, az ízlést pedig a nedű íze teszi teljessé. Ha ittál már valaha cachaca-t, akkor pontosan tudod, miről is van szó. Amennyiben viszont még nem került erre sor, itt az idő, hogy bepótold ezt az élményt.

Hogy készül a cachaca?

A cachaca készítése igen alapos munkát igényel, amely már a cukornád aratásánál elkezdődik. Ekkor a növényt 24 órán belül szükséges lepréselni, majd az így kapott levet átszűrik és olyan mértékben hígítják, hogy beállíthassák a megfelelő cukorkoncentrációt. Így megfelelően és zavartalanul működhetnek majd az élesztők a későbbiekben az erjesztés során. A hagyományos eljárás az, hogy e folyamat során a tartályba, kukoricalisztet, valamint szója-és rizskorpát helyeznek, majd természetes, cukornádból kivont élesztőt adnak hozzá. Az erjesztés összesen körülbelül 24-26 órát veszi igénybe, ekkorra viszont a folyadék igen zavarossá válik, majd a cukortartalma végül nullára csökken. Kisüzemi körülmények között több száz literes rézüstöket használnak a lepárláshoz. A szabályozás szerint e folyamat során legfeljebb 6 gramm cukor adható az italhoz, így orvosolva az esetleges ízbeli hibákat. A lepárlás után azonnal palackba kerül az ízletes cachacha!

Mi a különbség a cachaca és a rum között?

A helyzet az, hogy ha az Európai Unióban és az Amerikai Egyesült Államokban érvényben levő szabályok szerint a cachaca bőven beletartozik a rum kategóriába, ám az italszakma, valamint egész Brazília teljesen különálló italként tekint erre a nedűre. Nem beszélve arról, hogy bár az alapanyag a két esetben ugyanaz, viszont az előállítási eljárás igen eltérő. Európán belül Németországba exportálják a legtöbb tételt Latin-Amerikából, ahova az előállított cachaca 24%-a érkezik.

Cachaca Brazíliában és nálunk

Hazájában ennek a nemzeti italnak számos különböző változata létezik. Olyannyira, hogy a legolcsóbb változata kevesebbe kerül, mint egy palack ásványvíz, míg a legdrágább verzió sokak számára megfizethetetlen. Ez nem csoda, hiszen több száz különböző típus közül válogathatnak a helyiek, ahol rendszerint tisztán, ritkán jégre töltve fogyasztják. Magyarországon ennél sokkal kevesebb verzió érhető el, általában azonos árkategóriában. Itthon ritkán látni, hogy valaki magában inná ezt az italt, a legtöbbször valamilyen üdítővel kombinálva long drinkként isszák vagy Caipirinha koktél készül belőle, ahol lime és cukor segítségével bolondítják meg az egyébként is egzotikus italt. Brazíliában egyébként elmaradhatatlan kelléke a riói karneválnak, esküsznek rá influenza, sőt kígyómarás esetén is, ráadásul a régi helyi mondás úgy tartja: „Ha hideg van, fűt, ha meleg van, hűt, így mindenre jó.” Ebben a mondatban pedig tulajdonképpen minden benne van, legyen szó ízről, hatásról vagy életérzésről.