Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mit ittak a magyarok, mióta megérkeztünk a Kárpát-medencébe?

Igen sokan vágnák rá a fenti kérdésre automatikusan, hogy bizony magyar ember bort iszik, legfeljebb pálinkát, nyilván ezt vagy valami ehhez hasonlót ittak az őseink is. A helyzet azonban az, hogy a honfoglalás idején nem egészen így volt ez, a szőlőműveléssel pedig csak már az új hazában, a rómaiak hagyatékaként ismerkedett meg a magyar nép, bár igen hamar népszerűvé vált a hazai szőlő, ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a sör elődjéről sem. Lássuk, mi mindent fogyasztottak a felmenőink!

Már a honfoglaló őseink sem szomjaztak

A honfoglaló magyarok kapcsán alapvetően kétféle alkoholos italt fontos megemlíteni. Az egyik a boza, amelynek az alapja a köles, az árpa, a rizs, valamint a kukoricadara voltak és erjesztéssel készítették. Sőt, ha nem volt más, megfelelő volt hozzá a cserfa vagy akár a nyírfa nedve is, az utóbbiból készült az úgynevezett bozasör. Ezeket az italokat egyébként nem csak különleges alkalmakkor fogyasztották, ugyanis vándorárusok kínálgatták vásárokon, piacokon, de bizonyos napokon akár a városok és falvak utcáin is.

A másik népszerű italuk a kumisz volt, amely tulajdonképpen erjesztett kanca vagy tevetej. A készítéséhez először az erjesztéshez használt tömlőt kifüstölték, így nem volt képes benne megalvadni a tej és néhány óra elteltével erjedésnek indult. Gyakori kevergetés mellett néhány nap alatt elkészült a savanykás, szénsavasnak ható, bódító hatású ital.

A tatárjárás után

A következő nagy áttörés az alkoholos italok történelme kapcsán a tatárjárás utáni időszakra tehető, amikor is IV. Béla király úgy szorgalmazta a szőlőtelepítések megújítását, hogy Tokaj környékére olasz szőlőműveseket csábított. Később, Károly Róbert és I. Lajos korában is sokan fejlődött a szőlőtermesztés, amely magával hozta a bortermelést és kereskedelmet is. Károly Róbert idejében már borpárlatok is készültek, sőt, felesége köszvény okozta fájdalmait rozmaringgal lepárolt borszesszel próbálta csökkenteni, amelyet külsőleg és belsőleg is alkalmazott.

A szőlő és bortermelésünk Mátyás király uralkodás idejében érte el fejlődésének tetőfokát, de uralkodása alatt sörök között ismert volt a méz és víz alkoholos erjedése nyomán készült ital, valamint az úgynevezett márc is, amely úgy készült, hogy a mézes italt törkölyre öntötték.

A külföldi söröket is kedvelte a nemesség

A külföldi söröket is kedvelték a magyar nagyurak, olyannyira, hogy az 1500-as években Báthori István nádor például Prágából rendelt fehér sört. Ám a korabeli magyar szeszfőzésről alig maradt fenn írásos emlék, annyi bizonyos, hogy az égetett szeszek gabonából vagy borból készültek és ipari mennyiségű gyártása a Felvidéken volt jellemző.

Később is volt szerepe az alkoholnak az uralkodók életében

Ki gondolta volna, hogy Ferenc József kedvenc eledele a császármorzsa volt? Természetesen szigorúan keserű likőrrel leöblítve! Persze ez uralkodó nem vetette meg a sört sem, olyannyira, hogy az ő felesége, Erzsébet volt az, aki megismertette a sört a bécsi udvarral, bár az ő kedvenc alkoholos itala egészen másmilyen volt. A hölgy ugyanis a narancspuncsért rajongott, amelynek fő összetevői a rum, a vörösbor, valamint a citrom-és narancslé voltak. A rumnak egyébként a későbbiekben is komoly szerep jutott a magyar történelem során, ugyanis Kádár János is igencsak kedvelte a sötét színű italt, de gyakori volt az is, hogy fröccsöt kortyolt egy-egy nehéz nap után.

A bor mindenki itala volt!

A helyzet az, hogy a bortermelés megjelenését követően alapvetően ez a szőlőből készült nedű volt az aranyközépút a hazai történelemben. Számontartották gyógyszerként, fogyasztották ünnepnapokon és hétköznapokon, de ugyanúgy odakerült a városi polgárok, a földművesek, a szolgák, a nemesek és az uralkodók asztalára is ez a hordóban érlelt ital. Később az „istenek italához” betársult a pálinka is, viszont ez az ital az írásos emlékek alapján csak az 1600-as években jelent meg olyan formában, amelyet már szívesen fogyasztottak az emberek. Valószínűleg mindezekből ered az is, hogy a magyarokkal a legtöbben a bor-és pálinkafogyasztást társítják össze.

Mindezeket látva, joggal lehetünk kíváncsiak arra, hogy utódaink évtizedekkel vagy évszázadokkal később vajon milyen alkoholos italok mellett teszik le a voksukat. Addig is viszont érdemes megkóstolni a jelenlegi igen széles italkínálatban szereplő tételeket is, ugyanis szerepelnek itt olyan különlegességek is, amelyek garantáltan levesznek majd a lábadról.

Ide kattintva minden ilyen finomságot megtalálsz.

Tetszett a cikk? Nyomsz egy like-ot?

Nézd meg többi blog bejegyzésünket is!

Tartalomhoz tartozó címkék: válogatás