Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Miért locsolnak pezsgőt a Forma-1-es versenyzők?

A Forma-1-es versenyekhez igen szorosan hozzátartozik a rituálé, amely során a győztes versenyzők a futam végén hatalmas pezsgősüveg társaságában ünnepelnek a dobogón állva és a nedű nagy részét szét is locsolják a pódiumról. Neked is megvan ez a jól ismert kép, igaz? Sőt, még azok is ismerik ezt a szokást, akik egyébként nem követik figyelemmel e sportág eseményeit. Azonban azt csak kevesen tudják, hogy a pezsgő locsolás egy véletlennel kezdődött, amely csak később alakult hagyománnyá az autósport történetében.

Nicki Lauda Monacoban

A legendás Nicki Lauda a Monaco-i pályán

A Formula–1 ma a legrangosabb nemzetközi autóverseny-sorozat, amelyet hatalmas figyelemmel követnek szerte a világon. A legnagyobb rajongók képesek a „száguldó cirkusszal” együtt utazni országról országra, de milliók ülnek a TV képernyők előtt is egy-egy futam alatt. Természetesen ilyenkor mindenki a saját kedvencének szurkol és abban reménykedik, hogy talán ő állhat a dobogó legmagasabb fokára és locsolhatja szét a pezsgőt a győzelem jeleként.

A pezsgő jelenléte az autósportban

Félreértés ne essék, a pezsgő, mint az ünneplés eszköze jó ideje jelen van a dobogón a díjazottak körében, azonban rendszerint a nyertesek az eredményhirdetést követően a csapat tagjaival osztoztak meg a háttérben az italon és nem történt locsolás. Természetesen az nem véletlen, hogy pont erre az italra esett a választás, hiszen mint ahogy a gazdagok sportja között tartják számon az autóversenyzést, úgy e felsőbb kör italának számított annak idején a buborékos finomság is. Az akkoriban igen drága italt már az 1700-as években is ünneplésre használták, így hamar felemelték a királyok és különböző méltóságok a pezsgőt a luxus kategóriába.

Apropó - te tudod hogy kerül a pezsgőbe a buborék? Ez a cikk érdekelhet

Így amikor 1950-ben útjára indult a Forma-1, nem volt kérdés, mit kapnak a futamok legjobbjai a dobogóra állva. Természetesen már ekkor is voltak emlékezetes „pezsgős” pillanatok. Ilyen volt például Mike Hawthorn az 1958-as év világbajnoka, aki sokszor már a futam leintése után, az autóban ülve belekortyolt a győzelmi italba.

James Hunt Monacoban

James Hunt, 1976 világbajnoka Monaco-ban

A babérkoszorút felváltotta a pezsgő

Annak idején bár jelen volt a pezsgő a dobogón, az elismerést a babérkoszorú jelentette, amelyet az ókori olimpia mintájára a győztesek nyakába helyeztek. Azonban mivel egyre több márka logója jelent meg a versenyzők ruházatán, a szponzorok panaszkodni kezdtek, hogy a koszorú kitakarja ezeket, így Bernie Ecclestone véget vetett ennek a hagyománynak. Végül Franciaországban alapozták meg a pezsgőzés hagyománya, ahol Juan Manuel Fangio, a futam győztese és későbbi többszörös világbajnok a helyi borvidék, Champagne tartomány egyik legelőkelőbb pezsgőjéből kapott egy palackkal.

Innentől kezdve pedig egyre gyakoribbá vált, hogy futamgyőztesek már az autóból kiszállva a kezükbe kaptak egy palackot a buborékos nedűből. Az első pezsgő locsolásra viszont csak a 60-as években került sor egy véletlen folytán. Történt ugyanis, hogy mikor a svájci győztes, Jo Siffert kezébe nyomtak palack pezsgőt, véletlenül – vagy ki tudja, milyen módon - alaposan felrázták előtte, így mikor kinyitotta, az ital mindenkit beterített a környéken. A mókás incidens pedig végül hagyományt teremtett, amely a mai napig él.

Nem csak a győzteseknek jár pezsgő! Tudod, hogy miért pont pezsgővel koccintunk szilveszterkor?

Milyen pezsgőt locsolnak szét a versenyzők?

Az első pezsgő locsolások Moët pezsgővel történtek, amely egészen 1999-ig így is maradt, az ezredforduló óta pedig a Mumm cég pezsgőit locsolják szét a versenyzők. Természetesen nem minden országban történik ez meg, ugyanis amikor muzulmán országban zajlik a verseny, alkoholmentes rózsavíz helyettesíti a pezsgőt. A győztes versenyzők három literes palackokat kapnak a kezükbe, így nem csak a versenytársak és a közelben állók kapnak belőle egy jóleső zuhanyt, de a poharakba is jut valamennyi a finomságokból.

Kik locsolhattak már pezsgőt a pódiumról?

Ha valaki alapvetően nem Forma-1 rajongó, az is pontosan ismeri az olyan nagy világbajnokok nevét, mint Schumacher, Senna, Vettel, Alonso, Lauda, Prost, Piquet, Mansell, Hill, Rosberg vagy éppen Hamilton. Ők azok, akik már nem egyszer és nem kétszer locsolhatták szét a pódiumon állva, örömmámorban úszva a pezsgőket, nevük pedig örökre összeforrt a világ legnépszerűbb autósportjával.

Fernando Alonso ünnepel

Fernando Alonso ünnepel futam után

Ha kedvet kaptál a pezsgőzéshez a fenti sorokat olvasva, ide kattintva most megrendelheted a kedvenc buborékos italodat, amelyet akár egy kerti party keretein belül szét is locsolhatsz a vendégek között, akár egy igazi Forma-1-es pilóta!

Nem volt elég, olvasnál még? Nézd meg Blogunkat is!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy Likeot!

Tartalomhoz tartozó címkék: pezsgő