Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Nem volt mindig népszerű a pálinka a magyarok körében - Ismerd meg a pálinka történetét!

Pálinkás jó reggelt! - szól a jól ismert mondás, ami nem az egyetlen szeszes itallal kapcsolatos szólás a magyar nyelvben. Természetesen ez nem véletlen, hiszen ha létezik olyan alkohol, amely ma már nem hiányozhat egy hazai háztartásból és bármikor előkerülhet egy vagy több koccintás erejéig, az bizony a pálinka. Bár ma már természetes, hogy létezik az áttetsző párlat, azt csak kevesen tudják, milyen régre nyúlik vissza ennek az italnak a története. A helyzet ugyanis az, hogy az első ilyen jellegű alkoholokat már a 800-as években is ismerték, bár ezek még nyilván távolt álltak a ma ismert italok minőségétől.

A pálinkafőzés története

A pálinka történetének kezdete a lepárlás feltalálásához köthető, amely világviszonylatban nagyjából a VIII. századra tehető és tudósok fejlesztették ki, ráadásul minden bizonnyal már azt is kitaláltad, hogy első körben gyógyírt kerestek mindennek keretein belül a különböző megbetegedésekre. Ennek ellenére az első lepárlás elvégzésére csak a XI. században került sor. Látható tehát, hogy bár sokan Magyarországgal azonosítják a pálinkafőzés kezdetét, ez nem feltétlenül helytálló.

Hazánkban az első írásos feljegyzések az eljárással kapcsolatban az 1300-as évekre tehető, amikor Károly Róbert feleségét egyfajta borpárlattal igyekeztek kikezelni a betegségéből. Nem sokkal később, Bártfa 1438-ban kelt számadási könyve is említést tesz erről az italról, ám ekkor még nem pálinkának, hanem égetett bornak nevezték a nedűt, ez az elnevezés pedig vonatkozott számos különböző alapanyagból készült italra is.

Persze ezek után joggal merül fel a kérdés, hogy mégis mikor jelent meg a ma igen jól ismert pálinka a piacon?

A helyzet az, hogy az 1600-as években először Thököly Imrétől hallhattunk először utalást a szilvapálinkára, ám nem kellett sok a népszerűvé válásához, ugyanis az 1700-as évekre már csak kevesen voltak, akik ne ismerték és kóstolták volna az erdélyi szilvóriumot.

A törkölypálinkának már sokkal mostohább volt a sorsa a történelem során, ugyanis bár már a XVII. században említést tesznek róla, az erdélyi országgyűlés igen korán betiltotta az előállítását, amelynek következtében nagyon sok szőlőtörköly landolt a szemétben, valamint a sertések takarmányában. Később persze feloldották tilalmat és a mai napig a legnépszerűbb pálinkafajták között foglal helyet. A pálinka története kapcsán mindenképpen említést kell tenni az úgynevezett kolompér párlatról is, amelyet burgonyából készítettek és az 1800-as években igen közkedvelt volt hazánkban.

Nem volt mindig közkedvelt a pálinka Magyarországon!

Bármennyire is hihetetlen, egészen az 1800-as évekig nem volt túl népszerű ez az ital hazánkban. Persze ennek is volt oka, mégpedig az, hogy ebben az időszakban a legtöbb lepárló nem volt alkalmas arra, hogy minőségi párlatokat állítson elő, az ezzel kapcsolatos problémát csak később küszöbölték ki a szakemberek. A gondot az okozta, hogy az egyenes hűtőcsövek miatt csak egy rövid szakaszt ért a hűtővíz, ami gyakran felhabzáshoz vezetett és nem sokat segített a finomításban sem. Szerencsére emiatt ma már nem kell aggódni, a lepárlók ugyanis igen precíz eljárással alkotják meg az italaikat, így biztos lehetsz benne, hogy nem kell csalódnod pálinkázás közben.

A pálinka szó eredete

Gondolkoztál már azon, honnan ered a pálinka szó eredete? A helyzet az, hogy a szó kialakulása megelőzte az ital népszerűvé válását, ugyanis az 1600-as években alakult ki, a szlovák eredetű palenka szóból származik. Ebben az időben a gabonából, gyümölcsből és borból készült párlatok tartoztak ezen elnevezés alá. Végül az 1800-as években történt áttörés ebben a témakörben, ugyanis ekkor a francia eredetű konyak szót kezdték el használni a bor alapú italok megnevezésére. Így a pálinka szó jelentése is egyértelműbbé vált.

Hogy készül a pálinka? A cikkből megtudhatod

Ma pedig már nem nevezhető akármi pálinkának, ugyanis ezzel a szóval a 2002. július 1-jén életbe lépett 1-3-1576/89-es számú előírás szerint csak azokat a párlatokat lehet így nevezni, amely Magyarországon termett gyümölcs és szőlő törkölyéből készül, valamint 100%-os gyümölcstartalmuk van, vagyis finomszeszt és aromákat nem adnak hozzá a készítés során. Fontos, hogy minimum 37,5%-os alkoholfokkal rendelkezzen az ital. Így ha egy palackon azt látod, hogy pálinka van benne, akkor biztos lehetsz abban, hogy minőséget találsz az üvegben.

Eredetvédett pálinkák

Vannak Magyarországon olyan területek, amelyek adottságainak köszönhetően kiemelten alkalmasak bizonyos gyümölcsfajták termesztésére. Amennyiben ezekből a gyümölcsökből kitűnő minőségű pálinka főzhető, megkapja a földrajzi terület az eredetvédett termék jelzőt, amelyből jelenleg hét van hazánkban. Ilyen a Szatmári szilvapálinka, a Kecskeméti barackpálinka, a Szabolcsi almapálinka, a Békési szilvapálinka, a Gönczi barackpálinka, az Újfehértói meggypálinka, valamint a Göcseji körtepálinka.

Nem véletlenül kívánunk pálinkás jó reggelt!

A mondás nem véletlen, ugyanis annak idején az 1900-as években főleg a falusi lakosság körében bevett szokás volt az, hogy reggeli helyett egy kupica pálinkával indították a napot, majd miután elvégezték a birtokon rájuk váró munkát, jobban esett a reggeli is a hajnali ital után. Innen ered a „szegények kávéja” elnevezés is.

Hiedelmek a pálinkával kapcsolatban

Az évek során számos hiedelem alakult ki a pálinka kapcsán, amelyeknek nem feltétlenül van valóság alapja vagy ma már nem teljesen állják meg a helyüket. Ilyen többek között az, hogy számos népi gyógymód szól arról, hogy megfázásra, rekedtségre vagy torokfájásra tökéletes megoldás a pálinka fogyasztása. Emellett szól a fáma arról is, hogy megfelelő orvosság magas vérnyomás esetén is. Annak idején sokat beszéltek arról is, hogy a pálinkába áztatott kenyér megnyugtatja a gyermeket, akinek éppen nő a foga, ám ezt egyáltalán nem ajánljuk kipróbálásra.

Ha a fentieket olvasva kedvet kaptál ahhoz, hogy megízlelj egy kupica pálinkát vagy beszereznél egy palack finom nedűt a következő baráti összejövetelre, akkor bátran nézz szét kínálatunkban, ahol biztosan te is megtalálod az ízlésednek megfelelőt!

További cikkeinket itt olvashatod!

Ha tetszett egy cikk, nyomj egy Like-ot!

Tartalomhoz tartozó címkék: pálinka