Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ismerd meg az Ouzo-t!

Ha jártál már Görögországban vagy Cipruson és ott nem csak az ókori istenek szobrai előtt hódoltál, hanem a helyi gasztronómiába is belekóstoltál, akkor valószínűleg volt szerencséd ouzo-t kóstolni. Emlékszel az élményre? Már a szádhoz emelve megérezted a mentolos illatot, ami aztán az első korttyal felpezsdített. A fűszeres mentolos jéghideg ital frissítőként hatott, megbabonázta az ízlelőbimbóidat és rögtön tudtad: ehhez foghatót sosem ittál még. Viszont ha eddig még nem ízlelted meg ezt a rendkívül különleges ánizsos italt, akkor ne várj tovább - ismerd meg cikkünkből ezt azt italt!

Ha jártál már Görögországban vagy Cipruson és ott nem csak az ókori istenek szobrai előtt hódoltál, hanem a helyi gasztronómiába is belekóstoltál, akkor valószínűleg volt szerencséd ouzo-t kóstolni. Emlékszel az élményre? Már a szádhoz emelve megérezted a mentolos illatot, ami aztán az első korttyal felpezsdített. A fűszeres mentolos jéghideg ital frissítőként hatott, megbabonázta az ízlelőbimbóidat és rögtön tudtad: ehhez foghatót sosem ittál még. Viszont ha eddig még nem ízlelted meg ezt a rendkívül különleges ánizsos italt, akkor ne várj tovább!

Ez az a nedű, ami valóban semmilyen más alkoholos italhoz nem hasonlítható, vagyis már önmagában is különleges és egyedi. A jó hír pedig az, hogy a görögök és a ciprusiak eredetvédett nemzeti italáért nem kell több ezer kilométert utaznod, több híres lepárló termékét megtalálod a magyar boltok polcain, így online italáruházunkban is.

Megfűszerezi az estét

Az ouzo-t néhányan „ánizstartalmú pálinkának” nevezik, ugyanis az elődjeként ismert ital, a cipúró tönkölypárlat volt. Ezt az Athosz-hegyi kolostor szerzetesei elkezdték ánizzsal ízesíteni, a legenda szerint így született meg az ouzo. Ennek modern kori, rézüstben párolt változatát Leszbosz-szigetén kezdték el főzni 1932-ben, akik azóta is ők a legnagyobb ouzo- termelők Görögországban.

Ebben a cikkben bővebben is elolvashatod, hogy készül az ouzo

A rézüsti párolás számít ma is az ouzo készítés helyes eljárásának, de arra, hogy mi minden kerülhet az italba a kötelező ánizson kívül, nincs szabály. Az biztos, hogy ma már nem tönköly adja ennek az italnak az alapját, hanem finomszesz. A recept tulajdonképpen nem bonyolult, tiszta alkoholt hígítanak vízzel, s ehhez adják a fűszereket. Az ánizs az egyetlen kötelező hozzávaló, enélkül ugyanis nem ouzo az ouzo. Ez adja a rá jellemző mentolos ízt.

Görög tengerpart

Az alkoholba az ánizs mellé tetszőlegesen kerülhet többek között koriander, édeskömény, kardamon, fahéj, szegfűszeg, csillagánizs is. A pontos recept lepárlónként eltérő, ez a sajátosság különbözteti meg egy ouzo-t egy másiktól. Bármilyen fűszereket is választ az adott gyártó, általánosságban elmondható, hogy a hígított tiszta szeszt egy éjszaka pihentetést követően lepárolják egy nagy rézüstben.

Ennek során több folyadék keletkezik: elő-, közép- és utópárlat. A középsőből lesz ouzo, amit még egyszer lepárolnak, majd lágyított vízzel beállítják az ideális szeszfokot, ami 37,5-40 százalék között mozog. Ezután kerül a palackokba, onnan pedig a poharunkba.

Görög mámor

Nem erősebb ital tehát az ouzo sok más röviditalnál, mégis sokan az abszinthoz szokták hasonlítani „hatásosságát”. Ennek oka az lehet, hogy az ouzo-nak magasabb a cukortartalma és emiatt lassabban szívódik fel az alkohol a gyomorban. Lassabban hat, emiatt egy-két pohár után is úgy érezheted, hogy nyugodtan ihatsz még, nem árt meg. Később azonban mindez visszaüt, ugyanis nem sokkal később halmozottan jelentkezik az „alkoholmámor”.

Parthenón Görögországban

Ouzo, a csodaital

Az ouzo kihagyhatatlansága mellett finom, mentolos ízvilágán kívül tudunk még érveket sorolni. Az ánizs – amely mindegyik márka kötelező eleme – gyógynövényként volt ismert az ókorban. Ennek köszönhetően a görög népi gyógyászat szerint számos betegségre jó orvosság az ouzo. Bár ez tudományosan nem bizonyított, a görögök körében általánosan ismert és elfogadott „tény”.

Olyannyira, hogy a görög éttermek, bárok előtt sétálva előfordulhat, hogy megüti fülünket a mondat: „One Ouzo every day, send the doctor away!”. A pincérek ezzel a hívószóval kínálják a turistáknak nemzeti italukat. Magyarán: „Minden nap egy ouzo távol tartja az orvost!”. Nekünk, a pálinkafogyasztó magyaroknak nem tűnik abszurdnak azt feltételezni egy italról, hogy segíti a gyógyulást egyes betegségek esetén.

Vegyük sorra, mi mindenre jó egy kis pohárka ouzo a görögök szerint. Az ouzo jó fertőtlenítő viszonylag magas alkoholtartalma miatt. Így torokfertőtlenítőként is népszerű, de ha más nincs kéznél, akkor sebet is fertőtlenítenek vele. Fejfájás és influenza esetén egy kis pohár meleg ouzo-t javasolnak a görögök.

Nőknek a havi görcsök megelőzésére „írnak elő” egy kupicával mézzel keverve. A fogfájást is ezzel a nedűvel öblögetve enyhítik a görögök, erős köhögés, asztma esetén pedig ouzo-ba és pirospaprikába mártott ronggyal a mellkasukon alszanak.

És ha még mindez nem elég, az izomfájdalom is enyhül, ha ouzo-val masszírozzák át az érintett területet.

Nem csoda, hogy – ahogy a magyar otthonokban a pálinkából, úgy - minden görög háztartásban megtalálható legalább egy üveg ebből a „csodaitalból”. (Ebben a cikkben azért utánajártunk bővebben is, hogy érdemes-e valóban alkoholt használni különböző betegségek kúrálására)

Ouzo-t a svédasztalra!

Ám elsősorban utánozhatatlan, egyedi, frissítőként ható íze miatt isszák Görögországban, Cipruson és azon túl is, világszerte. Görögországban minden településen van úgynevezett ouzerie, azaz úzóház. Ez leginkább a mi kávézóinkhoz hasonlít, csak kávé helyett ouzo-t iszogatnak a vendégek, s hozzá előételeket, tengeri herkentyűket falatoznak.

Egy pohár ouzo

De nem csak Görögországban és Cipruson, itthon is garantáltan megkoronázol bármilyen különleges alkalmat, ünnepi eseményt egy üveg ilyen itallal. Legyen szó születésnapi buliról, évfordulóról, esküvőről, ballagásról vagy akár legénybúcsúról, sok-sok vendég hálás lesz Neked azért, ha a hagyományos italok mellett kuriózumként ouzo-t is teszel a svédasztalra. Meglátod, nagy keletje lesz!

Ami ouzo-ból készül, rossz nem lehet

A görög bárokban nem csak önmagában fogyasztják, hanem fenséges koktélokat is készítenek ouzo-val, mindenképpen javasolt azonban önmagában kóstolni először, hogy átjárjon a görög életérzés, mentalitás. Mentolos íze a meleg napsütésre emlékeztet, a benne úszó kristálygolyócskák a homokszemcséket juttathatják eszünkbe, a jéghideg pohár pedig, amiben szervírozzák, úgy hat, akárcsak egy tengeri frissítő.

A görögök ezzel dobják fel a különleges eseményeken kívül a hétköznapi nyárestéiket is, szívesen kísérik ouzo-val a könnyed vacsorájukat, a polipot, a szardíniát, a tintahalat, a kagylót és a salátát. Partikon, bulikban általában röviditalként, önmagában fogyasztják. Kulcsfontosságú, hogy jéghidegen, hűtött pohárban szolgálják fel, így adja ki ugyanis az ital teljes mértékben mentolosságát, valamint az egyedi látványt jelentő kristálygolyócskák is így jelennek meg az italban.

Népszerű az ouzo vízzel hígítva is, így kortyolgatják beszélgetés közben és egyre elterjedtebb a kólával és narancslével való párosítás, a kísérletezők így is megkóstolhatják. Az bizonyos: ami ouzo-ból készül, rossz nem lehet!

Tetszett a cikk? Nyomj egy like-ot!

Szeretnél ezek után rendelni egy üveg fenséges ouzo-t? Itt nézz szét

További cikkeinket az Italneked blogban olvashatod