Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

8 érdekesség a whisky világából

A whisky szó már ha csak kimondjuk is számos érzést és benyomást hordoz magában. Hiszen nem csak azoknak vannak elképzelései ezzel az itallal kapcsolatban, akik fogyasztják, hanem azoknak is él egy kép a fejükben erről az egészről, akik még sosem kóstolták. Hiszen ez a nedű már számos filmben, sorozatban és könyvben kapott igen fontos „szerepet”, legyen szó cowboyokról, üzletemberekről vagy éppen szórakozó fiatalokról. Ezzel azonban még koránt sincs vége a whiskyvel kapcsolatos érdekességek sorának.

Íme néhány nem mindennapi tény erről a koránt sem hétköznapi nedűről! Kattints!

A whisky szó már ha csak kimondjuk is számos érzést és benyomást hordoz magában. Hiszen nem csak azoknak vannak elképzelései ezzel az itallal kapcsolatban, akik fogyasztják, hanem azoknak is él egy kép a fejükben erről az egészről, akik még sosem kóstolták. Hiszen ez a nedű már számos filmben, sorozatban és könyvben kapott igen fontos „szerepet”, legyen szó cowboyokról, üzletemberekről vagy éppen szórakozó fiatalokról. Ezzel azonban még koránt sincs vége a whiskyvel kapcsolatos érdekességek sorának. Íme néhány nem mindennapi tény erről a koránt sem hétköznapi nedűről!

Amerikai őslakos whisky pult előtt

1. Nem mindegy, milyen pohárból fogyasztod a whisky-t!
Ha annak idején megpróbáltad ellesni a Dallasból, hogy is kell igazán jól fogyasztani ezt az italt, el kell, hogy keserítsünk. Ugyanis még Jockey sem úgy itta, ahogy az előírásszerű. Hivatalosan ugyanis az úgynevezett konyakos poharat ajánlják ezekhez a nedűkhöz, ezekben ugyanis remekül koncentrálódik az illatanyag, így az élmény is még intenzívebbé válik. Szóval érdemes nem a széles szájú poharakkal próbálkoznod.

Te tudod, hogy mi a különbség a whisky és a whiskey között? Itt megsúgjuk

2. Az angyalok is csennek egy kicsit a készülő whiskyből
A nagy whisky gyártók úgy tartják, az érlelés során az angyalok is elveszik a jussukat a készülő whiskyből. Mivel ezek az italok minden esztendőben 2-4%-ot veszítenek a mennyiségükből mialatt a hordóban pihennek. Ezt már évszázadok óta Angel’s share-nek nevezik. Az e kifejezés mögött megbúvó történet szerint ugyanis az angyalok így ellenőrzik azt, hogy biztosan megfelelő minőségű ital készül-e az adott lepárlóban. Szóval az apró „lopások” mögött tulajdonképpen jó cselekedetek állnak.

Még az angyalok is szeretik a whiskey-t

3. Ha skót lennél, biztosan lenne egy whisky gyártással foglalkozó rokonod
A helyzet az, hogy Skóciában jelenleg 126 hivatalos lepárlóüzem létezik, ahol természetesen számos munkatárs és alkalmazott dolgozik. Figyelembe véve az ezeken a helyeken dolgozó emberek számát valamint lakosságot, bátran kijelenthető, hogy biztosan van mindenkinek a rokonságában legalább egy olyan ember, aki ebben az iparágban tevékenykedik.

4. Tesla is hitt a whisky erejében
Nikola Tesla tudós és feltaláló, akinek számos remek találmányt köszönhetünk, kifejezetten hitt ezen ital erejében. Olyannyira, hogy minden na megivott egy pohárral annak reményében, hogy 150 évig fog élni. Végül 87 éves korában hunyt el.

Konyakos pohárban lehet legjobban élvezni a whisky-t

5. Az alapító atyák sem bízták a véletlenre!
Bizonyos források szerint két nappal azelőtt, hogy aláírták volna az alapító atyák az amerikai alkotmányt, igen komoly mennyiségű italt fogyasztottak el. Az 54 palack Madeira, a 60 üveg bor, a 22 porter, a 8 palacknyi almabor és a 7 tál puncs mellett 8 üveg whisky is helyet kapott a palettán.

6. Írországban nem veszhet kárba whiskey!
1875-ben volt egy ominózus eset Írországban, amikor összesen tizenhárman haltak meg alkoholmérgezésben, de nem is akárhogy. Ennek a hihetetlen történetnek az oka az volt, hogy Dublinban tűzvész tört ki, mely elért egy helyi főzdét is, ahol több ezer hordó állt. A tomboló lángok felgyújtották őket, amelynek következtében rengeteg whiskey ömlött ki az utcára. Ezt pedig természetesen sokan nem hagyhatták kárba veszni. A fél város lángolt, a lakók egy része a tüzet oltotta, másik részük pedig a nemes nedűt próbálta menteni ilyen-olyan módon.

Ír kocsma belülről

7. A politikus, akinek fő ellensége az alkohol
Annak idején 1972-ban egy új-zélandi politikus, Jerningham Wakefield legfőképpen arról volt híres, hogy nagyon szeretett a pohár fenekére nézni. Egy alkalommal, amikor komoly döntés közelgett, a barátai bezárták őt éjszakára a parlamentbe, hogy másnap tiszta fejjel szavazhasson és semmiképpen ne jusson alkoholhoz. Azonban a politikai ellenfelek erről tudomást szereztek és több üveg whisky-t engedtek le neki a kéményen keresztül, hogy a szavazás nekik kedvezően alakulhasson.

8. Az 1830-as év csúcsnak számított whisky fogyasztás terén
Az Amerikai Egyesült Államok területén 1830-ban a felmérések szerint a 15 évesnél idősebb emberek átlagos whisky fogyasztása 88 üveg volt évente. Ez azt jelenti, hogy minden ember több mint egy üveg italt fogyasztott el hetente. Jól látható tehát, hogy a whiskynek számos különböző korban és szituációban volt igen komoly szerepe volt. Nem véletlen, hogy a mai napig igen nagy népszerűségnek örvend ennek a nedűnek a számos különböző fajtája.

Ha te is szívesen elvesznél ebben a nem mindennapi választékban, érdemes megnézned a teljes whisky kínálatot ide kattinva!

Tetszett a cikk? Kérlek nyomj egy Like-ot!

Olvasd el többi bejegyzésünket is a Blogban!

Tartalomhoz tartozó címkék: whisky whiskey