Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mégis miért kerülhet egy drága whisky több százezer forintba?

Ha kedveled a whiskyket, akkor nyilván igyekszel minél többfélét kipróbálni, hiszen nincs két olyan termék, amely egyforma élményt adna a fogyasztó számára. Hiszen van különbség többek között a színben, az illatban, a testességben és az ízvilágokban is. A kínálat igen széles, a számos márka, fajta és típus között eltérő árkategóriákat is találhatsz, ugyanis a néhány ezer forintos tételektől a milliós palackokig igen széles skálán mozognak a whisky árak. Joggal merül fel a kérdés, hogy mégis mitől függ az, hogy ilyen magasra kúsznak ezek az összegek? Mennyivel jobb egy ilyen ital, mint a kedvezőbb árkategóriájú társaik?

Egy palack whisky kerülhet néhány ezer forintba, mozoghat százezres nagyságrendekben, de több millió forintos árcédula is kerülhet rájuk. Vannak, akik azt gondolják, ennyit soha nem fizetnének ki egy ilyen palackért, míg akadnak olyanok is, akik egyenesen vadásznak ezekre a különlegességekre. Ebben a bejegyzésben azzal a kérdéssel foglalkozunk, hogy mégis mi alapján alakulnak ki ezek az árak és egyáltalán jobb-e egy márkás ital, mint egy egy olcsóbb variáció?

Ritkaságok, limitált szériák

Egy palack whisky árának egyik igen komoly meghatározója az, ha ritkaságról vagy limitált szériáról van szó. Vannak ugyanis olyan tételek amelyekből évente mindössze csupán néhány üveggel palackoznak, így nyilván ez meglátszik az árukon is. Természetesen nem véletlen, ha egy italból ennyire kevés palack készül egy esztendőben.

Különleges alapanyagok

Rendszerint a különleges alapanyagokból, valamint a precíz, alapos eljárásból adódik, hogy csupán ennyi palack készül. Ha egy whisky minőségi, különleges és adott esetben kézzel válogatott alapanyagokból készül, akkor nem is adott a lehetőség ahhoz, hogy tömeggyártásra kerüljön sor, ami megalapozza ezeknek a palackoknak árát is.

Hosszú érlelési idő

Vannak olyan párlatok, amelyeket az előírt minimális érlelési idő letelte után azonnal palackoznak, míg mások akár több évtizeden keresztül pihennek ugyanabban a hordóban. Jellemzően az esztendők számával párhuzamosan emelkedik az ár is, így egy 10-12 éves vagy egy 18-30 éves ital már lényegesen drágább, mint ifjabb társai.

Különleges eljárási mód

Nem egyszer fordul elő, hogy egy lepárlóban megálmodnak egy különleges italt, amelynek alapja lehet egy egyedi hordókombináció vagy akár egy speciális érlelési technika is. Ezt egyszer elkészítik és többé nem kerül újra piacra, így ma már rendszerint csak gyűjtőknél vagy széles termékkörrel rendelkező üzletekben lelhetők fel a megmaradt üvegek.

Megszűnt lepárlók fennmaradt termékei

Az sem ritka, hogy egy korábban megszűnt lepárló termékei kerülnek a drága italok közé, ugyanis egy idő után ezek is hozzáadódnak a limitált italok listájához.

Kézműves eljárás a nedűtől a palackig

Szintén sokat számít az ár kialakításánál, ha 100%-ban kézműves eljárással készül az adott ital. Ez azt jelenti, hogy a master blender személyesen válogatja ki a maláta és gabona tételeket, sőt, az ilyen különleges tételek esetében rendszerint a palackok és azok díszítése is egyesével készült kézimunkát dicsér. Ezek a precíz mozdulatok pedig mind növelnek az adott whisky értékén.

Léteznek különleges alkalmakra készült párlatok

Szintén a magasabb árkategóriába tartoznak azok a whiskyk, amelyek valamilyen különleges alkalom apropóján készültek. Van olyan ital, amelyet Erzsébet királynő 50. születésnapjára álmodott meg egy lepárló, míg volt olyan is, aki a whisky gyár 30 éves évfordulóját ünnepelte egy különleges nedűvel. Ám van olyan whisky mester is, aki a nagyszülei tiszteletére készített komplett egy limitált szériát. Létezik olyan ital is, amely még anno a II. világháború idején készült és már akkor is különlegességnek számított. A bombázások nyomán azonban a mai napig nem tudni, pontosan hány palack maradt belőle, így a gyűjtők egyenesen vadásznak erre a típusú italra. A sornak pedig természetesen ezzel nincs vége, hiszen a különleges apropóból készült italok tárháza igen széles.

Van, aki gyűjtői darabként tekint ezekre a palackokra

A legtöbb limitált vagy különleges tétel rendszerint ma már nem kerül felbontásra, hanem gyűjtőknél landol, ugyanis igen magas mind az eszmei, mind pedig a valós értéke. Így sok palack marad érintetlen és tölt el hosszú esztendőket egy-egy gyűjtő polcán, ám vannak természetesen olyanok is, akik szerint vétek lenne nem megízlelni egy ilyen kuriózumot.

A drágább whisky tényleg annyival jobb, mint az olcsóbb típusok?

Tény, hogy számos különlegességet ízlelhet meg az, aki mélyebben a zsebébe nyúl amikor whiskyt vásárol, azonban nem jelenthető ki kategorikusan, egy egy ital jobb vagy rosszabb a másiknál. Ennek alapvetően két oka van. Az egyik, hogy ízlésről nem vitatkozhatunk, hiszen mindenki másban találja meg azt az ízvilágot, amely hozzá a legközelebb áll.

A másik, hogy az alacsonyabb árkategóriában elhelyezkedő italok között is van olyan, amely különleges odafigyeléssel, több évtizedes hagyományok alapján, kiváló alapanyagokból készült. Így javasoljuk, hogy ha már csak nemrég csöppentél bele ebbe a világba, bátran próbálkozz a kedvezőbb árú palackokkal, majd mikor alaposan kiismerted magad e nedűk között, egyre haladhatsz fentebb a létrán.

Összességében természetesen ökölszabályként elmondható az, hogy az esetek nagy részében egy 10 ezer forint fölötti palack általában kifinomultabb, jobb italt rejt, mint egy olcsóbb változat.

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot

Nézd meg többi bejegyzésünket is a Blogban.

Szeretnéd megnézni whisky/whiskey kínálatunkat? Kattints IDE

Tartalomhoz tartozó címkék: whisky whiskey