Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mitől függ a vodka ára?

Mikor egy hipermarketben megállsz a polcok előtt és áttekinted a vodka választékot, akarva- akaratlanul szemet szúr, hogy mekkora különbségek vannak a különböző márkák árai között, amelyek a néhány ezer forinttól a tízezer forint feletti mértékre is rúghatnak. Ez pedig nehezebbé teszi a választást is, hiszen joggal merül fel a kérdés, mennyivel lehet jobb egy drágább ital egy kedvezőbb árú társánál? Egyáltalán mitől függ egy üveg vodka ára?

Lássuk be, a piacon milliónyi variáció kapható. Olcsóbb, olcsó, és legolcsóbb kategóriákban ugyanúgy, mint ahogy drága, drágább és legdrágább variációkban is egyaránt. A vodkának csúfolt, de valójában rossz minőségű, erőteljesen felhígított, aromákkal „megspékelt” nedűk természetesen nem nyújtják ugyanazt az élményt, mintha prémium vodkát fogyasztasz, ám a középkategóriákról sem szabad megfeledkezni.

Számos dolog befolyásolja azt, mennyibe kerül egy palack vodka. Ilyen például a márka, valamint az összetevők is, de számít az is, pontosan hol található a szeszfőzde.

Lássuk, mi minden játszik szerepet a vodka árának alakulásában!

A márka

A márkát bizony meg kell fizetni – szól a közhely, ám tulajdonképpen van valami a dologban, hiszen egy ismerősen csengő név mindig hozzátesz valamennyit a fogyasztói árhoz. Ugyanakkor kiemelendő az is, hogy az ismertségnek köszönhetően a gyártók nem engedhetik meg maguknak a minőségromlást, így biztos lehetsz abban, hogy mindig ugyanazt a megszokott színvonalat hozzák az általuk palackozott vodkák.

Stolichnaya vodka üveg

A klasszikus márkák tulajdonképpen a legnépszerűbbnek is számítanak és jó eséllyel te is kóstoltad már valamelyiket közülük. Ilyenek például a Zubrowka, a Finnlandia, a Royal, a Smirnoff, az Absolute, a Kalinka, valamint a Bols is. Tehát az orosz és a lengyel termékek mellett magyar, finn és svéd vodkáknak is van helyük ezen italok között.

Hazánkban ők a közép árkategóriát képviselik, amelyek egyben egyenes utat jelentenek a már említett megbízhatósághoz is, hiszen biztos lehetsz abban, hogy mindig ugyanazt a minőséget hozzák, akár tisztán, akár koktélként vagy long drinkként fogyasztod.

Persze léteznek kedvezőbb árú és sokkal drágább márkák is. A felső kategóriás prémium minőségű nedűk között találsz a szőlőből készült francia vodkát a téli búzát felhasználó orosz párlatot, de helyet kapnak itt nem mindennapi lengyel italok is, amelyek mindegyike kuriózumnak számít. Sokan találják meg kedvencüket az alacsonyabb árkategóriás italok között is, így annak az ötletét sem kell elvetni, hogy megízlelj néhányat a fenti gyártók termékei közül is.

Az alapanyagok

Bár elsőre nem hangzik túl jól, a vodka egy olyan ital, amely tulajdonképpen minden olyan alapanyagból gond nélkül elkészíthető, amely elegendő mennyiségű cukrot vagy keményítőt tartalmaz. Ennek köszönhető az, hogy nagyon sokszínű a paletta és számos eltérő minőségű és ízű nedűt találsz a választékban, eltérő árakon. Tökéletes alapanyag lehet például a rozs, a kukorica, a búza, a burgonya, a szójabab, a melasz, a rizs vagy a cukorrépa, de akár még a cirok is.

Finlandia vodka koktél

Természetesen az, hogy milyen árban tudják beszerezni az előállításhoz szükséges alapanyagot, szintén meghatározó az ár kialakításának szempontjából. Emellett a ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ízesített vodkákról is lényeges szót ejteni, amelyek rendszerint szintén egy magasabb árkategóriában kapnak helyet.

Az előállítás módja

Maga az előállítási folyamat is számít az árképzésnél, hiszen – egyszerűen fogalmazva - minél precízebb egy ilyen eljárás, annál nagyobb lesz a költsége a gyártónak. Cserébe viszont annál tisztább ital kerül majd a palackokba. Minden egyes gyártó esetében igaz az, hogy a lepárlást követően átszűrik a készülő vodkát, függetlenül attól, mit használtak fel alapanyagként. Fontos tudni, hogy minél precízebb a lepárlási folyamat és minél minimálisabb az átszűrés, a kész ital annál egyedibb ízvilággal rendelkezik majd.

Arról, hogy pontosan hogyan készül a vodka ebben a cikkben írtunk bővebben - olvasd el ezt is!

Ugyanakkor igaz az is, hogy minél többször végzik el a lepárlást, annál magasabb lesz a palackban található nedű alkoholfoka, melyet egyébként vízzel hígítanak. Az, hogy melyik műveletet hányszor végzik el, mindig a gyártó döntése, azonban minden esetben hatással van az árra is.

Absolut vodka jégbe fagyva

A távolság

Az előállítás helyszíne, valamint az, hogy te pontosan hol veszed le a palackot a polcról, mind hatással van a vodka árára, hiszen a kész nedűt el kell juttatni A-ból B-be, amely szintén költséget jelent. Hiszen egy láncfolyamat ez a gyártóktól a felvásárlókon és a szállítókon át a felvásárló üzleteken keresztül, akik közül mindenki hozzáteszi a maga hasznát annak érdekében, hogy profitáljon a tevékenységéből.

Mégis melyik a jó vodka?

Erre a kérdésre nem létezik helyes válasz, ezt mindenkinek egyénileg kell eldönteni. Hiszen nem feltétlenül lesz mindenki kedvence a szuperprémium kategóriába tartozó ital, sokak preferált ízvilágához ugyanis inkább a klasszikusok valamelyike áll közelebb. Vagyis nem feltétlenül lesz jobb vagy rosszabb egy olcsóbb vagy drágább ital. A kulcs itt az egyéni ízlésben és az alapanyagokban rejlik, hiszen főként ez a két tényező az, amely eldönti, melyik vodka lesz a kedvenced. Ehhez persze érdemes több variációt is megízlelni és egy kicsit elveszni ezeknek az áttetsző italoknak a világában.

Beluga vodka üvege

Láthatod, hogy a vodka ára számos különböző tényezőtől függ, amelyek folyamatosan befolyásolják azt, hogy aktuálisan milyen árcímke kerül egy-egy üvegre. Hiszen bár alapvetően alkoholos ital előállításáról van szó, a piac és a profit ebben az esetben is nagy úr, így igen összetett az árképzés folyamata is. Ami azonban biztos, hogy ha egyszer megtaláltad a kedvencedet egy megbízható márka termékei között, nem kell tartanod attól, hogy esetleg alacsonyabb minőségű italt találsz majd a palackban, mint amit megszoktál. Hiszen az árral ellentétben az ízvilág mindig állandó!

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy megízleld a különböző árkategóriájú vodkákat, ide kattintva megtekintheted webáruházunk teljes választékát.

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot!

Olvasd el többi bejegyzésünket is a Blogunkban!

Tartalomhoz tartozó címkék: vodka