Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Milyen típusú whisky illik hozzád?

A whisky (az amerikai angol és ír dialektusban whiskey) olyan égetett szesz, mely gabona erjesztésével és lepárlásával készül, hogy aztán az értékes nedűt tölgyfahordóban érleljék a mesterek tökéletes aromájú itallá. 

Árpa, maláta, kukorica, búza, rozs illetve rozsmaláta is felhasználható az aranybarna kincs előállításához, de az esetek többségében a vegyes cefre alkalmazása az elterjedt. Ez alól a maláta whisky az egyetlen kivétel, mely mint ahogy a nevéből kiderül tisztán malátából erjesztett és érlelt. Több módon is kategorizálhatóak a piacon elérhető variációk.

A cefre minősége, a lepárlás módja, az erjesztés milyensége vagy éppen az érleléshez használt hordó típusa ugyanolyan meghatározó a végeredmény szempontjából, mint mondjuk a földrajzi elhelyezkedés. Utóbbi alapján Skócia, Írország, Kanada, Amerikai Egyesült Államok, Japán említhető, mint jelentőségteljes és tradicionális whisky nemzet. Az igazsághoz, azonban hozzátartozik, hogy míg a hagyományos előállítási módszerek kialakulása a XIX. századra s az előbbi négy országra vezethető vissza, addig Japán a XX. században a modern skót eljárásokra támaszkodva alakította ki saját stílusát és ízvilágát - meg kell hagyni, világszintű sikerrel. Érdekes történelmi adalék, hogy a tölgyfahordós érlelés csak a XX. században vált elterjedtté, addig érdemi érlelés nélkül fogyasztották az aranybarna nedűt. Ezt a tradíciót már csak az amerikai törvények őrzik, melyek kimondják, hogy a whisky tölgyfahordóba töltés után már bármikor fogyasztható, sőt a kukoricából készülő alternatívát egyáltalán nem is kell hordóba tölteni.

Az Európai Unió szabályozásai, azonban szigorúan előírják, hogy csak azok a gabonapárlatok forgalmazhatóak whisky vagy whiskey néven, melyek minimum három évet töltöttek tölgyfahordók szívében. A whisky minden kortya mámorító! A fentiek fényében univerzálisan lehetetlen egyetlen típus mellett letenni a voksot. A legjobb, ha megkóstolod az összes nemzet kínálta nedűt, hiszen jócskán tapasztalhatsz eltéréseket, melyek nem illethetőek jó vagy rossz jelzővel, egyszerűen csak eltérőek. Csak a tapasztalat az, ami végül megszilárdíthatja benned a whisky adott fajtája iránt érzett rajongást. Egészségedre!

Tartalomhoz tartozó címkék: whisky whiskey