Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Miért pont pezsgőt iszunk szilveszterkor?

A szilveszteri hangulat elképzelhetetlen anélkül, hogy legalább egyszer ne hallanánk a pezsgős dugó pukkanását és a poharak csilingelését. Nem véletlen azonban, hogy éppen pezsgővel koccintunk az új év kezdetére, ennek a története hosszú időkre nyúlik vissza. Többek között az is szerepet játszik ebben, hogy a babona szerint olyan lesz a következő éved, ahogy az óév utolsó napját töltöd.

A szilveszteri hangulat elképzelhetetlen anélkül, hogy legalább egyszer ne hallanánk a pezsgős dugó pukkanását és a poharak csilingelését. Nem véletlen azonban, hogy éppen pezsgővel koccintunk az új év kezdetére, ennek a története hosszú időkre nyúlik vissza. Többek között az is szerepet játszik ebben, hogy a babona szerint olyan lesz a következő éved, ahogy az óév utolsó napját töltöd. Ha hiszel ebben ha nem, egy finom pezsgő társaságában töltött szilveszter egyszerűen nem sülhet el rosszul akár a barátokkal, akár a családdal ünnepelsz.

Természetesen nem véletlen, hogy szilveszterkor pezsgőt iszunk, hiszen évekkel ezelőtt a pezsgőt még a legdrágább italok között tartották számon, amelynek a fogyasztása csak a gazdag réteg kiváltsága volt. A magas árnak több oka is volt. Ugyanis ebben az időben akár két-három évet is igénybe vett, mire elkészült egy palack ebből a különleges nedűből, ráadásul a palackok igen nagy része egyszerűen felrobbant a készítés során. De kezdjük az elején!

Fiatal hölgy pezsgőt iszik szilveszterkor

Mi a pezsgő története?

A pezsgőt történetének kezdetéhez egészen az 1600-as évek végig kell visszamennünk az időben, ahol teljesen véletlenül állított elő először pezsgőt egy fiatal szerzetes, Dom Perignon. Az atya a rend pincemestere volt és az év vége közeledtével szeretett volna valami különlegességgel meglepni a rendtársait. Ezért felnyitott egy évek óta érintetlen borospalackot és belekóstolt.

A legenda szerint ekkor hangzott el az azóta is híres mondat: „Csillagokat iszom!” A gyöngyöző bor úgy jöhetett létre a palackban, hogy a borosüvegeket nem megfelelően záró, hosszú parafadugóval ellátott, vastag falú palackban tárolták. E kombinációnak – vagyis egy sor véletlennek - hála a borok erjedni kezdtek, ám a szén-dioxid nem tudott kiszökni a palackból, így az ital nem megromlott, hanem pezsgővé alakult.

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy kerül a pezsgőbe a buborék

Hamar híre is ment a különleges italnak, mely innentől kezdve helyet kapott a különleges koronázási ceremóniákon, egy idő után pedig az év végi mulatságokon is a nemesek körében. Emellett írásos feljegyzések vannak arról is, hogy a XVI. századi Franciaországban már állítottak elő pezsgőt különböző borok házasításából. Természetesen mindkét esetben igaz volt az, hogy az erjesztést üvegenként végezték, ami így nagyon hosszú időt vett igénybe és a vastag falú palackokban kialakult nyomás miatt sok üveg fel is robbant az erjedés közben.

A XIX. század közepén azonban megindult a pezsgőgyártás fellendülése olyannyira, hogy a pezsgő történelemben az 1889-től 1908-ig terjedő időszakot nemes egyszerűséggel „arany középkornak” nevezik. Ebben az érában csaknem tízmillió palack pezsgőt adtak el Franciaországban, húszmillió üveget pedig exportáltak. Természetesen a világháborúk alatt mindez visszaesett, viszont mikor helyreállt a béke, újabb arany időszak köszöntött be a pezsgőgyártás terén. A siker pedig azóta is töretlen!

Pezsgős üvegek

Miért pont pezsgőt iszunk szilveszterkor?

Teljesen mindegy, milyen korosztályról van szó, a luxus minden év utolsó napjához hozzátartozik. Ennek a fő oka, hogy a babona szerint csak akkor vár az év hátralevő részeiben pompa, bőség, jólét és gazdagság, ha megfelelő körülmények között töltjük el az óév utolsó és új év első perceit. A szilveszteri pezsgőzés egyébként egy new-york-i étteremben teremtett először hagyományt a XIX. század végén.

A helyet egy francia testvérpár üzemeltette, akik hamar híressé váltak azáltal, hogy 69 különböző pezsgő szerepelt a kínálatukban. Így nem volt kérdés, hogy a szilveszteri partykon is a különböző Franciaországból hozatott italokat fogyasztották a legtöbben a vendégek közül. A hagyomány pedig szépen lassan az egész világon elterjedt.

Pezsgővel koccintunk szilveszter éjjel

Mi számít pezsgőnek?

Tulajdonképpen egyfajta igen savas borszármazék, amelynek a második erjedése a palackban megy végbe. Terület szerint alapvetően háromféle pezsgőt különböztetünk meg. Az egyik leghíresebbek a francia Champagne megyéből származó italok, ugyanis ezen a területen érlelték palackba zárba először a pezsgőket. A mai napig főleg pinot noir, pinot meunier és chardonnay szőlőfajtákat használnak italok elkészítéséhez. Hivatalosan csak ezeken az üvegeken szerepelhet a francia pezsgő, vagyis a champagne elnevezés.

A spanyol cava története is régre nyúlik vissza, ugyanis egészen a XIX. század vége óta jelen vannak a piacon. Ezeket a pezsgőket palackban érlelik, ám csak helyi, főleg xarel-lo, macabeo és parellada szőlőfajtákat használnak fel hozzá. Természetesen Olaszország és a Franciacorta sem maradhat ki a sorból, amely bár nincs olyan régóta jelen a piacon, igen nagy népszerűségnek örvend. Különlegességét adja, hogy csak chardonnay és pinot bianco szőlőkből készítik, amelyeket előzőleg kézzel szüreteltek le.

Te tudod, hogy miért épp pezsgővel ünnepelnek a Forma 1-ben? Ez a cikk is érdekelhet

A pezsgő Magyarországon

Szinte hihetetlen, de a magyar pezsgő szó egy igazán fiatal kifejezés, Széchenyi István nevezte így először a francia champagne-t. Hazánkban akkor a legjelentősebb pezsgőgyár Pozsonyban volt, ahol az 1840-es években már évi tízezer palackot is eladtak. Az igazi hírnév azonban az 1867-es párizsi világkiállításon érkezett meg, ahol bronz medáliát ítéltek oda a Magyar Királyság pezsgőjének. Végül mivel az utódok nem akarták továbbvinni a céget, osztrák kézbe került. Volt emellett egy másik híres gyár is, szintén Pozsonyban, ahol Esch és Társa név alatt a hamar nagy népszerűségre szert tevő Széchenyi pezsgőt gyártották.

1900 előtt hazánkban egyébként számos pezsgőgyár alakult, Velencében, Pozsonyban, Budaörsön, Pécsett, Budafokon és Nagymaroson is gyártottak a „palackba zárt csillagokból”. Jól látható tehát, hogy nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendett ez az ital. Azonban az első magyar alapítású gyár a Prückler család nevéhez fűződött, akik Magyarország első rum-, likőr- és pezsgőgyára név alatt üzemeltek a Ráday utcában.

Mennyi pezsgőt fogyasztunk szilveszterkor?

Szinte hihetetlen, de évente az egész világon körülbelül 300 millió palack pezsgő fogy el az év utolsó napján. Még megdöbbentőbb ez a szám, ha hozzátesszük, hogy ez a mennyiség csak a francia champagne pezsgőkre vonatkozik, a spanyol és olasz termékek, valamint a habzóborok nem tartoznak ide.

Milyen pezsgőt érdemes választani a szilveszteri buliba?

Ez kizárólag rajtad áll, valamint természetesen a társaságtól is függ. A hölgyek rendszerint az édesebb vonalat kedvelik, a férfiak pedig a szárazat, ám érdemes tájékozódnod a választás előtt, ugyanis különböző fokozatai léteznek a cukortartalomnak a pezsgők körében. Az extra brut, vagyis a nagyon száraz pezsgőben mindössze 0-6g/l a cukortartalom, míg a száraz, azaz a brut esetében ez az arány 15g/l. Az extra dry cukortartalma 12-20 g/l, míg a dry-nál ez a szám 17-35 g/l. A félédes (demi sec vagy medium dry) cukortartalma 33-50 g/l, a kifejezetten édes (doux) pezsgőkben pedig 50g/l az arány.

Szóval tulajdonképpen nincs olyan, hogy valaki csak az édes vagy csak a száraz pezsgőt kedveli, ennél ugyanis sokkal árnyaltabb a kép.

A pezsgővel koccintás jelzi az új év beköszöntét

Milyen pezsgő márkák közül lehet választani?

Ma már számos különböző gyártó többféle termékéből választhatsz, ha pezsgőt szeretnél fogyasztani. Így akár az édes pezsgőt szereted, akár a szárazra esküszöl, biztosan megtalálod majd a kínálatban a számodra leginkább megfelelő palackot. A legnépszerűbbek ma Magyarországon a Balatonboglári borvidékről származó BB termékek, melynek gyökerei egészen az 50-es évekig nyúlnak vissza, de ide tartoznak az 1882-ben alapított Törley gyár pezsgői is. A cégcsoport termékkörébe tartoznak egyébként a méltán híres Hungaria pezsgők is.

Emellett a széles kínálatban válogatva megízlelheti a különleges Henkell vagy a Walton pezsgők ízét, valamint a neve ellenére magyar tulajdonban levő Szovjetszkoje Igrisztoje termékeket is. Rendszerint a hölgyek nagy kedvencei a számos különböző ízben elérhető Voila pezsgők is. A magasabb árkategóriák közül a Garrone, a Pierre Mouton, a Freixenet Cordona, Gran Cinzano, a Gancia, a Martini, valamint a Francois márkák termékeit is érdemes megkóstolni.

Ide kattintva megtekintheted a teljes kínálatunkat.

Fontos tudni, hogy a pezsgők egyik lényegi elemei a palackba zárt buborékok is, így mikor felbontasz egy pezsgőt, érdemes az orrodat is kényeztetni a frissen felszabaduló buborékok aromájával, legyen szó bármelyik mákáról is. Így lesz teljes az élmény!

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot, oszd meg barátaiddal is.

Olvasd el többi bejegyzésünket is a blogban.

Tartalomhoz tartozó címkék: pezsgő