Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mi a bourbon whiskey, és mitől más, mint a többi?

Belülről égetett – ezért ott elszenesedett - hordóban érlelik legalább 2 – de lehet, hogy akár 4 - évig. Több mint 51% kukoricát tartalmaznak, és az általános vélekedés szerint a Kentuckyban készült a legjobb minőségű és ízű: ez a bourbon whiskey amit meg kell kóstolnod. Most mindent elmondunk róla.

Kötelező, hogy Kentuckyban készüljön?

Sokan keresnek valamilyen – mitikus, esetleg romantikus - történelmi szálat abban, hogy miért éppen Kentucky bourbon-nak hívják ezt a finom italt, de a megoldás sajnos egyszerű. A „Kentucky” bourbont még a 18. században skótok kezdték készíteni azért mert bár rengeteg whiskey közül tudtak választani, a megszokottnál egy kicsit édesebbre ízre vágytak.

És hogy miért éppen Kentucky? Azért mert ott éltek. Egyébként a bourbont nem kötelező Kentuckyhoz kötni: bár a Kentucky Distillers 'Association szerint a világ bourbon kínálatának 95% -a Kentucky-ból származik, ez az adat hamis. A valóság az, hogy Amerikába egész területén folyamatosan új bourbon-lepárlók épülnek.

Van tehát nem amerikai bourbon is?

Nincs. Azért nincs, mert le van védve. Ha te bárhol, bármilyen whiskey-n meglátod a bourbon feliratot akkor (hacsak nem hamis az ital, mert a szabadkai piacon veszed, 2490-ért) biztos lehetsz bennne, hogy egy olyan amerikai whiskeyt kóstolsz amelyik számtalan szigorú kitételeknek felel meg: az amerikai bourbon minimum 51%-ban kukoricát tartalmazó pépből készül, tölgyfahordóban (amit belülről elszenesítettek).

Amikor bekerül a hordóba, akkor maximum 62,5% lehet az alkoholtartalma, a straight előtag csak akkor jár, ha legalább 2 évig érlelték.

Melyiket kóstold meg: a whiskey-t vagy a bourbont?

Mi azt javasoljuk, hogy mind a kettőt, különben nem fogod tudni eldönteni melyik a finomabb. És ez nem valamiféle marketingszöveg, hiszen máshogy tényleg nem fogod tudni összehasonlítani. Egyébként a bourbontől azt várhatod, hogy kicsit édesebb íze lesz, mint a whiskeynek, és érezni fogod, hogy karamellizáltabb azért, mert elszenesedett hordóban érlelték. A bourbonöket visszafojtják 40%-os szesztartalomra, de a barrel proof például simán 70-75%- os. Vigyázz milyet választasz. Mutatunk kettő bourbont.

Ha még soha nem kóstoltad akkor itt kezdj

Ezt egyszerűen nem érdemes kihagyni (és straight)

Kosárba

Nem túl fiatal?

Ismerünk olyan whiskey-t amit még 1850 környékén készítettek, és mostanában árvereztek el, és olyan borokat, amik több tíz évesek ezért különösek, gyűjtői darabok. A bourbonnál nem kell (és nem is érdemes) annyit várnod, hogy megöregedjen. A straight (a 2 évig érlelt) vagy a négy évnél tovább érleltek már tökéletesen megértek, kitűnő az ízük, nem érdemes eltenned 40 évre, mert nem lesz jobb. A válasz tehát a nem: a pár éves bourbon nem „fiatal”.

Készíthetsz belőle koktélt?

Hát persze, sőt javasoljuk. Kettő dologra figyelj oda: az egyik az, hogy a bourbon alkoholtartalma, akár 45-50% is lehet. Ha ezt egy szénsavas italba teszed (mint például a whiskeyt kólába), akkor nagyon hamar hatni tud, bebódulhatsz tőle, ezért csak óvatosan. Érdemes odafigyelned az ízkeverésre, mert a bourbon változatos ízprofilú: van benne vanília, tölgy és karamell íz, ezért nem a „friss” koktélokhoz ajánljuk. Azt javasoljuk, hogy inkább testesebb italt, koktélt készíts belőle.

Ha kedvet kaptál megkóstolni akkor kattints, többfélével várunk

Tetszett a cikk? Nyomj egy like-ot!

Nézd meg többi bejegyzésünket is a blogunkban, nem bánod meg