Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetből?

Különösen fontos kérdés ez akkor, ha kocsival érkeztél valahova, de nem hagynál ki egy kört a haverokkal, de nem elhanyagolható akkor sem, ha a hajnali buli után néhány órával volán mögé kell ülnöd. A matek szerint egy egészséges emberi szervezet átlagosan 10 testsúly kilogrammonként képes egy egy grammnyi tiszta alkohol lebontására 60 perc alatt. Vagyis 70 kg-os ember szervezete például óránként 7 grammnyi alkoholt képes lebontani. Viszont mivel az étkezés, a kor, valamint az esetleges betegségek is befolyással vannak minderre, azért nem érdemes stopperórával mérni az időt, miután lecsaptál egy felest. Tény ugyanakkor, hogy hozzávetőlegesen kiszámítható, mikortól tagadhatod le a korábban elszürcsölt vodkaszódát vagy a korsó sört, amit legurítottál.

Hogy számoljam ki, mikor ürül ki az elfogyasztott alkohol a szervezetemből?

A képlet viszonylag egyszerű - szorozd össze, hogy mennyi italt ittál meg, illetve az hány fokos volt. Ekkor megkapod hány milliliter alkoholt vittél be, majd ezt megszorzod 0,8-cal és megkapod mennyi ez grammba átszámolva. Ez alapján pedig már könnyen kiszámolhatod, mennyi idő alatt távozik a szervezetedből az elfogyasztott szesz.

Lássunk egy példát! Egy korsó 4%-os alkoholtartalmú sör esetében a bevitt alkoholtartalom 20 gramm. Tehát ha maradunk a 70 kg-os ember példájánál, esetében csaknem három óra hosszára van szükség ahhoz, hogy már ne lehessen kimutatni a szeszes ital fogyasztását. Ugyanakkor ezt befolyásolja az, hogy mikor ettél utoljára, mennyire strapabíró a májad, de számít az is, van-e valamilyen betegséged, sőt, mérvadó az is, hogy hány éves vagy. Vagyis sok esetben biztosabb megoldás az, ha maradsz még iszogatni és megkérsz valakit, vigyen haza.

Mi a helyzet a többi itallal?

Egy deciliter borban 6,435 gramm alkohol van, ugyanennyi pezsgőben pedig 9 gramm, vagyis a bor esetében – a fenti példánál maradva - legalább egy óra hosszát kell várni, míg ha pezsgőztél, akkor csaknem másfelet. Viszont 1 dl vodka már 30,4 gramm alkoholt tartalmaz, ami azt jelenti, hogy ezután csaknem öt óra hosszán át a zsebedben kell maradnia a slusszkulcsnak. A whisky esetében még több ez a szám, ugyanis 40 gramm alkoholt tartalmaz, ha két felest iszol belőle. Ugyanennyi pálinka esetében ez a szám 16 gramm, míg a martininál 13 gramm. Vagyis még a legalacsonyabb alkoholtartalmú ital elfogyasztását követően is bőven lesz időd számolhatni, mire kiürül a szervezetedből.

A hajad elárulhat!

A helyzet az, hogy bár a vérből az szeszes ital elfogyasztását követő hat órán keresztül kimutatható, az alkohol, a leheletből, a vizeletből, valamint a nyálból pedig 12-24 óráig is. Abban az esetben viszont ha hajmintát vizsgálnak, akár három hónappal később is megállapíthatják, ha ittál. Az utóbbira természetesen igen ritkán kerül sor egy átlagos ellenőrzés során, az előbbiekre is csak leginkább akkor, ha elbuksz a szondás ellenőrzésen. Vagyis nyugi, ha 90 nap múlva van valahol fontos programod, nyugodtan elmehetsz iszogatni!

Mi történik a szervezetedben, miután alkoholt ittál?

Abban a pillanatban, amikor az alkohol a véráramba kerül, elindul az úgynevezett metabolizáció. Ennek folyamán a máj megkezdi annak lebontását, viszont minden szervezet esetében más mértékben ürül ki az elfogyasztott szeszes ital. Egyébként külső szemlélők számára 0,5 ezrelék alatt az alkoholfogyasztásnak semmilyen látható jele nincs, a tudatállapot ebben az esetben még teljesen normális. E mérték felett viszont már megjelennek az első jelek, mint például a felszabadultság, az izgatottság vagy akár az aluszékonyság.

Az alkoholfogyasztásnak hatása van az idegrendszeredre is!

Ha nagy mennyiségű alkoholt fogyasztasz és csapsz egy görbe estét, az nem csak a szervezetedet terheli meg, de az idegrendszeredre is hatással van. Vagyis mikor már lebontotta a tested az alkoholt, az idegeid még nem feltétlenül birkóztak meg a bevitt adaggal. Vagyis bár lehet, hogy már nem mutatja ki az alkoholszonda azt, hogy ittál, viszont a koncentrációs képességeid cserben hagyhatnak órákkal a fröccs megivását követően is.

FONTOS - a fenti számolási módszer csak egy nagyon durva becslés, NEM szabad erre alapozni, hogy mikor ülhetsz volán mögé! Ha aggódsz, hogy vajon szabad-e már vezetni, akkor azt javasoljuk, hogy szerezz be megbízható helyről egy hitelesített, precíz alkoholszondát!

Láthatod, hogy bár léteznek szabályok és számítások arra, hogy mennyi idő alatt ürül ki az alkohol az ember szervezetéből, azonban számos egyéni tényező van minderre befolyással. Vagyis érdemes odafigyelni és mértéket tartani a szeszes ital fogyasztása során, különösen akkor, ha még tervezel volán mögé ülni.

Viszont ha nem tervezel sehova menni a saját kocsiddal és innál valami finomat, érdemes szétnézned webáruházunkban!

Amennyiben hasznos volt a cikk nyomj egy Like-ot!

Nézd meg többi bejegyzésünket is a blogunkban!