Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mi és miért okozza a másnaposságot?

„Soha többé nem iszom!” Ez a mondat rendszerint átmulatott éjszakák után, az ágyban fekve hangzik el, amikor már annak is örülsz, ha kinyitod a szemedet és nem forog az ágy. A fejed viszont garantáltan hasogat, úgy érzed, meg tudnál egyszerre inni több liter vizet és a közérzeted sem az igazi. Persze így utólag pontosan tudod, melyik kört nem kellett volna már elfogadni, de persze ilyenkor már okos az ember. Ha tapasztalatod van már e téren, akkor nem árt, ha tisztában vagy azzal is, mi a másnaposság oka a szervezetedben.

Fejfájás

Hányinger, fejfájás, szomjúság, izomfájdalom, a koncentráció hiánya és mérhetetlen fáradtság. Csupán néhány a másnaposság tipikus tünetei közül, amelyeket világviszonylatban a fogyasztók 75%-a már megtapasztalt, legalábbis erről számolt be nemrég a Scientific American egyik kutatása. Annak hátterében azonban, hogy mi okozza mindent, számos tényező áll és nincs két olyan ember, aki ugyanazokat tapasztalná az ilyen reggeleken. Természetesen ennek is megvan a miértje. Lássuk, mi minden áll a háttérben!

Eltérő italok, különböző „másnapok”

A másnaposság kialakulásában számos különböző tényező szerepet játszik, amelyek között talán még olyan is van, amely a kutatók számára is ismeretlen, ugyanis igen komplex dologról van szó, számos hatásmechnizmust felölelve. Ide sorolandó többek között az úgynevezett acetaldehid is, amely az alkohol egyik bomlásterméke és igen gonosz módon meg tud alapozni egy alapos macskajajjt, de a feldolgozás során létrejövő különböző vegyületek is szorgoskodnak a szervezetben a fogyasztást követően.

Mindenesetre annyi bizonyos, hogy az eltérő típusú italok más-más hatást gyakorolnak az emberi testre másnaposság szempontjából is. Különböző felmérések kimutatták ugyanis, hogy míg a bourbont fogyasztók jelentős része tapasztalja a másnaposság tüneteit, addig például a vodka esetén ez sokkal kevésbé mondható el. Utóbbi igaz a fehér rum, valamint a gin esetében is, míg ezen adatok alapján a tequilával, a whiskyvel és a borral érdemes vigyázni, már ami a mennyiséget illeti.

Félreértés ne essék, vodkából is lehet annyit inni, hogy fogadhatsz a másnapi állapotodra, ezért is fontos minden alkoholtartalmú italt felelősséggel fogyasztani.

Tudd a mértéket!

Számítanak a körülmények is!

A másnaposság kialakulásában igen komoly szerepet játszanak az olyan körülmények is, mint például az alkoholfogyasztás előtti és közbeni étkezés, a hidratálás, a dohányzás, de számít az is, ha vakító fények és hangos zene kíséri az italozást, esetleg még dohányzol is vagy olyanok társaságában vagy, akik gyakran rágyújtanak. Ezek ugyanis mind hatással vannak arra, hogy nagyobb eséllyel alakuljon ki a szörnyűséges állapot.

Tudd hol a határ

Ha elkerülnéd ezt az állapotot, akkor érdemes az alkoholos italok mellé alkoholmentes folyadékot is inni, valamint nem szabad megfeledkezni a megfelelő étkezésről sem, hogy semmiképpen ne csak folyadék legyen a gyomrodban. A villódzó fények, a hangzavar és az aktív vagy passzív módon belélegzett dohányfüst is mind hozzájárulnak a másnapi rossz közérzet megjelenéséhez.

Felbolydulnak a hormonok is

Amikor az alkohol a szervezetbe jut és bomlani kezd, számos olyan hormonra hatással van, amelyek nyomán igen kellemetlen tünetek jelentkezhetnek záros határidőn belül. Az úgynevezett antidiuretikus hormon szintjének lecsökkenése például igen tipikus példa, ugyanis mivel növeli a szervezet vizeletkiválasztását, dehidratál, elindítva ezzel a lavinát a többi kellemetlen tünet előtt.

Mi okozza a másnaposság tüneteit?

A tipikus tüneteket szinte mindenki ismeri, azt viszont kevesen tudják, hogy melyik jelenség hátterében pontosan mi áll, ugyanis minden összefügg mindennel.

Szédülés tapasztalható sok ital után

Heves fejfájás

A túlzott alkoholfogyasztás miatt az agyi erek kitágulnak, amely egyenes utat jelent a fejfájáshoz azok körében, akik hajlamosak erre. Emellett mindez hatással van a hisztamin szint emelkedésére is, amelynek szintén köze van a hasogató fejhez, ez pedig egyenes utat enged a rossz közérzethez, akár az émelygéshez is.

Kiszáradás

Ez a jelenség tulajdonképpen okozat is egyben, hiszen a fejfájáshoz és a kellemetlen gyomorbántalmakhoz is hozzájárulhat. Kialakulásának oka egyrészt, hogy az alkohol vízhajtó hatású, de az italozás okozta fokozott izzadás, az esetleges hányás vagy hasmenés is okozhatja a szervezet dehidratáltságát. Amennyiben megelőznéd ennek kialakulását, érdemes vizet is innod az este folyamán az alkoholos italok mellé, valamint ébredés után is lényeges a megfelelő hidratálás.

Fáradtság

Mivel az alkohol zavart kelt az alvás menetében is, kiesik az úgynevezett REM-fázis, amely fontos szerepet játszik abban, hogy az ágyban töltött idő kiegyensúlyozott, te pedig kipihent legyél. Egy kiadós buli után ezért érezheted azt, hogy legszívesebben átaludnád a napot. Nem mindenkinél ugyanolyan a másnap! Természetesen minden szervezet más, így mindenki másképpen éli meg ezeket a napokat. Ezért lehet az, hogy míg te esetleg az életedért könyörögsz egy jól sikerült este után, a többieknek, akikkel együtt voltál, kutya baja sincs.

Érdekesség, hogy felmérések azt bizonyították, azok, akik rendszeresen többet isznak, jellemzően ritkább esetben másnaposak, mint azok, akik alig isznak és nagyon keveset. Bizonyos kutatások szerint a nők is hajlamosabbak a másnaposságra, mint a férfiak. Természetesen ezek csak nagy általánosságban igazak, a gyakorlatban számos kivétel lehet ez alól.

Italozz felelősséggel!

Természetesen nem vagyunk semmi jónak az elrontói, viszont lényeges hangsúlyozni azt, mennyire fontos a felelősségteljes alkoholfogyasztás. Ugyanis hosszú távon nem a másnaposság az egyetlen tünet, amivel meg kell küzdeni annak, aki rendszeresen és túl gyakran néz a pohár fenekére, hiszen a szervezetet újra és újra igen nagy kihívás elé állítják ezek az esték. Ugyanakkor néhány pohár italnak jó társaságban semmi akadálya nincs, sőt, kifejezetten jó hatásai is lehetnek, különösen egy hosszúra nyúlt hét után.

Ha kedvet kaptál, akkor akár most azonnal megrendelheted a kedvenc nedűdet kényelmesen, online webáruházunkból.

Tetszett a cikk? Nyomj egy like-ot, oszd meg ismerőseiddel

Ha további hasonlóan érdekes cikkeket olvasnál még, akkor keresd fel Blogunkat is

Tartalomhoz tartozó címkék: válogatás