Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: > >

Gyomorkeserű, keserű likőrök

A gyomorkeserűkkel, vagy más néven a keserű likőrökkel az a helyzet, hogy valaki vagy odavan értük, vagy el sem tudja képzelni, hogy akár egy kortyot is igyon valamelyik fajtából. Bár igen megtévesztő a nevük, így egyszer mindenképpen érdemes belekortyolnod valamelyik fajtába, ugyanis várhatóan pozitívan csalódsz majd. Fontos tudnod, hogy ezeknek az italoknak a fogyasztása nem is elsősorban az élvezetről szól, ugyanis az emésztést hivatottak megkönnyíteni. Legalábbis élvezeti értékét csupán néhány évtizeddel ezelőtt fedezték fel. Egészen addig sokkal inkább orvosságként tartották számon, ami nem meglepő, hiszen számos különböző gyógynövény kivonatot tartalmaznak ezek a különleges italok. Természetesen mindez nem új keletű dolog, hiszen már az ókorban is előszeretettel használták a gyomorbántalmak enyhítésére a hasonló alkoholos keveréket. Mára már természetesen a piacon számtalan formája elérhető és vannak közöttük tipikusan olyanok, amelyeknek annyira finom íze van, hogy egyszerűen nem lehet csak gyógyhatású készítményként tekinteni rájuk. Így két legyet üthetsz egy csapásra!

Ha azt mondjuk, gyomorkeserű, akkor a legtöbb embernek automatikusan az Unicum jut eszébe, ám a 220 évtizedes múltra visszatekintő nedű valójában fiatalnak számít a keserű italok között. Olyannyira, hogy feljegyzések szerint Hippokratész, - akit a modern orvostudomány atyjaként tartanak számon - fedezte fel először az alkoholban áztatott gyógynövények kivételes hatását. Ez bizony azt jelenti, hogy már az ókori görögök is előszeretettel fogyasztották a keserű italok bizonyos változatát.

Fűszerekben és gyógynövényekben rejlik a gyomorkeserű titka

A gyomorkeserűk jellegzetes, semmihez sem hasonlítható ízét a különböző gyógynövényeknek és fűszernövényeknek köszönhető. Jellemzően üröm, rebarbara, fahéj, sáfrány, citrusfélék és szegfűszeg is kerül az alkoholos oldatokba, de persze minden esetben a gyártó dönti el, milyen recept alapján dolgozik, amely általában titkos. Szerepeljen azonban bármi az összetevők listáján, az teljesen biztos, hogy mindenképpen zúzva vagy darálva kerülnek az alkoholba, ahol bizonyos ideig érlelik, majd leszűrik és vízzel hígítják, valamint karamellel ízesítik. Pont emiatt lehetséges az, hogy sokak számára nagyon impozáns az ízük, ugyanakkor igen magas a kalóriatartalmuk is.

Mindig evés után, mértékkel!

Annak érdekében, hogy tényleg élvezhesd a keserű nedűk jótékony hatásait és ne egyből a fejedbe szálljon az alkohol, mindenképpen étkezések után érdemes fogyasztani és természetesen mértékkel. Egy-egy kiadósabb ebéd vagy vacsora után te magad is tapasztalni fogod, hogy sokkal könnyebbnek érzed majd majd a gyomrodat, ha evés után elkortyolgatsz egy kis gyomorkeserűt. Fontos azonban kiemelni, hogy a keserű italok között alapvetően kétféle csoportot különböztetünk meg a fogyasztásuk alapján. Az egyik a digestif, a másik pedig az aperitif. Míg az előbbi csoportba a fentebb felsorolt szabályok érvényesek, addig az aperitif nedűk esetében az étkezések előtti fogyasztás is lehetséges, hiszen jóval alacsonyabb alkoholtartalmúak digestif társaiknál.

Ha nem tisztán fogyasztanád

A számos különböző ízesítésnek köszönhetően ma már koktélként és long drinkként is fogyaszthatod ezeket az italokat, bár tény, hogy típusa válogatja, mivel érdemes fogyasztani. Nyáron a legtöbb variáció igazi frissítő ital lehet szódával társítva, télen viszont forró teával kombinálva melegíti fel a testet és a lelket egyaránt. Mindez főként az aperitif csoportba tartozó keserű italokra igaz.

Mit találsz a keserű likőr választékunkban?

A széles választékban a számos tétel között olyan klasszikusok kaptak helyet, mint az Unicum, a Jägermeister, a St. Hubertus, valamint a Becherovka, melyeknek számos változata van, ebből is látszik, mennyire változatos a kínálat. Ha úgy érzed, ez nem a te pályád, akkor is érdemes egy kicsit elveszned a gyomorkeserűk világában, ugyanis biztosak vagyunk abban, hogy találsz majd olyan tételt a választékban, amely tökéletesen illik az ízlésedhez és hamar a kedvenceddé válik majd.