Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Édes likőrjeink választéka

Ha te is az a típus vagy, aki nincs kifejezetten oda az alkoholos italokért, viszont az édes ízekért annál inkább, akkor számodra a tökéletes választás az édes likőrök valamelyike. A köznyelv alapvetően női likőr közé sorolja őket, ám fontos tudnod, hogy ennél sokkal több rejlik ezekben a különleges nedűkben, hiszen igazi minőségi kuriózumokat is találhatsz a választékban, amelynek az íze téged is hamar rabul ejt. Még akkor is, ha alapvetően nem kedveled a hasonló, alacsony alkoholtartalmú italokat. Sokan hajlamosak számos olyan italt is az édes likőr kategóriába sorolni, azonban csak azok a nedűk tartoznak ide, amelyek igen magas arányban tartalmaznak hozzáadott cukrot, az ízekért pedig különböző aromák, gyümölcsök, valamint fűszerek felelnek. Az ízek között pedig nem győz az ember válogatni, hiszen találsz itt epres, bodzás, meggyes, amaretto, de akár alma ízű verziókat is. Így mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő ízvilágot az édes likőrök között.

Az édes likőrök legfőbb ismérve az, hogy igen magas arányban tartalmaznak hozzáadott cukrot. Édes ízük miatt sokan hajlamosan ebbe a kategóriába sorolni számos hasonló ízvilágú italt, azonban nem feltétlenül tartozik ide ezek közül minden. Olyannyira nem, hogy világszerte igen szigorú szabályok is vonatkoznak minderre. Az Európai Unióban például legalább 100 gramm hozzáadott cukrot kell tartalmaznia egy-egy likőrnek literenként, míg az Amerikai Egyesült Államokban ez az arány 2,5 tömegszázalék. Ez pedig azt jelenti, hogy sem az ízesített vodkák, sem pedig a desszertborok nem sorolandók ebbe a körbe. De ne aggódj, ez nem jelenti azt, hogy ezzel minden ízletes tételt ki is lőttünk e téren, ugyanis a választék még így is igen széles marad. Gyere és tarts velünk ebbe a különleges, édes világba!

Hogy születtek az első édes likőrök?

A cukor alapvetően akkor kapott komoly szerepet az alkoholos italok készítésének körében, amikor rájöttek, hogy a silányabb minőségű gyümölcsökből készült pálinkákat és vodkákat megpróbálták egy kicsit feljavítani az édes összetevő hozzáadásával. A másik oldalon pedig fontos megemlíteni azt, hogy egyre nagyobb teret hódítottak meg annak idején a „titkos összetevőkből” készült gyógyító elixírek, amelyek tulajdonképpen gyümölcsök és gyógynövények segítségével megálmodott alkoholos kivonatok voltak és főlen nem az élvezet miatt, hanem a gyógyulás szempontjából tekintettek rájuk. Nem nehéz kitalálni, hogy amikor a cukor hozzáadása és a gyógyító italok találkoztak, abból születtek az első édes likőrök, amelyek mára hatalmas népszerűségnek örvendenek világszerte. Így robbant be először a piacra és a köztudatba az édes likőr fogalma.

Miből készülhet édes likőr?

Alapvetően három fő kategóriát különböztetünk meg attól függően, milyen alapanyagokat használnak fel az előállításhoz. Az egyik ilyen a gyümölcsök, amelyekből számos klasszikus édes likőrt álmodtak már meg a gyártók. A másik a csonthéjasok, mint például a mandula, amely tökéletes alapot nyújt például egy ízletes amaretto-hoz. A harmadik pedig a gyógynövények, amelyeknek a piaca ugyan nem olyan széles, mint például a gyümölcsök esetében, mégis számos ilyen alapú likőr létezik ma már a kínálatban. Az alapanyag azonban, amely minden esetben elengedhetetlen, az természetesen a cukor.

Kinek jó választás az édes likőr?

Alapvetően erre a kérdésre azt a választ várnád, hogy a hölgyek számára, azonban ez nem feltétlenül igaz. Egyrészt ugyanis miért ne szerethetné egy férfi is a lágyabb, édes ízeket, különösen egy kiadósabb vacsora után, desszert gyanánt. Másrészt pedig nem feltétlenül kell tisztán fogyasztanod ezeket a finomságokat, hiszen akár koktélokba is keverheted őket, még inkább megbolondítva ezzel a különböző, pohárban összeérő ízeket. Ha már eddig is odavoltál ezekért az italokért és a különböző kombinációkért, akkor nem kérdés, hogy érdemes egy kicsit elveszned a választékban. Amennyiben viszont még sosem válogattál az édes likőrök között, itt az ideje, hogy kipróbálj néhány valódi különlegességet!