Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: >

Likőr, krémlikőr kaphatók

Mit jut eszedbe először, amikor valaki likőrrel kínál? Ha eddig azt gondoltad, hogy ezen italok körébe az édes, főleg a nők által kedvelt, alacsony alkoholtartalmú finomságok tartoznak, akkor egyrészt nem tévedtél, ugyanakkor viszont itt az ideje, hogy egy egészen új oldalát is megismerd ezeknek az italoknak és jobban képben legyél a likőr fajták tekintetében. Ugyanis bár az édes krémlikőrök is ide tartoznak, viszont ebben a körben kell említeni a gyomorkeserűket, valamint az édes likőröket is, amik hivatalosan ezek is ebbe a kategóriába sorolandók.
Ezekben az italokban az a jó, hogy találhatsz közöttük 15%-os alkoholtartalmú tételeket, de találhatók a kínálatban 50%-os szeszfokú nedűk is. A keserűbb, rendszerint gyógynövényekkel készült ízek általában a férfiak kedvencei, míg az édes, magas cukortartalmú italok általában a hölgyek körében népszerűek. Mivel az Európai Unió szabályozása szerint ma nem lehet akármilyen palackra ráírni a likőr feliratot, biztos lehetsz abban, hogy az adott kategóriában mindig minőségi terméket találsz. 

Gyomorkeserű

Gyomorkeserű

Gyógynövényes keserű likőrök
Krémlikőr

Krémlikőr

Selymes, karakteres krémlikőrök
Édes Likőr

Édes Likőr

Finom, édes likőrök, melyek itatják magukat
Raktáron
4.150 Ft 3.990 Ft
Rendelhető (2 munkanap)
4.990 Ft
Utolsó 2 db raktáron
5.590 Ft
Utolsó 1 db raktáron
8.190 Ft
Utolsó 1 db raktáron
9.290 Ft

Mivel a köznyelvben a likőr rendszerint egyet jelent a magas cukortartalmú, alacsony alkoholfokú italokkal sokan meg sem tekintik a teljes kínálatot mondván, nem kedvelik a túl édes, krémszerű italokat. Ha te is az a típus vagy, aki úgy gondolja, meghagyja a nagyinak a karácsonyi likőrt az ebéd mellé, akkor itt az ideje, hogy egy kicsit alaposabban megismerd ezt a világot és elvessz jobban a kínálatban. A helyzet ugyanis az, hogy a sok hozzáadott cukrot tartalmazó, krémes italok csupán egy kicsiny részét képezik a likőrök igen népes családjának. Ide tartoznak ugyanis a „bitterek”, vagyis a különböző, úgynevezett gyomorkeserűk is, valamint számos ismert márka termékei is. Lássuk, mi mindent rejt számodra a likőrök világa!

Már évszázadokkal óta köztünk van a likőr!

A növényekből készült italok megjelenése körülbelül az 1300-as évekre tehető, amelyekhez gyógynövényeket, fűszereket használtak fel. Innentől kezdve pedig szabad volt az út a gyümölcsökből készült italokhoz, valamint később a krémlikőrökhöz, valamint a tejszínes alapú nedűkhöz. Emellett hamar meghódította a piacot a kávé-és a tojáslikőr is, illetve mindezek különböző változatai. A likőr szó jelentése egyébként alapvetően azt jelenti, folyadék. Később már szűkült a jelentése, ám akkoriban a bor is e gyűjtőnév alá tartozott, mígnem az 1700-as évek környékén már égetett szeszt jelentett a francia, valamint az angol nyelvterületeken is.

Fűszerekkel és gyógynövényekkel készül a gyomorkeserű

A keserű likőr, más néven bitter keserű, vagy bitter likőr körébe azok az italok tartoznak, amelyek rendszerint 15- 50%-os alkoholtartalmúak és különböző gyógynövényekkel, valamint különleges fűszerekkel bolondítják meg ezeket a nedűket. Pontosan emiatt számos különböző variáció létezik belőlük, amelyek közül mindegyik egy igazi ikonikus klasszikusnak számít. A különleges Unicum, a semmihez sem hasonlítható ízvilágot hozó St. Hubertus, az ízbomba Jägermeister és a jellegzetes Becherovka mind több évtizedes múltra tekintenek vissza és biztosan neked is van közöttük egy favoritod. Kínálatunkban természetesen számos különböző variációt találsz még, amelyek között biztos találsz majd kedvedre valót. A gyomorkeserűk készítése során a különféle gyógynövényeket, leveleket, szárakat, gyökereket s egyéb fűszereket alkoholban kivonatolják, melyek így igen egyedi ízvilágot képesek létrehozni, emiatt rengetegen szeretik ezeket inni akár kúraszerűen is, főként a télies, hideg éghajlatokon.

A klasszikus krémlikőrök

Az elnevezés az italok állagára utal, ugyanis olajosan sűrűek. A jelenlegi szabályozás szerint, amely érvényes az Európai Unió minden államában, ezeknek az italoknak maximum 15%- os alkoholtartalommal kell bírniuk, azonban ez az arány messze alulmúlja a többi palackozott párlat szeszfokát. A krémlikőrök igen nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak, sőt, rendszerint a gyártók aromákkal teszik teljessé az ízélményt. Ezek a likőrök tehát olyan égetett szeszes italok, melyekhez nagy mennyiségben cukrot adnak a mesterek s olyan anyagokat, fűszereket, melyek kellő karakterrel ajándékozzák meg a pihentetés után palackokba zárt nedű cseppjeit. Kínálatunkban olyan klasszikus finomságokat is találsz, mint a Bailey’s, a Pina Colada, a Mozart Dry Chocolate, a Kahlua kávélikőr, a Carolans vagy a Sheridans krémlikőrök.

Az édes likőrök nem kizárólag csajos italok

Ha nem szereted a pálinkát vagy a vodkát, viszont szívesen innál egy finom felest a barátaiddal, akkor egyértelmű, hogy az édes likőrök között kell szétnézned. Bár az érlelés nem szerepel a gyártási folyamatban, viszont a pihentetés igen lényeges e nedűk esetében, ugyanis az ízek ekkor érnek össze igazán. Fontos, hogy nem összekeverendő a különböző ízesített vodkával és egyéb hasonló italokkal, ugyanis az Európai Unióban komoly szabályozások írják elő, hogy milyen jellemzőkkel kell bírnia a likőr elnevezéssel ellátott italoknak. Külön kiemelik ebben a rendeletben, hogy literenként 100 gramm cukrot kell tartalmazniuk. Pontosan emiatt nem keverendő össze a vermutokkal vagy az ízesített vodkákkal. Ide tartoznak a Fütyülős termékek, Berentzen különlegességei, valamint a MagnaCum Laude termékei is. Ha éppen megkívánsz valamilyen ízt – legyen az gyümölcsös vagy csokoládés alapú – biztos lehetsz abban, hogy megtalálod a megfelelőt az édes likőrök kínálatában. A különböző ízvariációk határa ugyanis a csillagos ég.

Mindig jó választás a likőr!

A likőrökben az a jó, hogy hála a széles kínálatnak, mindenki megtalálhatja közötte a számára leginkább megfelelőt. Így ha egy nagyobb társaság érkezik hozzád vendégségbe, érdemes valamilyen gyomorkeserűt, egy krémlikőrt és egy édes likőrt is választanod, így biztosan senki sem marad ital nélkül. Külön jó hír, hogy a legtöbb nedű tökéletesen alkalmas koktél alapanyagnak is, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag végtelen számú itallal tudsz kedveskedni majd a vendégeid számára. Ráadásul mivel a legtöbb variáció alacsony alkoholtartalommal rendelkezik, bátran kipróbálhattok többféle variációt is, ezeket az italokat még azok is szívesen fogyasztják majd, akik alapvetően nem szoktak szeszes italt fogyasztani.