Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Likőr lexikon

A likőr igazi édes élvezet. Minimum 15%-os alkoholtartalmáról és magas cukorkoncentrációjáról ismerheted fel. Olyan égetett szesz, melyhez a mesterek nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tesznek a kellően édeskés végeredmény érdekében.

Általában az alkoholtartalom tekintetében jócskán elmarad a tisztán palackozott párlatoktól, de alapvetően ez is a cél. Akiknek ugyanis ezek a variációk túlságosan erősek, karakteresek, markánsak, azoknak a selymesebb, édesebb, lágyabb ízvilág igazán vonzóvá és ellenállhatatlanná válhat. Mivel az ízesítéshez nem egyszer élelmiszereket, fűszereket használnak fel a készítők, így az idézőjeles érlelés elengedhetetlen.

Azért csak idézőjeles, mert ez tulajdonképpen csak várakoztatás, pihentetés a likőrök esetében, hagyományos, párlatoknál alkalmazott érlelésről szó sincsen az esetek többségében. A harmonikus ízvilág megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy az egyes komponensek összeérjenek, és kiadják azt az összhangot, melyre egyébként maradéktalanul képesek. Az Európai Unió konkrét törvényekkel és előírásokkal szabályozza azt, hogy egy-egy alkoholtípus mitől, milyen szinttől nevezhető annak, ami. A likőrök esetében ez azt jelenti, hogy az a palackba tölthető nedű viselheti ezt a nevet, melynek literenként 100 g a cukortartalma.

Ez azért lényeges, mert viszonylag nagy fogalmi keveredés tapasztalható ezen a területen. Sokan az amúgy édeskés, de minimális alkoholtartalmú italokat is ide sorolják, tévesen. Az ízesített vodkák sem ebbe a családba tartoznak, de tény, hogy esetükben némi átfedés tapasztalható. A likőr édes mámort kínál! Nemcsak ajándéknak kiváló döntés egy üveg csokoládé vagy tojáslikőr. Ha magadat szeretnéd meglepni, s egy-egy számodra értékes pillanatot édes körülmények között megünnepelni, akkor a legjobb helyen jársz.

Tartalomhoz tartozó címkék: likőr ízletes likőr