Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Kóstolj bele te is a legkedveltebb spanyol italokba!

Ha valamiről messze földön híresek a spanyolok, akkor az bizony a forró vérük és a laza hozzáállásuk. Persze tudjuk, hogy a hétköznapi életben nem minden csak sziesztából és fiesztából áll ebben az országban sem, ám nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy milyen derűsek az itt élők és mennyire szeretik az életet. Valamint tény az is, hogy mindehhez szorosan hozzátartoznak a kedvenc alkoholos italaik is, amelyek híre mára már az egész világba eljutott. Összegyűjtöttük az ország hat legnépszerűbb nedűjét, amit érdemes megkóstolni, ha náluk jársz.

Lássuk is tehát a legjobb spanyol italokat

1. Sangria

Ki sem maradhat a sorból a Sangria, amely a legnépszerűbb spanyol italok egyiket és világszerte nagyon sokan kedvelik. Mind az itteni kultúrának, mind pedig a gasztronómiának nagyon fontos része ez a nedű, így mindenképpen ki kell próbálnod legalább egyszer.

Sangria

Hogy mi is ez tulajdonképpen? Egy bor alapú, gyümölcsökkel ízesített ital, amely mivel alacsony alkoholtartalmú, bátran fogyaszthatják azok is, akik nem kedvelik az erős italokat. Spanyolországban járva nem egy helyen találkozhatsz házi készítésű változatokkal is, ezeket is érdemes megkóstolni, hiszen minden recept egy picit más.

2. Tinto de Verano

Bár sokan úgy nevezik ezt az italt, hogy a „szegény ember Sangriája”, viszont ha ez valóban így lenne, nem lenne ilyen népszerű a mai napig Spanyolországban.

Tinto de Verano

By Arkangel from Granada, España - Tinto de verano, CC BY-SA 2.0, Link

Számtalan kávézóban és bárban kapható ez az ital, amelyet főként vörös borból készítenek. Tulajdonképpen olyan, akár egy fröccs, amelyet citromos ízű üdítővel készítenek el. Bár elsőre kicsit bizarrnak tűnik, a végeredmény viszont magáért beszél. Még mielőtt elkönyvelnéd ezt az italkülönlegességet „sprite-tal felöntött bornak”, mindenképpen kóstold meg egyszer, nem fogsz csalódni!

3. Spanyol borok

Nem véletlen, hogy az első két pontban bor alapú italok szerepeltek, ugyanis ez az ország Franciaország és Olaszország mögött a legnagyobb bortermelőnek számít Európában. Mivel régiónként változik, hol milyen bor, vagyis vino kapható, érdemes mindenhol helyit kérni és megízlelni az adott országrész szőlő alapú italait, ugyanis az élmény mindig más és más lesz majd.

Spanyol borok

Ráadásul így hamar megtalálhatod a kedvencedet is a számtalan fajta között. Ám ahhoz, hogy ezeket megkóstolhasd, nem feltétlenül kell azonnal Spanyolországig utaznod, ugyanis ide kattintva is találsz spanyol tételeket, amelyeket meg is rendelhetsz. 

4. Orujo, a spanyol törkölypálinka

Bizony, nem csak a magyaroknak, de a spanyoloknak is van kerítésszaggató törkölypálinkája, amelynek az alapanyaga – akárcsak nálunk - a törköly, vagyis a szőlőfürt sajtolása után visszamaradt héj és mag. Ám ők jellemzően nem tisztán fogyasztják, hanem alapként használják fel úgy, hogy különböző ízesítéseket adnak hozzá. Így létezik az Orujo-ból gyógynövényes, ánizsos, meggyes, sőt, likőrös verzió is. Ahogy a Sangria esetében, úgy e pálinkáknál is találkozhatsz házi készítésű variációkkal, amelyeket szintén érdemes megízlelni, ha Spanyolországban jársz. Óvatosan, mert olykor a nem boltban kapható variációk jóval erősebbek, mint amire számítasz!

5. Cava

A Cava tulajdonképpen egy katalán ital, amelyet leginkább habzó borként lehet azonosítani. A gyártásának igen szigorú szabályai vannak, ugyanis mindössze 159 olyan település létezik az országban, ahol hivatalosan előállíthatják ezt a pezsgő szerű italt.

Cava

By Agne27 - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Olyannyira nagy népszerűségnek örvend ez a nedű, hogy a fentebb említett régiókban az erre szánt szőlőt harmincezer hektáron termesztik. Több fajtája létezik, édességi fok és érlelési idő alapján is különbséget tesznek a típusok között. Az édességi fokot a hozzáadott cukor mennyisége határozza meg, míg az érlelési idő lehet 9 és 15 hónap között, 15 és 30 hónap között, valamint 30 hónapnál több. Ezek elnevezése sorrendben: Joven, Reserva, valamint Gran reserva, így ezeket a feliratokat érdemes keresned a palackokon attól függően, milyen ízvilágra vágysz leginkább.

6. Spanyol sörök

Természetesen a sörök sem maradhatnak ki a sorból annak ellenére, hogy Spanyolország leginkább a borairól, valamint a bor alapú finomságairól ismert. Ennek ellenére számos különböző sörkülönlegességet is a magukénak tudhatnak. A sör alap elnevezése a cerveza, ha ezt kérsz valahol, nem lőhetsz mellé, ám érdemes tisztában lenni a kínálattal. Jó ha tudod, hogy a legtöbb itteni sör alapvetően magasabb alkoholfokkal rendelkezik, mint amiket itthon megszoktál, így érdemes óvatosnak lenni. Ám van néhány olyan márka, amit nem szabad kihagynod, ha sörös vagy és ebben az országban jársz. Ezek az Estrella Damm, a Mahou-San Miguel, az Alhambra, az Estrella de Galicia, az Estrella Levante, a Cruzcampo, a Reina, a Dorada, valamint a La Zaragozana.

Ha eddig még hezitáltál az idei nyaralás úti céljával kapcsolatban, akkor a fentiek biztos tettek egy nagy plusz pontot Spanyolország mellé, ami azért remek választás, mert úgy szippanthatod magadba ennek az országnak a kultúráját, hogy közben folyamatosan gasztronómiai élményekben lesz részed. Ez pedig egyrészt az itteni konyhának, másrészt pedig a változatos, különleges és finom helyi italoknak köszönhető.

Tetszett a cikk? Nyomsz egy like-ot?

Nézd meg korábbi bejegyzéseinket is a Blogban!

Tartalomhoz tartozó címkék: bor válogatás