Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Íme a legjobb orosz vodka márkák!

Íme a legjobb orosz vodka márkák!

Mi jut eszedbe először, ha azt hallod, Oroszország? Ha az első három beugró dolog között szerepelt a vodka, akkor ez az összeállítás garantáltan neked készült. Ugyanis összegyűjtöttük a legjobb orosz vodka márkákat annak érdekében, hogy – ha még nem került volna rá sor – te is megtalálhasd a kedvencedet közöttük. Hiszen mindenkinek van egy kedvence! Amennyiben neked még nincs, valószínűleg nem akadtál még rá a megfelelőre, így itt az ideje a kóstolásnak!

Bár sokan gondolják, hogy vodka és vodka között nincs nagy különbség, hiszen főleg színtelen, szagtalan, semleges ízű italról van szó, azonban ez nem teljesen így van. Bár valóban áttetsző és illatmentes nedűről beszélünk, az ízek terén viszont számos különbséget mutatnak a különböző gyártók termékei. Különösen igaz ez Oroszországban, a vodka őshazájában, ahol a „vizecske” bizony a mai napig igen komoly népszerűségnek örvend, a különböző márkák közül sok pedig az egész világot meghódították. Nem beszélve arról, hogy sok párlat a mai napig az eredeti recept alapján, hagyományos eljárással készül.

Stolichnaya – a valódi klasszikus

Bár igazi klasszikusnak számít ez a márka az orosz vodkák sorában, hazánkban egyelőre sem sokak számára cseng ismerősen ez az elnevezés. Pedig a legtöbb hozzáértő szerint ez az igazi nagybetűs orosz vodka, amelyet szigorúan széles pohárból, sok jéggel és citrommal ér fogyasztani. Története igen kalandos, hiszen ez az a nedű, amit annak idején az orosz katonáknak is osztogattak annak érdekében, hogy nagyobb elszántsággal nyomuljanak előre a németekkel szemben.

Ráadásul ez a fajta ital volt az is, amivel annak idején az oroszok fizettek a Pepsinek a leszállított üdítőitalokért cserébe, amely egyébként első külföldi gyártóként jelent meg anno a szovjet piacon. Illatában a mérhetetlen tisztaság mellett a citrusos jegyek uralkodnak, míg ízében enyhén édeskés, fűszeres aromák bontakoznak ki a közepes testesség nyomán.

Smirnoff – az örök vodka

A fentinél sokkal ismerősebben csenghet a Smirnoff neve ami nem véletlen, hiszen világviszonylatban igen kedvelt nedűről van szó. Mindez nem meglepő, hiszen történetének kezdete évszázadokkal ezelőttre datálható, ugyanis Pyotr Arsenyevich Smirnov 1864-ben alapította meg a lepárló üzemet, ahol titkos recept alapján folyt a termelés és amely hamarosan az ország leggazdagabb emberévé tette. Az őt övező elismerést pedig mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy a cári udvar kizárólagos beszállítójává vált.

Ezt követően a nedű sorsa igen hányattatottá vált, ám mára szerencsére újra virágzik az üzlet és bárki hozzájuthat e nemes italhoz, amelyet ma már a prémium kategóriába sorolnak. Olyannyira népszerű ez a márka, hogy még a James Bond filmekben is ez a nedű kerül a 007-es vodka martinijébe. Illata könnyed és kifinomult, míg az ízét tekintve kifejezetten zamatos.

Russian Standard – fogalom a vodkák világában

Sokan úgy tekintenek erre a nedűre, mint amely a vodka fogalmát forradalmasító, valódi orosz nedűt képviseli szerte a világban és amely egyébként szülőhazájában máig az egyik legnépszerűbb márka. Annak idején Dimitrij Mengyelejev receptje alapján készültek el az első palackok még1984- ben, ám a piacra csak sokkal később,

2009-ben tört be és a mai napig az eredeti szabadalomnak megfelelően gyártják, kizárólag minőségi alapanyagokból. Illata kellemesen lágy és tiszta, kifinomult, íze pedig a tisztaság és bársonyosság dominál. Lecsengése hosszan elnyúló, intenzív zamatának hála pedig magában vagy koktélként fogyasztva is kitűnő választás.

Beluga – az édes csábítás

Ez az orosz különlegesség a mai napig hagyományos eljárással készül, amelyhez szinte kizárólag természetes alapanyagokat használnak. Ez azt jelenti, hogy a maláta erjedésétől a szibériából származó, páratlanul tiszta vízig minden apró részletre ügyelnek a gyártás során. Ennek köszönhető ez a könnyű, harmonikus ízvilág egy kicsit édeskés beütéssel.

Utóbbi a belekerült juharszirupnak, valamint a füge- kivonatnak köszönhető, amely hozzávalókat a hatvan napon át tartó pihentetést követően adnak a készülő nedűhöz. Illatában a klasszikus változat könnyed és ropogós, ízvilága pedig tökéletesen lekerekített, amelynek hála az ultra-prémium kategóriában kapott helyet.

Ajánlott először tisztán, megfelelően behűtve kóstolni!

A fenti klasszikusnak számító orosz vodkáknak természetesen az original verzió mellett ma már számos különböző fajtája is megtalálható a piacon. Viszont ha valódi, hamisítatlan orosz élményre vágysz, akkor bizony vétek lenne kihagyni és tisztán is megkóstolni a megfelelően lehűtött, eredeti receptek alapján készült vodkákat. Ugyanis így az ital minden egyes zamatát megízlelheted.

Ha pedig megtaláltad a kedvencedet, akár koktélokat is álmodhatsz belőle. Láthatod, milyen sokféle orosz vodka márka létezik, amelyek közül mindegyik mást és mást nyújt a fogyasztók számára.

Szóval ha kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld valamelyik italt, itt az ideje elveszned a vodka kínálatban és felkészülni a kóstolás élményére!

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot!

Nézd meg többi bejegyzésünket is Blogunkban