Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Íme a legjobb ír whiskey márkák - a zöld sziget arany kincsei!

Írország, a Föld legzöldebb szigete számos dologról híres szerte a világon. Egy valami azonban kiemelkedik mind közül, mégpedig a világ legismertebb folyékony kincse, a whiskey. Természetesen méltán ennyire híresek az írek párlatai, főként azok kedvence, akik szeretik a testes, férfias, mégis lágyabb, édeskésebb italokat.

Az ír whiskey-k többsége különleges, semmihez sem hasonlító, egyedi ízvilágát pedig két fő tényezőnek köszönheti. Az egyik titok a háromszori lepárlás, a másik pedig a zárt kemencés szárítás. Ám természetesen minden egyes gyártó minden tétele más és más élményt nyújt a fogyasztók számára. Pontosan ezért gyűjtöttük össze a legjobb ír whiskey márkákat!

Miben különbözik az ír whiskey a skót párlatoktól?

Rögtön az elején fontos tisztázni, hogy a skótokkal szemben az írek nem kétszer, hanem háromszor párolják le a whiskey-t, valamint nem tőzegfüsttel szárítják a malátát, hanem zárt kemencében. Jellemző még az ír whiskey-k több fajtájára az is, hogy nem malátázott árpából készítik, így kevésbé füstös íz lesz a végeredmény. A háromszori lepárlás után az ital jóval lágyabb, a zárt kemencés szárítás pedig kevésbé füstös ízt eredményez. Ezeknek köszönheti az ír párlat jellegét. Az ír whiskey készítésének kritériuma továbbá, hogy legalább három éven át kell érlelni a nedűket a palackba kerülés előtt.

Ír remekek

Az ír whiskey-k többsége kevert ital, ami azt jelenti, hogy a maláta-vagy árpa whiskey-hez gabonapárlatot kevernek. Ezt az üvegen a „blended” szócskával jelzik. Ám ezen kívül akad azért olyan üveg is egyenesen Írországból, amelyik „single malt” vagy „single grain”, azaz egyféle gabonából készült italt tartalmaz. A legírebb whiskey pedig a „pot still”, magyarosan kisüsti. Ezt árpamaláta keverékéből, a világon kizárólag Írországban készítik, igazi ír kuriózum. Mindegyik whiskey fajtából szép számmal ad nekünk Írország kiváló minőségű italokat.

A világ legnépszerűbb ír márkái, szigorúan betűrendben!

Rangsorba állítani őket lehetetlen küldetés, egytől egyig kiváló minőség mindegyik, a többi pedig csak ízlés kérdése.

Bushmills – a világ legöregebbje

Bushmills logó

Ahogy a palack is hirdeti, 1608 óta ad hamisítatlan aranyszínű nedűt a Bushmills. Ezzel a dátummal beírták magukat a világ italtörténelmébe: a világon elsőként kapott ekkor a Bushmills Distillery jogot arra, hogy hivatalosan whiskey-t készítsen. Nem is akármilyet, hiszen hányattatott történelme ellenére a mai napig fennáll és virágzik a cég.

A rutin – amely szigorúan a tradíciókra és a szakértelemre épül – náluk egyáltalán nem megy a minőség rovására, sőt! A Bushmills minden kortyában érezni az évszázadok szakértelmét, azt a gondosságot és odafigyelést, amellyel 410 éve whiskey-jeit készíti. Single malt és blended fajtái is vannak, mindegyiket érdemes megízlelni!

Connemara – a legskótabb ír

Connemara logó

Ha a skót whiskykért rajongsz, de szeretnél egy kis változatosságot csempészni az italozásba, akkor kóstolj egy skót írt! Így az újdonság varázsa is adott lesz, de garantáltan nem fogsz csalódni sem. Connemara Írország leghíresebb whiskey-régiója, erről kapta az ital a nevét. Abszolút prémium kategória, amely különleges helyet foglal el az ír whiskey-k sorában.

Írországban készül ugyan, de döntően a skótokra jellemző eljárással: kétszeri lepárlás után kerül az üstbe, a malátát pedig tőzegfüsttel szárítják. Így a Connemara ízvilága is a skót whiskey-kéhez hasonló: tőzeges, füstös, a kevesebb lepárlásnak köszönhetően testesebb, kevésbé lágy és édes. Teljes joggal érdemelte ki a „legskótabb” jellemzést. Tökéletes választás a márka single malt-ja.

Jameson – a legfényesebb csillag

Jameson logó

Az ír whiskey-k egén a Jameson csillaga tündökölhet leginkább, ez a világ legnépszerűbb ír whiskey-je, ugyanis évi 17 millió litert is meghaladó eladási adatokkal büszkélkedhet. A Dublinban készülő ital több száz éves múlttal bír, ám a márkanév mégis fiatal, 1968-ban született. Addig ugyanis nem palackozták, hanem hordóban adták el más üzemeknek a kiváló Jameson-párlatot. Azóta azonban letaszíthatatlan a trónról blended és pure pot still fajtája egyaránt, ha ismertségi versenyt rendeznénk, biztosan a dobogón állna bármely kategóriában.

Kilbeggan – A nagy visszatérő

Kilbeggan logó

A Kilbeggan Írország egyik legrégebbi whiskey-lepárlója, igaz, működésében volt egy hosszabb szünet, ötven évre bezárni kényszerültek. Öt évtizeddel később aztán egy olyan itallal tértek vissza, amely gyorsan feltámasztotta a márkát. A csokoládés, kamamellás jegyeket mutató, mézes illatú kevert whiskey-je számos díjat bezsebelt már, így újra régi fényében tündököl ez a legendás ír márka. A zászlóvivő tételük mellett számos más ínyencséggel is kecsegtet a cég, amelyek mindegyike az alacsony, tömör lepárlóknak köszönhetően testes, komoly nedűket tartogat a fogyasztók számára.

Redbreast – Kisüstit a vörögbegytől

Redbreast logó

Többféle whiskey-je közül a pot still fajta a márka leghíresebbje. A világ legkeresettebb kisüsti whiskey-je a Redbreasté, ebben ők a legjobbak. A bourbon és sherry hordókban való érlelésnek köszönhetően vaníliás-fahéjas, illetve gyümölcsös aromájú whiskey-t is kaphatunk a vörösbegytől. Ám a többi termékük kapcsán is elmondható, hogy mivel a gyártás során szigorúan ragaszkodnak a tradíciókhoz, gazdag, fűszeres, a precizitás minden jegyét magán viselő különleges nedűt találsz a palackokban.

Tullamore – A második legnagyobb

Tullamore D.E.W. logó

Európa második legnagyobb ír whiskey márkája a Tullamore D.E.W. 1829-ben alapították az üzemet az írországi Tullamore-ban, ennek nevét őrzi az ital. A D.E.W. rövidítés pedig Daniel E. Williams emlékét őrzi, akit az 1800-as évek végétől megbíztak az üzem vezetésével. Szakértelmének köszönhetően lett naggyá ez a márka, amelynek kevert itala ma is mindenkit lenyűgöz.

Tyrconnell – egyszerűből nagyszerűt

Tyrconnell logó

A Tyrconnell márka kuriózum a whiskey-s polcon. A legtöbb ír whiskey-vel ellentétben ez az ital nem kevert, igazi „single malt”, malátázott árpából készült arany nedű kerül egy Tyrconnell-palackból a poharunkba. Az 1762-es eredetű, versenylóról elnevezett ír ital citrusos illatával sokak kedvence.

A jó hír az, hogy akár ebben a sorrendben most mindegyiket végig kóstolhatod, ráadásul webáruházunkból akár azonnal meg is rendelheted legújabb ír whiskey-det

Bármelyik márkát is választod, a skót whiskynél garantáltan édeskésebb, fűszeresebb ízvilágot kapsz, amikor belekortyolsz ezekbe az italokba. Ezekkel az aromákkal számos koktél kitűnő alapanyagaként szolgálhat, de önmagában, jégre töltve is kitűnően megalapoz egy-egy fergeteges estét.

Tetszett a cikk? Nyomsz egy Like-ot?

Nézd meg többi bejegyzésünket is a Blogunkban

Tartalomhoz tartozó címkék: ír whiskey whiskey