Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A 10 legismertebb ír whiskey márka!

Az Írországban készült whiskey-k esetében a kevert variáció a jellemző, ráadásul a szokásos kétszeres kisüsti lepárlás helyett – amelyet a skót nedűk kedvelői már megszokhattak - az ír italokat három lepárlásból készítik el, de a maláta – és gabonawhiskey-k sem maradhatnak ki a sorból. Ráadásul ahány lepárló, annyi -féle ízvilággal találkozhatsz, így itt az ideje megismerni a legnépszerűbb és legkülönlegesebb ír whiskey gyártókat!

1. Bushmills

Ez a világ legidősebb whiskey márkája, ráadásul ez az egyetlen olyan főzde, ahol egy helyen történik a gyártás minden egyes folyamata. Italaik kizárólag malátázott árpából készülnek, amelyből az eredeti recept alapján készülő nedűt – amely annak idején meghódította az egész világot és ma is megtalálod a boltok polcain - összesen öt éven keresztül érlelik tölgyfahordókban, amelynek köszönhetően aranyló színt és könnyed karaktert kap az ital. Ma már természetesen számos más változata is létezik a Bushmills különleges párlatainak, amelyet minden esetben egyedivé tesznek valamivel.

2. Jameson

Ennek a márkának a népszerűsége csaknem két és fél évszázada töretlen. Minden innen kikerülő nedű ír kevert whiskey, mindegyiket háromszor párolják le és valamennyit tölgyfahordóban érlelik. Erre esküszik a márka, ez adja meg italai karakterét. Érdekesség, hogy ugyan a Jameson már évszázadok óta készít whiskey-t, ám nagyon sokáig csak hordóban adták el, soha nem palackozták. Vagyis maga a márka ebben a formában csak 1968-ban jelent meg a piacon. Ma már évente csaknem 56 millió palackot értékesítenek, ugyanakkor még ilyen termelés mellett is képesek megőrizni az eredeti szellemiséget. Valószínűleg ez a sikerük egyik nagy titka. 3. Tullamore Dew Ez a márka évente 2,5 millió palack whiskeyt ad el a világ több mint nyolcvan országában. Ezek a blended whiskey-k illatukban kifejezetten gyümölcsösek, ízük jellemzően virágos és olajos, lecsengésük pedig hosszú és kellemes. A lepárlónak egyébként nem voltak mindig ilyen szép napjai, sorsa igen hányattatott volt a történelem során. Többek között ennek is köszönhető az, hogy ma a legnagyobb odafigyeléssel és precizitással gyártják a borostyánszínű nedűt.

3. Killbeggan

„Whiskey-t desztillálunk a büszkeség cseppjeiből” – szól a márka mottója, amely nem véletlen, hiszen a Kilbeggan Distillery-ti igen keményem próbára tette az élet a durva szabályozásokkal, az alkoholellenes egyházi mozgalmakkal, a szesztilalommal, valamint a mindent felemésztő tűzvésszel. Azonban a lepárló mindezek után újjászületett, ma pedig termékei a legnépszerűbbek között kapnak helyet, ráadásul az írek is igen büszkék erre a márkára, amelyeket az apró fortélyok tesznek olyan egyedivé. Ezek a kétszeres desztillálással készített italok ugyanis négy éven át pihennek Bourbon hordókban.

4. The Irishman

Ez a világszerte jól ismert ikonikus whiskey márka 1999-től datálható, amikor az alapító házaspár egy francia síparadicsom menedzselésével foglalkozott és minden este több mint negyvenír kávét készítettek a vendégeknek. Ekkor fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy vajon miként lehetne feldobni ezt a már unalmasnak számító italt? Végül Bernardék a saját konyhájukban kísérletezték ki a The Hot Irishman alapját, amely mára világhírű whisky márkává nőtte ki magát, termékeit pedig mindenhol jó ismerik.

5. Teeling

A Teeling család még 1782-ben alapította első szeszfőzdéjét és a kezdetektől kézműves módszereket alkalmaztak még akkor is, amikor már igencsak megnövekedett a forgalmuk. Fordulatos története ellenére a Teeling whiskey hű maradt a családi hagyományhoz, miszerint a minőség mindig fontosabb mint a mennyiség. "Sosem felejtjük a múltunkat, származásunkat, és hiszünk abban, hogy új jövőt kovácsolhatunk a Dublin-i hagyományok és az innováció ötvözetét merészen használva.” - mondták annak idején a tulajdonosok, amelyhez a mai napig tartják magukat. Az sem véletlen, hogy a Teeling palackokon található címerben egy főnixet kapott helyet, ez ugyanis az újjászületést jelképezi.

6. Redbreast

Annak idején, amikor 1857-ben a W & A Gilbey cég 300.000 gallon whiskeyt kapott Dublinból származó lepárlókból, azokat hat éven keresztül érlelték saját sherry hordóiban, ugyanazt az eljárást alkalmazva, amelyet később a Redbreast whiskey mesterei. Ezt követően az italok címkéit leragasztották és a saját márkajelzésével adták el őket. Így indult el a márka karrierje, népszerűsége pedig a mai napig töretlen, a titok pedig a különleges és egyedi érlelési technikában rejlik.

7. Green Spot

A zöld pont, amely az elnevezés mellett az üvegen is helyet kapott, annak idején az olvasni nem tudóknak szolgált jelzésül a palackban található whiskey értlelési idejére vonatkozóan. Ma viszont már sokkal inkább ikonnak számít. Ez az úgynevezett single pot wtill whiskey azt jelenti, hogy a whiskey készítésekor a maláta mellett nem malátázott, "zöld" árpát is alkalmaznak, amely egészen különleges karaktert ad a nedűnek.

8. Connemara

Ez a márka a nevét az egyik írországi régióról kapta, elkészítését pedig annak idején a tradicionális sörárpa szárítási technika ihlette, amely eljárás tőzegből gyújtott tűz felett történik. Így találkozik a gazdag, füstös íz a valódi gyümölcsösséggel ezekben a palackokban, amely a tölgyfa hordóban történő érlelés során teljesedik ki.

9. Quiet Man

Különleges nevét az alapító édesapja után kapta, aki fél évszázadon át dolgozott Belfast különböző bárjaiban és ahova fiát is gyakran magával vitte. Mivel bártenderként minden vendég történeteit meghallgatta, viszont azokból nem adott tovább egyet sem, ő lett a „csendes férfi”, vagyis a Quiet Man. Az ital pedig a legnemesebb ír hagyományokat követve, családi vállalkozás keretein belül működő lepárlóból kerül a polcokra.

10. Tyrconell

A Tyrconnell az USA piacának egyik legkeresettebb márkájává vált az alkoholtilalom előtt, nevét pedig a lepárlót alapító család birtokában levő versenylóról kapta. A márka az idők során többször is igen nagy bajba került és kis híja volt, hogy teljesen eltűnjön a föld színéről. Ám szerencsére nem így lett. Igazi ír single malt, amelynek ízében érezhető a hagyomány és a gondosság, amellyel készült.

Ha ezek után te is kedvet kaptál ahhoz, hogy megízlelj néhányat ezekből a nem mindennapi történettel rendelkező lepárlók termékeiből, érdemes szétnézned webáruházunkban!

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot

Nézd meg ital blogunk többi bejegyzését is

Tartalomhoz tartozó címkék: válogatás whiskey