Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ezt tudják a legdrágább whiskyk!

Tény, hogy egy whisky valódi élmény lehet, ha igazán minőségi alapanyagokból, speciális eljárással készül. Mindenkinek megvan a maga kedvence. Valaki az alapanyagok szerint tesz különbséget közöttük, míg más az előállítás helye alapján választ magának kedvencet. De őszintén, te fizetnél akár több millió forintot egy italért? Ugyanis a világ legdrágább párlatai bizony bőven megütik a milliós nagyságrendet, ha az árukról van szó, sőt! Megmutatjuk, mit tudnak a világ legdrágább whiskyjei és eláruljuk azt is, hogy mennyit ér ma a világ legdrágább gyűjteménye ezekből a párlatokból.

Macallan 1946 – az elérhetetlen kategória

Kezdjünk rögtön egy olyan tétellel, amit nagy valószínűséggel az emberiség igen kevés százalékának van lehetősége megkóstolni. Ez a párlat ugyanis 2019-ben 766 762 dollárt ért. Különlegessége abban rejlik, hogy mindössze negyven üveg készült belőle. Ezek címkéi is eltérőek, ugyanis van, amelyen Sir Peter Blake, míg másokon Valerio Adami grafikái szerepelnek. Emellett létezett két olyan palack is, amelyekre nem került címke. Ez megihlette Michael Dillon ír művészt és festett rá. Jellegzetessége, hogy száraz és tömény, mivel vizet nem adtak hozzá a készítés során.

Több tízmilliós tételek

Bár bőven lemaradva a fenti ár mögött, mégis komoly összegeket ér a Glenfiddich Janet Sheed, amely egy több mint fél évszázadon keresztül érlelt különlegesség és 27.000.000 forintba kerül. Összesen tizenöt palack készült belőle összesen akkor, amikor a Glenfiddich alapítójának unokája elhunyt 110 (!) éves korában. Akik kóstolták azt mondják, sokkal édesebb a márka többi párlatánál.

Szintén itt említendő meg a Dalmore 62 Single Highland Malt Scotch Matheson névre hallgató ital, amely körülbelül 17.000.000 forintot ér. Ez a whisky négy különböző alapból tevődik össze és csak 11 üveggel készült belőle.

Hasonló árkategóriában mozog a Dalmore 50-Year-Old, amely egyedi kristályhordóba kerül a készítési eljárás során, ez adja a különlegességét.

Szintén itt említendő meg a 21.600.000 forintot érő Macallan 1926 is, amely egy hatvan éves párlat és mindössze 40 palack készült belőle. Jellegzetessége, hogy száraz és tömény, mivel vizet nem adtak hozzá a készítés során.

E kategóriában a „legolcsóbb” párlat a Dalmore 62 Single Highland Malt Scotch Matheson névre hallgat és 16,704,000 forintot ér. Ez a whisky négy különböző alapból tevődik össze és csak 11 üveggel készült belőle.

Milliókat érő palackok

Bár a fentiekhez képest aprópénznek tűnik, számos olyan tétel létezik, amelyek milliókat érnek. A Glenfiddich 1937 például 5.760.000 forintot ér, hatvannégy éves és 61 palack létezik belőle. Állítólag a whiskynek gazdag diószíne van, bár cédrus, fahéj, szegfűszeg és karamell vannak benne. A Macallan 55-Year-Old is megérdemel egy említést, ugyanis körülbelül 3.600.000 forintot ér és olyan, mintha egy parfümös üvegbe töltötték volna. E felsorolásban mindenképpen helyet kell kapnia a Macallan 1939 nevű párlatnak is, amely annak idején az angol arisztokraták nagy kedvence volt, ma pedig már csak keveset találni belőle. Emellett pedig nem maradhat ki a sorból a Chivas Regal Royal Salute 50-years-old sem. 18 évvel ezelőtt II. Erzsébet királynő tiszteletére kinyitottak egy 1952-es hordót, amelyből 255 üveg be is került a kereskedelmi forgalomba, vagyis az ügyesebbek számára ma is elérhető tízmillió forint feletti összegért.

A Macallan 55-Year-Old is megérdemel egy említést, ugyanis körülbelül 3,600,000 forintot ér és olyan, mintha egy parfümös üvegbe töltötték volna.

Szintén hasonló árkategóriában mozog a Dalmore 50-Year-Old, amelyet egyedi kristályhordóban dekantáltak, ez adja a különlegességét.

Itt kell megemlíteni a Macallan 1939 nevű párlatot is, amely annak idején az angol arisztokraták nagy kedvence volt, ma pedig már csak keveset találni belőle.

Emellett pedig nem maradhat ki a sorból a Chivas Regal Royal Salute 50-years-old sem. 18 évvel ezelőtt II. Erzsébet királynő tiszteletére kinyitottak egy 1952-es hordót, amelyből 255 üveg be is került a kereskedelmi forgalomba, vagyis az ügyesebbek számára ma is elérhető kétmillió forint körüli összegért.

A világ legértékesebb whisky gyűjteménye Vietnamban van!

Bizonyos források szerit jelenleg egy vietnámi üzletember tulajdonát képezi a világ legértékesebb whisky gyűjteménye, amely csaknem 4,2 milliárd forintot ér. Ez 535 palackot jelent, amelyek mindegyike nagyon ritka és különleges tétel, amellyel még a Guiness rekordok közé is bekerül. Nem véletlen, hiszen például ő az egyetlen ember a világon, ami magáénak tudhat egy teljes Macallan Fine & Rare kollekciót, amelyből összesen 40 palack készült annak idején.

Ha most úgy érzed, te abba a kategóriába tartozol, aki a fentiek közül soha egyetlen párlatból sem fog inni egy kortyot sem, ne keseredj el! Ugyanis számos minőségi skót, ír és japán whisky vár arra elérhető áron arra, hogy, megkóstold. Hiszen egy ilyen nedű tökéletes a különleges alkalmakra, jól esik egy hosszú munkanap után és ideális a baráti koccintásokhoz is.

Ide kattintva szétnézhetsz a whiskey kínálatban

Ha tetszett a cikk nyomj egy Like-ot

Nézd meg többi bejegyzésünket is a blogban