Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Konyak jelölések és amit tudni érdemes róluk

Amikor az ember konyakot vásárol, bizony számos különböző jelzést láthat a palackon, amelyek jelentése elsőre nem feltétlenül egyértelmű. Pedig ahhoz, hogy valóban azt a típusú nedűt válaszd ki amely megfelel az ízlésednek, mindenképpen érdemes tisztában lenni azzal, mit is jelölnek pontosan ezek a kódok. Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót megtalálsz ezzel kapcsolatban. 

Mit érdemes tudni a konyakról?

Ahhoz, hogy valamit konyaknak lehessen nevezni, számos különböző kritériumnak kell megfelelni az előállítás során. Ennek komoly része az érlelés is, amely kapcsán a szabály úgy szól, hogy legalább két évig kell tölgyfa hordóban érlelni a nedűt, mielőtt palackokba kerülne. A két esztendőt ilyenkor a lepárlási időszak végétől kell számítani. Ezt az időtartamot a szaknyelv „Compte 2”-nek nevezi. További érdekesség, hogy onnantól kezdve, hogy a konyak palackozásra kerül, már nem „korosodik” mint a bor, vagyis mindig ugyanolyan idős marad. 

Érlelési jelölések

Az érleléssel kapcsolatban a palackokon elhelyezett címkék számos információt rejtenek, csak tudni kell értelmezni a rajta elhelyezett kódokat. Lássuk, melyek ezek!

A V.S. - vagyis Very Special jelöléssel olyan konyakokat látnak el, amelyekben a legfiatalabb eau-de-vie legalább két éves.

Viszont a V.S.O.P., vagyis Very Superior Old Pale jelzés alá olyan nedűk kerülnek, amelyekben a legfiatalabb tétel legalább négy esztendős.

Az X.O., vagyis Extra Old jelölések esetén pedig ez az arány hat évet jelent. 

Ezek számítanak a világszerte elfogadott alap jelöléseknek, ám a gyártók sokszor üzleti megfontolásból egyéb jelöléseket is alkalmaznak a saját termékeikre.

A 2 éves nedűk esetén gyakran fordulnak elő például a Sélection, a de Luxe vagy a V.S.S. jelölések, míg a 3 éves konyakokat nem ritkán Cuvée Supérieure és Grand Sélection nevekkel illetik.

Ha a V.O., Vieux, V.V.S., V.S.O., V.O.P. vagy Rare jelöléseket látod a címkén, az azt jelzi, hogy a palackba töltött ital 4 éves.

Az egy évvel idősebb italok esetén a V.V.S.O.P., Grande Réserve, valamint Private Réserve jelölések a gyakoriak.

A 6 éves konyakok esetében igen széles az efféle jelölési skála: Extra, a V.X.O., a Cordon Bleu, az Impérial, Royal, a Vieille Réserve, a Très Vieux, a Vérénable, a Famille, Heritage, az X.L., valamint a Paradis szavakkal is jelölhetik ezeket. 

A konyakok keverése

Lássuk, mit érdemes tudni mindezek fényében a konyakok keveréséről! Ezeket a nedűket a legtöbb esetben különböző korú, különböző, a szaknyelvben „cru”-nak nevezett termőterületről, valamint különböző lepárlóktól származó eau-de-vie-k keverésével készítik. Ebből születnek a blendek. Mindennek a célja az, hogy az adott konyakházra vagy márkára jellemző kiemelkedő italkeveréket tudjanak összeállítani úgy, hogy a fogyasztóknak soha ne kelljen csalódniuk a minőségben. 

Mit jelentenek a különböző elnevezések?

Ha valamelyik palackon a „single cru” feliratot látod feltüntetve, az azt jelenti, hogy egyetlen termőterületről származó konyakot tartasz a kezedben. A másik két kategória esetében rendszerint a lepárló mutat egyezést,  a borok pedig általában a konyakrégió bármelyik területéről származhatnak.

Sőt, ma már létezik a „ bouilleur de cru” kategória is, ahova azok a nedűk sorolandók, amelyekhez több borászatból, de csak egyetlen cru-ből származó borokat használtak fel.

„Vintage” konyaknak pedig azokat az italokat nevezik, amelyek egyetlen szüretből származó alapanyagokból készültek. 

Igen különleges csoportot alkot az úgynevezett „tripla S” kategória is, ide tartoznak ugyanis a single estate, a single vintage és single cru konyakok. Vagyis ezeket a tételeket egyetlen borászatban állítják elő, egyetlen cru-n belül termelik meg hozzá az alapanyagokat és egy adott évben leszüretelt szőlőből készülnek.

Ha pedig egy konyak "single cask", azt jelenti, hogy a palackban található ital egyetlen hordóból származik, amelyek igencsak drága és különleges konyaknak számítanak. 

Eredetmegjelölés a palackokon

Ahogy fentebb láthattad, számtalan különböző kategória létezik, ha a konyak eredetéről és érlelési idejéről van szó, így nem csoda, hogy sokszor komplett mondatot képeznek a címként felültetett jelölések. A konyak fajtájának jelölését ugyanis a szabályok szerint minden esetben az „AOC” kifejezésekkel kell kombinálni, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a "Cognac" szót és a cru nevét ide szükséges beékelni. Vagyis lehet egy konyak például  “Appellation Cognac Petite Champagne Contrôlée”.

A különböző jelölések alapján látható, hogy mennyire szigorú szabályok vonatkoznak a konyakok készítésére és milyen hatalmas fokú precizitást igényel az egyes tételek előállítása. Pontosan ezért vétek lenne nem belemerülni és kicsit ebbe a világba és megízlelni néhány különleges tételt.

Úgy érzed sikerül eligazodnod a konyakok világában? Nézz szét a termékeink között és rendelj valami kedvedre való finomságot!