Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A konyak fogyasztása és amit tudnod kell róla!

A konyak tipikusan az az ital, amely egy búskomor téli estéhez és egy barátokkal töltött nyári összejövetelhez is tökéletes választás. Egy elegáns, ám ugyanakkor igazán izgalmas nedűről van szó, amelynek a fogyasztása megkövetel bizonyos elvárásokat annak érdekében, hogy tökéletes élmény legyen a konyakozás, bármelyik márkát és évjáratot is választod.

Éppen ezért ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat mindezzel kapcsolatban. Hiszen ne felejtsd el, hogy ezek a francia borpárlatok hosszú évszázadok hagyományait őrzik a palackokban, így minden pillanat, amikor belekortyolsz a poharadba, az bizony egy különleges momentum lesz.

Öt pohár konyak tálcán

Mindenekelőtt fontos tisztázni azt, mitől olyan különleges ital a konyak. Egy eredetvédett italról van szó, amely kizárólag Charente megye hat bizonyos régiójából származhat. Az itt termő szőlőből készül, ám erre is szigorú szabályok vonatkoznak. Összesen kilencfajta fehér szőlő kerülhet bele, amelyből három bizonyos típusnak kötelezően benne kell lennie.

Az elkészítéséhez két szakaszos lepárlást alkalmaznak, melyet követően fehér Limousin vagy Troncais tölgyfahordóban érlelik legalább két esztendőn keresztül. Tehát egy igazán összetett és precíz folyamatról van szó, amely eredménye magáért beszél.

Mikor érdemes konyakot fogyasztani?

A konyak fogyasztása étkezés után nyújtja a legteljesebb élményt, tisztán fogyasztva, ám jégkockával aperitifként is kiváló választás. Természetesen nem mindegy, mikor milyen évjáratú palackot bontasz fel, hiszen az adott alkalom nagyban meghatározza, hogy melyik gyártó termékét emeled le a polcról.

A teljes konyak kínálatunkat ide kattintva tudod megtekinteni.

Tisztán vagy jéggel kell inni a konyakot?

Az előző témához visszatérve, igen fontos beszélni arról, hogy melyik típusú konyakot ajánlott tisztán fogyasztani és melyik esetében fér bele valamilyen módon a hígítás. Jég vagy másfajta hígítás nélkül a legjobb, ha a régebbi évjáratokat ízleled meg, ugyanis ezeknek az italoknak a markáns ízvilága felejthetetlen élményt nyújt majd neked.

Ha igazán ínyenc vagy, azt javasoljuk, hogy ha bizonyos rövidítést látsz a palackon, azt első körben mindenképpen tisztán kóstold meg!

Konyak tisztán, pohárban

Ilyen a V.S., ami azt jelenti, „Very Special – Nagyon Különleges”, a V.S.O.P, azaz Very Superior Old Pale”, amit azt jelenti, hogy legalább négy évig érlelték hordóban, valamint az X.O. jelzés szerepel, amely"Extra Old"; ami azt jelzi, hogy legalább hat évig érlelték. Ha jégre töltenéd vagy koktél alapanyagaként használnád, akkor a fiatalabb párlatokat ajánljuk, amelyek zsengesége remekül illeszkedik ehhez a vonalhoz.

Milyen pohárból isszák a konyakot?

Bizony, az is számít a konyak fogyasztásánál, hogy milyen poharat választasz, ugyanis nem mindegy kialakítású ibrikbe töltöd ki a nedűt. Ha hígítás nélkül fogyasztod, akkor egy tulipán formájú, hosszú nyelű talpas, vagy egy rövid nyelű ballonpoharat érdemes választanod. Ennek oka, hogy ezek teszik lehetővé azt, hogy a konyak a lehető a legtöbb aromát bocsáthassa ki és teljessé tegye az élményt számodra. Ugyanakkor lényeges kiemelni, hogy a világ különböző tájain eltérő hagyományai vannak a konyakozásnak.

Konyak jéggel, pohárban

Míg Európában jellemzően nem hígítják és sokan még ma is öblös poharakból isszák, a távol-keleti régióban előszeretettel használják koktél alapanyagként valamilyen módon ezeket a párlatokat.

Milyen az ideális hőmérséklet?

Ha megtaláltad a megfelelő poharat, akkor fontos beszélnünk arról, hogy milyen hőmérséklet az ideális a konyak fogyasztásához. Sokan ismerik azt a városi legendát, amely szerint ezt a típusú párlatot a fogyasztás előtt először melegíteni kell, ám ennél nagyobb hibát nem is követhetnél el. Ugyanis e folyamat során nagyon sokat veszít a nedű az aromájából. A legjobb, ha 17-20 Celsius fok közé hűtöd az italt, így biztos lehetsz abban, hogy tökéletes lesz az élmény.

Nyugodtan tartogathatod különleges alkalmakra!

Bár borpárlatról van szó, fontos tudnod, hogy a palackozást követően ezek az italok semmit sem veszítenek a minőségükből, ellentétben a borokkal. Ez azt jelenti, hogy egy évtizedekkel ezelőtt készített konyak pontosan ugyanazt az élményt nyújtja most, mint amit rögtön az üvegbe kerülés után adott volna. Így ez tipikusan az az ital, amelyet bátran tartogatsz egy különleges alkalomra, például esküvőre, évfordulóra vagy születésnapra, ugyanis a minőségromlástól semmiképpen nem kell tartanod.

Természetesen mindez csak akkor igaz, ha nem sérült a palack.

Hogy készül a konyak? Olvasd el cikkünket

Miért vannak kiemelkedően drága tételek is a konyakok között?

Alapvetően két fő oka van annak, ha egy konyak ára kiemelkedően magas. Az egyik ok az, ha évtizedekkel ezelőtt, sőt, akár az előző évszázadban palackozták. Az utóbbiak már valódi ritkaságnak számítanak, a gyűjtők egyenesen vadásznak ezekre a tételekre. A másik ok, ha egy kiemelkedő minőségű, exkluzív darabról van szó, amely szintén elérheti a többmilliós árat is. Persze nem kell aggódnod, hogy a konyakozáshoz mélye a zsebedbe kell majd nyúlnod, számos minőségi tétel ugyanis elérhető árban van.

Régi konyakos hordó

Ne felejtsd el élvezni az ízeket!

Ha mindent előkészítettél, akkor itt az ideje, hogy élvezd az ízeket, ha már ennyit dolgoztál azon, hogy minden ideális legyen. Az első kortyot ne nyeld le azonnal, élvezd egy kicsit az ízeket a szádban! Ne aggódj, minőségi nedűről van szó, így nem kell attól félned, hogy esetleg megkeseredik a szádban vagy kellemetlen utóíze lenne, épp ellenkezőleg!

Gazdag, telt aromákat fogsz érezni. A készítés során a konyak kikeverése mindig az úgynevezett keverőmester feladata, amit azt jelenti, hogy tőle függ az, hogy pontosan milyen ízvilágot képvisel majd az eredmény.

Természetesen a legfőbb cél mindig az, hogy ugyanazt a minőséget nyújtsa az adott lepárló a fogyasztók számára, azonban mégis minden egyes évjárat képvisel egyfajta egyediséget. A gyakorló konyak fogyasztók számára természetesen mindezt már nem kell magyarázni, hiszen aki egyszer megtapasztalta, hogy milyen a tökéletes élmény, ha francia párlatról van szó, az később nem tud szabadulni tőle.

A teljes konyak kínálatunkat ide kattintva tudod megtekinteni.

Ha hasznosnak találtad a cikket nyomj egy like-ot

Nézd meg többi bejegyzésünket is az Italneked Blogban

Tartalomhoz tartozó címkék: konyak cognac