Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Konyak fajták - milyenek léteznek?

A konyak maga az elegancia és a kifinomultság. Ezek az italok tulajdonképpen a brandyk széles családjába tartoznak és szigorú szabályok vonatkoznak arra, mi nevezhető konyaknak. Ennek értelmében pedig nem mindegy, honnan származik, miből és miként készül. Ma már számos különböző nagy márka létezik a piacon, azonban mindegyik más és más élményt nyújt a fogyasztóknak. Lássuk, milyen konyak fajták léteznek és mi a különbség a különböző érlelési idejű italok között.

Nem véletlen tartozik a konyak a drága italok közé!

Mindenekelőtt nagyon fontos beszélni arról, miért olyan magas az ára a legtöbb konyaknak. Először is gondolj csak bele abba, hogy a szabályozás értelmében összesen kilencfajta fehér szőlőből készülhet, ám e nevezett fajták közül háromnak kötelezően benne kell lennie, sőt, ezeknek kell kitenniük a felhasznált szőlők 90%-át. Ráadásul egy liter konyak legyártásához körülbelül 10 liter fiatal bor felhasználása. A dupla lepárlást követően pedig még nem beszélhetünk konyakról, a kész ital ugyanis a vízzel hígítás és a minimum két éves érlelést követően válik tényleg konyakká.

Számít a konyak kora is!

Mikor konyakot választ és kóstol az ember, nagyon lényeges tényező a konyak kora. Alapvetően ez a hordóban eltöltött időt jelenti, azonban a kevert variációknál ezt az információt nem tüntetik fel, vagyis rögtön a kevésbé minőségi kategóriába sorolják. A legtöbb esetben az érlelési idő három és hét év közé esik, de természetesen léteznek olyan különlegességek is, amelyeket egy évtizeden keresztül vagy annál tovább is pihentettek.

A konyak korát egyébként betűjelek segítségével is feltüntetik.

V.S.:„Very Special”, vagyis „Nagyon Különleges”. Az ezzel a jelzéssel ellátott italokat legalább két évig érlelték.

V.S.O.P.: Very Superior Old Pale”, vagyis legalább négy évig pihent a tölgyfahordóban.

X.O.: "Extra Old"; melyet legalább hat évig érlelték. Ez azért lényeges, mert ha ugyanaz az ital kevesebb vagy több időt tölt a hordóban, teljesen más íz- és aromavilágot kapunk és egészen eltérő élményekkel gazdagodhatsz a kóstolás során.

A leghíresebb konyak márkák

A konyakok között is léteznek olyan meghatározó márkák, amelyeket az egész világon jól ismernek ezen italok kedvelői, nevük pedig garancia a minőségre is. Ráadásul minden típus más-más élménnyel gazdagítja azt, aki belekortyol.

Hennessy

A francia forradalom óta a konyak világ két vezető hatalmának egyike a Hennessy, vagyis a világelsők között kapott helyet. Az általuk gyártott italokban érezheted a gazdag aromavilágot, amely tökéletes állaggal párosul, kényeztetve ezzel a lehető legtöbb érzéket.

Martell

Ha egy konyakos üvegre rákerül a Martell márka, biztos lehetsz abban, hogy az megfelelő minőségű alapborból, speciális lepárlással, gondos érleléssel és hozzáértő házasítással került a palackba. Szokatlanul száraz stílusa sokakat rögtön magával ragad.

Courvoisier

Ez a márka régóta híres arról, hogy gazdag és telt brandyt termel. Az általuk gyártott fiatalabb italok gazdag és jellegzetes aromával bírnak, míg a tovább pihentetettek a kandírozott gyümölcsök és a szarvasgomba zamatával kényeztetik az embert.

Rémy Martin

Ez az egyetlen olyan nagy konyakgyártó cég, amely még ma is egy család irányítása alatt áll. Minden italukat jellegzetes gyümölcsös aromavilág jellemez, amelyet kellemes fűszeres ízek kísérnek.

Hine

Közel kétszáz éve a britek kedvence, a Rémy Martin alternatívájaként szokták emlegetni. Élénk, friss italok kerülnek palackba az ő nevükkel fémjelezve, amelyekben dominál a gyümölcsös, virágos aromavilág.

Mire figyelj, mikor konyakot vásárolsz?

Ha úgy érzed, megtaláltad a számodra ideális konyakot, fontos, hogy figyelj oda néhány apróságra, mielőtt kinyitod és belekortyolsz. Először is nézd meg a palack dugóját! Mindenképpen parafa fából vagy préselt fűrészporból készüljön, az üveg pedig feltétlenül legyen átlátszó! Ugyanez igaz a benne levő italra is, semmiképpen ne legyen zavaros vagy üledékes! Viszont ha fejre fordítod és jellegzetes olajos csíkok jelennek meg az üvegfelületen, ez az ital megfelelő minőségét jelzi.

Webáruházunk kínálatában csak minőségi konyakokat találsz, amelyet ide kattintva tudsz megtekinteni.

Hasznos volt a cikk? Nyomj egy like-ot ha igen!

Nézd meg többi bejegyzésünket is ital blogunkban!