Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Józanodj gyorsan – a népi gyógymódok, hiedelmek

Az alkoholfogyasztásnak, ivászatnak különböző módszerei, rutinosabb versenyzők esetében hosszú évek alatt kidolgozott praktikái vannak. Első körben talán érdemes megfontolnunk, hogyan, mit és mennyit fogyasztunk kedvenc alkoholos italainkból a bódulat reményében.

Az alkoholfogyasztásnak, ivászatnak különböző módszerei, rutinosabb versenyzők esetében hosszú évek alatt kidolgozott praktikái vannak. Első körben talán érdemes megfontolnunk, hogyan, mit és mennyit fogyasztunk kedvenc alkoholos italainkból a bódulat reményében.

A részeg, mámoros állapot mellett a túlzott alkoholbevitel másik (kevésbé kellemes) következménye a másnaposság. De mit tehetünk abban az esetben, ha beköszöntött a macskajaj és fájdalom járja át testünket? Első körben hagyjuk a szervezet öngyógyító képességére a megoldást. A másnaposság ugyanis testünk gyógyulási folyamata, hiszen a mérgezési tüneteket az alkohol és annak bomlástermékei okozzák. 

A tipikus jelenségek

A tünetek, melyekkel a másnaposság megkeseríti az átmulatott éjszaka utáni napunkat, azok a következőek lehetnek:

  • szomjúság érzése (az alkohol vízelvonó hatásának következtében),
  • fejfájás (az agyi erek kitágulása miatt),
  • hányinger, hányás, 
  • szájszárazság, 
  • remegés, szédülés, fáradtság, 
  • izomgörcs,
  • teljesítőképesség csökkenése, 
  • és a vérnyomásváltozás.

Mit lehet tenni mindezek ellen?

Különféle népi gyógymódok ismertek, ezek közül talán a legnagyobb tévedés a "kutyaharapást szőrével" módszer, mely szerint az italozást követő napon ismét alkoholt kell inni. Pedig sokan esküsznek erre, hogy a másnaposság alkohollal enyhíthető. Lehet, hogy egy rövid időre jobban érzi magát az illető, de ahogy a hatás elszáll a regenerációs folyamatok lelassulnak. Végül a máj küzd azzal, hogy még több alkoholt kell lebontania.

Tehát ez a módszer senkinek sem ajánlott!

A népi gyógymódok között felsorakoznak egyes ételek is, melyek őseink szerint nagy segítségünkre lehetnek a másnap átvészelésében. A káposztából készülő korhelyleves fogyasztásában sokan hisznek a mai napig, de ugyancsak gyógyító erőt tulajdonítanak a banánnak, az enyhén égetett pirítós kenyérnek és a zsírosabb ételeknek egyaránt. A népi gyógymódok között ott szerepel még a tejjel itatás és ha már italoknál tartunk van, aki szerint a gyomornak jót tehet egy szódabikarbónás, citromos limonádé vagy egy koffeintartalmú ital, például tea, kávé vagy akár kóla, mivel ezek segíthetnek „felébredni”.

Ez utóbbiak hatása csak átmeneti, az alkohol lebontást a szervezetben nem gyorsítják, és az sem igaz, hogy fogyasztásukkal megelőzhetők a kellemetlen állapotok. A szájról szájra terjedő ötletek tárháza szinte végtelen.

De nézzük, mi az, amit érdemes megfogadnunk a népi gyógymódok közül?

1. A meleg erőleves

Egy nagy tányér erőlevessel pótolhatod azt a kiesett a nátrium- és káliummennyiséget, melyet az alkoholfogyasztáskor veszített a szervezeted. Pozitív hatással van az is, ha kellemesen meleg hőmérsékleten fogyasztod, ugyanis segít megnyugtatni a háborgó gyomrot.

2. Intenzív vízfogyasztás

Mivel a fejfájás és szomjúság érzetbe közrejátszik, hogy az alkohol dehidratációs hatása igen magas. Ezért már italozás közben is érdemes vizet fogyasztanunk, illetve a másnaposságot is enyhíthetjük vízfogyasztással.

3. Egy kis séta a friss levegőn

Nyilván legszívesebben fel sem kelnél egész nap az ágyból, mégis sokat segíthet, ha megpróbálsz tenni egy rövid sétát a szabadban. A mozgás fokozza az endorfin termelését, ami a sok alkohol fogyasztása miatt visszaesett. Egy kis testmozgás hatására javulni fog a közérzeted.

4. Étkezés a másnaposság ellen

Ahogy azt már korábban említettük (ki-ki maga kedvenceit megválasztva) segítheti a józanodását egy étkezéssel. Könnyen előfordulhat, hogy ébredés után rá sem tudsz nézni semmilyen ételre: ilyenkor ne erőltesd a dolgot, majd eszel, akkor amikor megkívánod. Ha tudsz enni, mindenképpen a könnyű ételeket részesítsd előnyben, ne terheld túl a gyomrodat.

Rengeteg módszer ismert és előbb-utóbb mindenki megtalálja, hogy mi az, ami ténylegesen segíthet abban, hogy az átmulatott éjszaka utáni gyötrelem enyhébb lefolyású legyen, de talán az a legjobb módszer azonban az lehet, ha csak módjával, mértéktartóan iszunk.