Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Jameson whiskey fajták – minden cseppje tökéletes

A Jameson a világ legfelkapottabb ír whiskey-je, sikere csaknem 250 éve töretlen. A Jameson nem csak egy whiskey, ez AZ ÍR WHISKEY – bizony, csupa nagybetűvel. A Jameson midletoni lepárlójából a legjobb whiskey-k kerülnek ki, ahány fajta születik az üzemben, annyi sikertörténet lát napvilágot. Ami közös az egyes Jameson fajtákban, hogy mindannyian ír kevert whiskeyfajták, mindegyiket háromszor párolják le és valamennyit tölgyfahordóban érlelik. Erre esküszik a Jameson, ez adja meg italai karakterét.

Ismerd meg közelebbről a világ egyik leghíresebb családjának, a Jamesonnak a tagjait!

Jameson Irish Whiskey

Ez a Jameson első, eredeti whiskey-je. Háromszori desztillálás után kerül a palackba. Virágos, fűszeres faillat jellemzi minden cseppjét, az első kortyban pedig felfedezhetjük a dió, a vanília és a sherry aromáját is. Ez az ízorgia teszi egyedivé, minden más whiskey-től különbözővé a Jameson Irish Whiskey-t.

Jameson Black Barrel

Black Barrel annyit tesz: fekete hordó. Ezt az italt kétszer kiégetett hordókban érlelik, aminek köszönhetően karakteresebb, füstösebb ízű italt nyernek, amiben még intenzívebben érződnek a Jameson whiskey-re jellemző vaníliás és diós jegyek. Illatában fellelhető a pirított, szenesített fa, ízében a vanília mellett karamell is kivehető.

Jameson Caskmates IPA

A Jameson Caskmates IPA Edition és a Jameson Caskmates Stout Edition nagyon különleges ízvilágú italok, igazi kuriózumok a whiskey-k között. A Caskmates fajták lényege a hordóban rejlik, nagyon különös együttműködés rejlik mögöttük. A Jameson kölcsönadja a hordóit Írország leghíresebb kézműves sörgyárának, a Franciscan Well Brewerynek, miután évekig whiskey-t érlelt benne. A hordókban új helyükön természetesen sört érlelnek, de utána visszakerülnek a Jamesonhoz. A sörgyárból visszakerült hordókban érlelik ezeket a fajta whiskey-ket. Az IPA Edition ír világos sörnek kölcsönadott hordóból kerül a palackokba (irish pale ale, azaz IPA, ami azt jelenti: ír világos sör), a Stout Edition pedig barna sör jegyeit hordozza. Ez a típus lágyabb, frissebb whiskey, amely citrusos, komlós jegyeket hordoz és természetesen magában foglalja a világos sör nagyszerű ízét. A Stoutot a kakaóbab, a mogyoró, a csokoládé kis zöldalmával, körtével, citrohéjjal megbolondítva jellemzi. Ha nagy sörrajongó vagy, akkor azért, ha pedig csak valami újdonságra vágysz, akkor azért ne hagyd ki ezeket a különleges kiadásokat!

Jameson Crested

A Jameson-család 1963-ban született tagja a Crested. Ezidő tájt kezdték világszerte vízzel hígítani a whiskey-t. A Jameson azonban nem állt be a sorba, hanem teljes ellenőrzés alá vette a whiskey gyártást, a gabonától egészen a fogyasztásig. Ezt ünnepelte meg a Crested kifőzésével. Az alap Jameson whiskey-től az különbözteti meg ezt a fajtát, hogy idősebb érlelésekből keverik. Bourbon és sherry hordókban érlelik, ezáltal fűszeresebb ízvilág jellemzi, amelyből kiemelkedik a karakteres cseresznye és csokoládé aroma.

Jameson 18 years

18 évnyi érlelés után kerül a palackba a Jameson 18 years. Limitált darabszám készül belőle, igazi kuriózumnak számít. Ízét a bourbon és sherry hordókban való érlelés határozza meg, különlegessége, hogy a 18 év utolsó fél évét első használatos bourbon hordóba tölti. Az aranysárga ital illatában apró fát és fűszeres karamellát érezhetsz, ízében a fűszerek mellett a vaníliát, a kávét, a diót fedezheted fel. Tökéletes ajándék lehet bármilyen különleges alkalomra, például 18. születésnapra!

Jameson Bow Street 18

A 18 éves whiskey-nek van egy még ritkább kiadása, a Jameson Bow Street 18. Ez a Jameson- család legifjabb tagja, 2018-ban palackozták először. Az érlelési időszak utolsó fázisát a Jameson gyár első lepárlójában, a dublini Bow Streeten tölti. Onnan kerül a palackokba ez a különlegesség, ahonnan egykoron indult a világ leghíresebb ír whiskey-je. Az előbb emlegetett 18 éves Jamesontól abban különbözik, hogy hordóerősen palackozzák, s évente mindössze egyetlen egyszer. Így aki lemarad az aktuális éviről, annak egy teljes esztendőt kell várnia arra, hogy beszerezzen egyet ebből a rendkívül exkluzív italból.

Jameson Maker sorozat

A Jameson whiskey amellett, hogy minden cseppjében őrzi 250 év tapasztalatát és tudását, képes mindig megújulni és igazi különlegességekkel előrukkolni. Ilyenek a 18 éves érlelés, illetve a söröshordókban való érlelés után palackozott fajták és ennek a képviselői a Maker sorozat tagjai is.

A Jameson gondolt egy nagyot és úgy döntött: egy-egy whiskeyfajtával tisztelet a Jameson whiskeykészítő mesterei előtt. Így született meg a három kézműves whiskey: a Distiller’s Safe, a Cooper’s Croze és a Blender’s Dog. Három különböző, mégis összecsengő ital a legnagyobbaktól, a szakmák mestereitől. Nézzük őket közelebbről!

A Distiller’s Safe a lepárlómestert hivatott dicsérni. A lepárlómester a párlatok ízvilágát emelte ki whiskey-jében, így egy fűszeres, kifejezetten édeskés ital került a palackokba. Első ízlelésre érezheted az édes aromák orgiáját: fahéj, mandula, marcipán, édesgyökér, mandarin, gapefruit ízek egyvelegét tarthatod a szádban.

A Cooper’s Croze a Jameson hordókészítő mesterének remekműve. Az érlelésre helyezte a hangsúlyt itala megálmodásakor: ez a whiskey először amerikai szűz hordókban pihen, majd bourbon, végül sherry hordókba kerül. Az első érlelés friss tölgyfás aromát ad az italnak, a bourbontól vaníliás, a sherrytől gyümölcsös ízt kap a hordókészítő kedvence.

A Blender’s Dog a whiskey-ket házasító mester kezei közül került ki, így az ízek harmóniájára helyezi a hangsúlyt. A Jameson több whiskeyfajtájában is fellelhető vajkaramella és vanília aroma mellett olyan trópusi gyümölcsöket fedezhetsz fel ebben az italban, mint az ananász, a kivi, a mangó, a füge és a datolya – ez teszi különlegessé a Blender’s Dogot a Jameson népes családjában.

A Jameson lepárlóiból készült útikalauz reméljük, meggyőzött arról, hogy ez az ital, amit vétek lenne kihagyni - tekintsd meg itt a választékunkat is. A Jameson minden palackjának minden cseppje maga a tökéletesség, ami méltó kísérője lehet bármilyen jeles napnak, ünnepnek!

Tetszett a cikk? Nyomsz egy Like-ot?

További bejegyzéseinket az Italneked blogban olvashatod