Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ismerd meg a különböző whiskey típusokat a Jack Danielstől!

Az amerikai whiskey-k királya vitathatatlanul hosszú évtizedek óta a Jack Daniels! Évente több száz millió palack kerül ki a Tennessee állambeli lepárlóból. Jasper Newton Daniel (Jack Daniel) mintegy 150 évvel ezelőtt kezdett whiskeyfőzésbe Lynchburgben, s az akkor megálmodott ital hódít ma is. Ha ismered magát a márkát, viszont nem vagy biztos abban, hogy melyik típusú ital lenne a tökéletes számodra a széles választékból, ez a bejegyzés most segít neked a döntésben!

Lássuk tehát, hogy milyen változatai vannak a Jack Daniels-nek

A 7-es számú palack, az Old No.7 receptúrája szinte teljesen ugyanaz, mint Jack Daniel elsőként készített italáé. Te is megismerheted tehát azt az ízvilágot, amit a méltán híres márka szülőatyja formált – saját ízlése szerint. Emellett újítások is készültek természetesen az elmúlt évtizedekben, az eredeti Jack Daniels mellett több másik fajtát is palackoznak napjainkban. Amiben mindegyik ital megegyezik, az a magas minőség, amit a kiváló alapanyagok garantálnak. Valamennyi Jack Daniels whiskey alapját a tennessee-i barlangból eredő kristálytiszta, vasmentes forrásvíz adja, ezt keverik hozzá a gabonához. A barlangi vízben rejlik Jack Daniels évszázados titka, ebből készül ma is mindegyik Jack Daniels whiskey. Akármelyikből is töltesz, kapsz egy cseppet Tennessee világából! Vagy akár többet is!

Old No.7

Az öreg 7-es a legismertebb Jack Daniels whiskey. Ma is az eredeti receptúrát követve készítik, ebből a palackból olyan italt kortyolhatsz, amilyet Jack Daniel annak idejét megálmodott. Összetevőit tekintve 80 százalék kukorica, 12 százalék rozs, 8 százalék árpamaláta. Juharfa szűrőn át szűrik, a 40 százalékos alkoholtartalommal bíró ital édes, enyhén füstös ízű, lecsengésében karamellt is felfedezhetünk.

Gentleman Jack

Ezzel igazi kuriózumot készített a Jack Daniels márka, ez ugyanis a világ egyetlen aktív szénen át kétszer leszűrt whiskey-je. Leszűrik egyszer lepárlás, egyszer pedig érlelés után, s a kétszeri szűrésnek köszönhetően a többi whiskey-nél jóval simább, lágyabb ital készül. A 40 százalékos, aranysárga ital fűszeres ízét likőrös jelleg kíséri, lecsengése citrusos, fahéjas.

Nézd meg itt a különböző Jack Daniels fajtákat!

Single Barrel

Nevében a single arra utal, hogy egyetlen hordóból lepalackozott whiskey-ről van szó. A whiskey-k többsége több hordóból összekeverve készül, nem úgy, mint a Single Barrel. Amerikában a felfelé terjeszkedő raktározási mód terjedt el, azaz a hordókat egymáson tárolják. A hőmérséklet-ingadozás révén a legfelső hordókban pihenő whiskey-k jobban átveszik a fa hordó ízét, teltebb ízvilágúak a felülről kikerülő italok. Emiatt a Single Barrelt szokás úgy is emlegetni, mint az amerikai párlatok királyát. Aromás illat, égetett tölgyfás ízvilág jellemzi, amelyben érződik a kukorica édessége és diós, olajos jelleg is. Citrusos lecsengésű ez a 45 fokos whiskey, de létezik belőle „Proof”, azaz hordóerősség mellett palackozott változat is.

No.27 Gold

Ezzel a fajtával is új tételt nyitott a whiskey-k piacán a Jack Daniels. Ennek különlegessége a kettős érlelésben és a két hordós pihentetésben rejlik. A 40 százalékos alkoholtartalom mellett palackozott italt először amerikai fehér tölgyfahordóban érlelik, majd aranyló juharfa hordóba kerül. Az italban érezni lehet a juharfa és az égetett tölgy jegyeit egyaránt, emellett mézes, gyümölcsös, citrusos íz tölti ki a szánkat kóstoláskor, de érezhetünk egy kis vaníliát és csokoládét is benne. Illata juharszirupos, karamellás jellegű. Hosszú, malátás lecsengésű.

Master Distillers No.5

A Jack Daniels egy-egy saját palackkal tiszteleg nagy lepárlómesterei előtt. A márkának hét lepárlómestere öregbítette eddig a hírnevét, ez az üveg az ötödik szakember, a ’70-es, ’80-as években dolgozó Frank Bobo munkásságának állít örök emléket. A borostyánsárga, 43 fokos ital könnyed illatú, fűszeres, olajos, diós, karamellás ízű, de füstös banán jegyeket is fellelhetünk benne kóstoláskor. Nyelés után édeskés, égetett tölgyes íz marad a szánkban.

Red Dog

Ez a 43 százalékos alkoholtartalmú whiskey a Jack Daniel által 1892-ben alapított pub, a Red Dog Saloon 125. születésnapjára készült. Az orrodhoz emelve a poharat fahéjas, juharszirupos, vajkukoricás illatot érezhetsz egy kis nektarinnal, kóstoláskor pedig szegfűszeg, bors, karamell és sült alma íze tölti ki a szádat. A karamellbarna színű ital igazi különlegesség, ennyi íz nem sok whiskey-ben találkozik.

Tennessee Rye

A Jack Daniels whiskey-k sorából kilóg kissé ez a fajta, ez ugyanis nagyobb arányban tartalmaz rozst, mint kukoricát. 70 százalékos rozstartalma révén illatát és ízét is más jegyek jellemzik: a rozs illatában és ízében is megmutatkozik, emellett vanília, karamell, étcsokoládé is kiérezhető. A Jack Daniels 150 éves fennállásában ez az első merőben más, új whiskey recept, igazi újító.

Sinatra Select

Ez a Jack Daniels egyik különleges kiadása, limitált számú palack készült belőle. A világszerte jól ismert amerikai énekes - színész Frank Sinatra és Jack Daniel barátok voltak és Sinatra Jack révén igazi whiskey rajongóvá vált, koncertjein is ezt az italt kortyolta két dal között. Ennek a barátságnak állít emléket a színész nevével fémjelzett palack, amely különleges, úgynevezett Sinatra hordóban érlelt whiskey-t zár magába. A mélyen barázdált belsejű hordóban erőteljesebben átveszi az ital a tölgy ízt, így ez meghatározza a Sinatra Select illatát és ízvilágát is. 45 százalékos alkoholtartalommal kerül az üvegbe, a füstös íz mellett méz, alma, vanília aroma és enyhe narancs íz is érződik.

Tennessee Honey

A karakteres whiskey.k mellett a Jack Daniels whiskey likőr recepteket is kidolgozott, így a könnyedebb, kisebb alkoholtartalmú italokat kedvelők is élvezhetik a Jack Daniels párlat páratlan aromáját. A Honey mézes likőr, az eredeti Jack Daniels whiskey, azaz az Old No.7 az alapja, ezt bolondították meg mézzel. Az édes, fűszeres illatú, enyhén fahéjas, virágos, mézes ízű ital a hölgyek kedvence. A fűszeres ízhatás hamar eltűnik, a Honey lecsengése gyors. 35 százalékosra hígítják.

Tennessee Fire

Ez tulajdonképpen a fahéjjal ízesített Old No.7. Ennek a whiskey - likőrnek erősen fahéjas, csípős illata van, kóstoláskor azonban teljesen mást ad, mint amire az orrunk alapján számítunk. Édes, lágy ízű ital, lecsengésében tölgyes, gabonás jegyekkel. Rendkívül könnyen itatja magát és 35 százalékos alkoholtartalmának köszönhetően lassabban is üt, mint „nagy testvérei”.

Láthatod, hogy a kínálat igen sokszínű, így te is biztosan megtalálod közöttük a kedvencedet. A közös ezekben a párlatokban az, hogy bármelyiket is választod, mindenképpen 18-20 fokosra lehűtve ajánlott fogyasztani. Plusz ha elfogadsz egy jó tanácsot, legalább első kóstoláskor ne jégre töltsd! A jég ugyanis elzárja az ízek és illatok útját, így nem tudod a maga teljességében élvezni a Jack Daniels páratlan cseppjeit. Idd magában, vagy ici-pici szobahőmérsékletű vízzel keverve, így érezheted a valódi zamatot. Utána természetesen ha szükséges, ihatod jéggel, vagy keverve is, ha az számodra kellemesebb.

Nézd meg a különböző Jack Daniels változatokat itt!

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot!

Olvasd el többi bejegyzésünket is ital blogunkban!